O, brad artificial

Imi amintesc Craciunurile din copilarie. In fiecare an aveam un brad mare si frumos (natural). In fiecare an, era din ce in ce mai mare. Imi amintesc mirosul de brad, pe care nici un spray nu-l poate reda. Cand impodobeam bradul, trebuia sa fim atenti, pentru ca acele impungeau destul de tare.

Regret ceva de atunci? Nu. Pentru ca pe vremea aia, nici nu stiam ca era posibila vreo alta varianta. Pe brazii de la tara ii regret cu atat mai putin cu cat dupa Craciun era taiat si folosit ca lemn de foc. Insa putine lucruri dor mai tare decat sa vezi un brad in tomberonul de la coltul blocului.

De cativa ani, am un bradut mic, artificial. Imi place mai mult ca e mai mic. E mai usor de impodobit/dezpodobit si in plus, arata mai incarcat. Nu mai miroase a brad in casa, dar nici nu mai sunt ace de brad pe podea. Insa, cel mai important, pentru fiecare an in care il impodobesc, un brad natural NU este taiat. Cu cat oamenii vor folosi mai des brazii artificiali, cu atat mai putini brazi naturali vor fi taiati.

Iar pentru cei care vor "the real thing", mai nou exista brazi in ghiveci. Iar daca va intrebati ce ati face cu un astfel de brad tot restul anului, acesti brazi in ghiveci se pot si inchiria. Va recomand cu caldura sa folositi orice decat un brad natural taiat.

Bradutul din imagine e bradutul meu de anul asta. L-am impodobit ieri. Tata zice ca e cam devreme, dar n-am mai avut rabdare. Ar trebui sa mai adaug putina beteala rosie in partea de sus. O sa-l completez pana la Craciun :D

23 de comentarii:

Bogdan spunea...

Eu sunt impotriva brazilor artificiali de Craciun. In primul rand, deoarece imi place mult mirosul de brad, faptul de a-l vedea in toata splendoarea lui si, nu in ultimul rand, imi place traditia. Acele de brad se curata usor, cu minunea casnica numita aspirator.

Sunt de acord cu tine intr-o privinta: e naspa sa vezi un brad, dupa sarbatori, la ghena.

Anda spunea...

Pai tocmai pentru oamenii care vor un brad adevarat, am propus brazii in ghiveci :)

Anonim spunea...

Mi se pare mie sau nu ai pus bomboane in pom?

Bogdan spunea...

@Anda: corect. Cat de mare trebuie sa fie ghiveciul, astfel incat sa nu devina bonsai?

@Anonim: a vrut sa le puna, dar si-a facut singura pofta.

Cristina spunea...

O,brad frumos,o brad frumos...
Cu beteala toata rosie. :D

Anda spunea...

N-am pus bomboane. Nu mergeau cu conceptul :))

ştrumfiţa cu eşarfă spunea...

luni sau marti il luam si noi.
nu ne'am hotart inca de care sa fie.

nicoleta spunea...

io inca nush peste ce brad dau cand ajung acasa, nu de alta da e si tata acasa amu si noo (mie si lui) ne place mai mult ala natural. nush inca daca o sa impodobesc bradu meu artificial.
da bai! ce are daca`ti aduci un brad din harghita si il plantezi in fata blocului/casei? noi la bloc avem 4 braduti adusi de acu 10 ani si care o crescut pana amu destul de bine (tineti cont ca io stau la mare), si la casa avem ceva braduti, tot de pe atunci.
asa pastrez si mirosu ala fain de brad.
si daca mi se da replica ca "da o sa se fure beteala" atunci va raspund "aveti vecini de cacat".

Catalin spunea...

Nu e prea devreme. Sarbatori fericite. :)

Sadak spunea...

Si eu am tot un brad artificial, de vreo 4 ani, si consider ca este mult mai bine asa. Nu mai face nici multa mizerie, arata foarte bine, aproape ca si cel natural, si vorba ta, un bradut in minus taiat :)

ştrumfiţa cu eşarfă spunea...

Sadak: nu e un brad in minus taiat. e un brad in minus cumparat. cei care se ocupa cu vanzarea tot atatia vor taia si vor aduce spre comercializare, doar ca, daca nu se vand dupa sarbatori ii arunca.

Anda spunea...

De fapt te contrazic. Acolo unde este cerere, este si oferta. Cu cat mai putina lume cumpara brazi naturali, cu atat mai putini se taie.

Bogdan spunea...

De data asta sunt de acord cu strumfa. De ce? Deoarece atunci cand se taie brazii, numarul lor este stabilit in functie de cererea din anii trecuti. Poti doar sa aproximezi cati brazi vor fi cumparati.

Anda spunea...

Pai da, si daca nu cumperi brazi anul asta, asta nu inseamna ca nu se vor mai taia brazi anul viitor?

Bogdan spunea...

Daca nu mai cumpara nimeni brazi anul asta se va intampla ce zici tu :)

Anonim spunea...

Hehe, am si artificial si la ghiveci.
Mi-as lua un brad natural, ca n-am mai avut de tare multa vreme si l-as duce la tara sa il pun pe foc (le-as taia mainile alora care arunca bradul la ghena :|).

e-Lari spunea...

