Poezia de azi

Se pare că tot revin la postări mai vechi, dar zău că nu o fac intenţionat :P Încerc doar să-mi continui unele idei... aşa gândesc eu, mai haotic.

De data asta este vorba de un post destul de recent, cel cu arta şoc. Vorbeam despre arta contemporană şi cum ea pare mai mult a vrea să şocheze decât să transmită un mesaj real (bineînţeles ca nu mă refer la toată arta şi toţi artiştii, ci doar în mare parte). Acum revin pe o nişă mai restrânsă: poezia.

Cred că poezia e mai puţin agreabilă decât proza. Din două motive: în primul rând pentru că este mult mai restrictivă şi e mai greu să redai o idee completă prin ea şi în al doilea pentru că de cele mai multe ori poezia e mai degrabă lirică decât epică şi oamenii nu mai au timp şi chef să empatizeze cu sentimentele altora.

Cu toate astea, din când în când mai apare câte un poet care ne arată de ce merită poezia să existe. Deşi mi-au plăcut multe poezii în copilărie şi chiar am făcut şi eu încercări de a scrie ceva (destul de mediocre I might add), cred că am înţeles cu adevărat poezia de-abia prin liceu. Şi există poezii româneşti cu adevărat speciale, trebuie doar să ai răbdare să le înţelegi.

Revenind la poeziile contemporane... daca poezia mi se pare un gen greu în sine, a scrie poezii în zilele noastre mi se pare aproape fără sens. Rectific. Nu a le scrie, asta o faci pentru tine, ci a le publica. Cu atât mai mult cu cât deja am văzut atâtea versuri albe cu aceleaşi idei spuse în cuvinte nu chiar atât de diferite, încât aproape mi se pare un clişeu să scrii o poezie.

Dar cred sincer că problema nu sunt poeziile. Am descoperit poezii contemporane care dacă ar fi fost scrise acum 20-30 de ani (măcar) ar fi avut succes. Dar cine mai citeşte şi mai apreciază poezia astăzi? Şi dacă eşti interesat, probabil te interesează clasicii... cumperi cărţi ca să le faci cadou sau să le dai ca premii la sfârşit de an şcolar, dar oricum ştii că nu le citeşte nimeni. Ca şi poet, deja ştii că singurii care te citesc sunt prietenii.

Şi până la urmă, chiar nu văd de ce ar mai publica cineva poezii... hai, o proză e mai lungă, mai unitară, e nevoie de o carte care să o cuprindă. Dar pentru o poezie de câteva versuri, mai bine ţi-o publici pe un blog sau ceva. Ai mai multe şanse să ţi-o citească cineva aşa decât ai să-ţi cumpere necunoscuţii cartea.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Si inca ai noroc ca lucrezi la o editura mai de neam. N-ai vrea sa stii ce balarii se publica pe la alte edituri si, culmea, sunt ridicate la rangul de arta... Mda, as putea spune ca pana si criticii nostri s-au tampit sau au devenit inexistenti, din moment ce sunt aclamate toate noile aparitii.
In plus, eu cred ca nu mai exista nici macar zvacniri in literatura romana contemporana, asa ca o sa te obisnuiesti cu timpul sa dai peste tot felul de non-valori care se publica numai si numai pentru ca cineva este dispus sa plateasca taxele (ISBN, pregatire, tipar etc.).

Anonim spunea...

Draguta, nu te stiu bine, dar ti-am rasfoit putin blogul. Nu te pricepi inca la a desfiinta ceva.. asa ca n-o face. O sa-mi spui "nu.. eu ziceam doar ca..". Invata sa fii putin mai coerenta si sa le dai in cap ideilor care nu-ti intaresc neaparat argumentatia.

Anda spunea...

Nu stiu ce blog ai citit tu, dar eu n-am desfiintat nicaieri nimic. Daca te referi la faptul ca am zis ca mie nu-mi place arta/poezia contemporana .... well, imi pare rau, dar n-o sa-mi cer scuze ca mi-am zis parerea personala pe blogul personal. N-am zis-o din punctul de vedere al unui critic, am zis-o din punctul de vedere al meu. Si cred, CRED, ca am voie sa fac asta. In orice fel doresc. Daca nu esti de acord iti respect parerea, nu trebuie sa avem cu totii aceeasi viziune.

cristishady spunea...

Cea mai usoara metoda de ati fi ascultate versurile sunt melodiile..Multi "poeti" prefera sa se angajeze ca textieri ..

Anonim spunea...

Mai, citind aici (din gresala) fituica ta am constatat (inca odata, deh ...) ca noi romanii suntem politicieni si literati. Cu totii (ironia nu mai trebuie anuntata,sper...). Privind dinauntrul sistemului (fiind scriitor, poet si scenarist) evident ca nu am cum sa iti dau dreptate. Desigur, astazi se publica multe balarii (deh, daca oamenii au bani de aruncat pe la edituri de ce nu? Din punctul de vedere al editurii banii tuturor sunt la fel de buni in aceasi masura, traiasca echidistenta!). Desigur, mi se pare stupid sa platesti pentru a-ti publica propria carte. Rezulta din start ca esti un autor de duzina, dar asta e alta poveste. Revenind la poezia contemporana. Poezia contemporana poate fi asemanata cu filmul de scurtmetraj de arta. Noi romanii, lansam scurtmetraje de arta cu extrem de mult succes (zeci chiar anual) si acum vine intrebarea: Pentru ce? Pentru bani? Nici vorba! Filmele astea nu vor rula niciodata in cinema-uri mainstream. Vor avea poate 4-5 proiectii plus o lansare si cam atat. Dar, precum poezia, ele cauta recunoastere. Si premii. Pe la diverse festivaluri. Pentru ca desi comform reclamei pentru aproape toate exista mastercard, unele lucruri nu pot fi cumparate. Un volum de poezie premiat in marele capitale ale lumii poate ca nu ti-a adus vreo mare vanzare dar ti-a adus recunoastere si poti fi impacat si cu faptul ca ai contribuit si tu la punerea ''pe harta'' elitista a tarii tale. Desigur, tu vorbesti din punctul de vedere al omului mediu din punct de vedere intelectual si in acest caz iti dau dreptate. Omul mediocru nu citeste poezii (nu prea citeste mare lucru defapt). Dar, desi pare greu de crezut, mai exista si elite pe aici, mai exista si vizionari si mai exista si generatii care doresc sa se transforme in elite si vorba unui clasic disparut prea timpuriu ''cartile educa spiritul'', or, poezia tocmai asta este de fapt, un izvor de spiritualitate. In tot articolul tau ai avut dreptate intr-o singura privinta: poezia e mai putin agreata decat proza. Motivul ti l-am explicat mai sus. Mult succes in continuare! Poate pe viitor, cine stie, voi avea ocazia sa citesc si articole pertinente sau oricum, de luat in seama scrise de tine...
(Tudor A. Ursente)

Trimiteți un comentariu