Este foarte frumos! Ei, nu e devreme... eu l-am impodobit inainte. :D

Craciun fericit!

Neamtu' spunea...

De cativa ani am trecut si eu pe bradut artificial, mic, cat sa incapa in apartament, pe masa. La urma urmei, nu as mai suporta sa am un brad natural, decat daca e pe sistemul 'in ghiveci', ca sa-l pot replanta la primavara. Dar sincer, prefer unul artificial.

Freddy spunea...

Daca omu ala taie 100 de brazi anu asta si ramane cu 20 nevanduti. Anu` viitor nu mai taie 100, aduce decat vreo 80-85.

brontozaurel spunea...

Sunt impotriva brazilor din plastic.
1. Am avut si noi asa ceva (si inca-l avem, da' nu cred sa mai fie folosit vreodata). Brazii artificiali sunt urati. Oricat am incerca sa ne ascundem dupa degete pana la urma toata lumea a fost de aceeasi parere. Eu am spus-o chiar de cand l-am vazut prima data, ai mei in urmatoarele zile ("N-am vrut sa stric seara atunci, dar mi se pare hidos")
2. Aia cu protectia mediului e o idiotenie. E din plastic, polueaza. Mai bine plantezi doi pentru fiecare brad taiat.
3. Da, bradul in ghiveci e o solutie. Exista organizatii care ti-i dau de Craciun, ti-i iau de pe cap dupa si iti returneaza o parte din bani daca bradul a supravietuit si ii planteaza in primavara.
4. Cererea ar trebui sa determine oferta. Dar in fiecare an raman o groaza de brazi nevanduti si nimeni nu se gandeste sa taie mai putini in anul urmator. Se taie chiar mai multi, ca poate-poate, chiar daca in anul precedent nu s-au vandut. Si ce daca raman? Se arunca. Asa gandesc cei care vor sa scoata bani din vanzarea brazilor. Ii doare sub coada.

Cosmin spunea...

1. nimeni nu zice nimic despre faptul ca brazii care se vand la noi sunt defapt varfuri de brazi ? poate pt ca putina lumea stie lucrul asta ... din cate stiu eu in romania e ilegal sa taie brazii inrtegi ... ca sa fie cam de 2 m inaltime si sa aiba coroana asa de frumoasa in partea de jos trebuie sa fie crescuti de mici, ingrijiti si curatati in fiecare an ... din cate stiu eu in romania nu sunt oameni care sa se ocupe cu asa ceva ... in state am vazut locuri unde bradutii, in momentul in care mergi sa ii cumperi sunt plantati in pamant ... te plimbi printre ei si iti alegi bradutul care iti place si ti-l taie pe loc, dupa care locul respectiv e refolosit pt un puiut ...
2. @brontozaurel: daca bradul tau artificial era hidos inseamna ca nu ti-ai luat unul de calitate si care sa arate bine ... daca il cumperi de la chinezi cu 5 lei o sa iti arate ca si luat de la chinezi cu 5 lei ... e din plastic .. .dar nu polueaza ,pt ca nu il arunci nici in padure, nici pe marginea drumului, nici nu il folosesti in loc de ingrasamant pt porumb ci il pui la cosul de gunoi ... in unele locuri or aparut si puncte de colectare a plasticului pt reciclare ... si peste inca cativa ani o sa apara toberoane pt plastic peste tot asa ca e o idiotenie sa spui ca bradul de plastic polueaza ...
3. @anonim: poti sa incepi sa iti tai tie ceva inainte ... cand locuiesti la oras nu ai soba pe lemne ca sa arunci bradul in soba, si nici semineu de caramida si multi nu au cum sa il duca la tara sau nu au unde sa mearga al tara ca sa il bage in soba. il arunci la tomberon pt ca e singurul loc unde poti sa il arunci ...
4. brazii se taie treptat ... nu se taie la inceputul lui decembrie toti brazii dintr-un foc .. se taie un anumit numar si in functie de cum se vand cei dinainte se taie mai multi ... daca la inceputul lui decembrie nu se vand deloc brazii nu or sa taie 200.000 de brazi doar ca sa fie taiati ... brazii care raman nevanduti nu se arunca ,majoritatea se folosesc pt rumegus si ulterior pt pal fiind prea subtiri pt a putea fi folositi in alte scopuri ...

Craciun fericit.

brontozaurel spunea...

@Cosmin: A fost luat din Italia si a costat o caruta de bani :( aruncati aiurea, zic eu. Si mama si tati tot ziceau ca o sa vezi tu ca dupa ce il desfacem si o sa-l impodobim o sa arate bine. Na, ca dupa ce l-am impodobit au zis si ei ca e urat. N-am vazut vreodata brad artificial sa imi placa, indiferent de pret. Si producerea bradului de plastic polueaza. In continuare sunt pentru bradu' in ghiveci.

Mike spunea...

Cam toti brazii care nu s-au vandut, s-au distrus, ca sa nu poata fi folositi de cei care nu au dat bani pe ei si au fost lasati acolo in drum, langa piete. E plin acum de brazi rupti in toate locurile unde se vindeau brazi.

Trimiteți un comentariu