Donarea de organe

Ieri după masă, la un prânz în familie, am început o conversaţie despre donarea de organe. Pentru că despre ce altceva poţi povesti în timp ce mănânci?

Totul porneşte de la legislaţie. În România, ca să fii donator de organe, trebuie să specifici tu că vrei să fii donator de organe. În cazul în care păţeşti ceva ce te-ar face eligibil pentru această poziţie şi tu ai fost prea leneş în timpul vieţii să laşi în scris asta, iar membrii familiei sunt mai religioşi de fel şi zic că nu, atunci rămâi cu organele tale în timp ce altul moare cu ale lui, alea defecte.
În alte ţări, chiar Spania mi se pare (am avut odată tema asta la Etică prin facultate şi aşa ţin eu minte de la curs, posibil să mă înşel), trebuie să specifici dacă NU vrei să-ţi donezi organele. Ceea ce mie mi se pare corect. Nu de alta, dar lenea-i mare.

Dar eu personal chiar nu pot să înţeleg de ce n-ar vrea cineva să-şi doneze organele. Primul lucru care-mi vine în minte sunt motivele religioase, dar aşa, cu mintea mea de om care nu frecventează biserica, dacă tu oricum mori, n-ar vrea Dumnezeu să-l salvezi pe altul? Că tu după ce mori oricum nu le mai foloseşti, dar poate altuia i-ar prinde bine. Sau în cazuri de astea nu se mai aplică faza să-ţi ajuţi aproapele?

Nu ştiu de ce au oamenii aşa o fobie (a.k.a. frică iraţională) de lipsa organelor în mormânt. O să-ţi lipsească un plămân, şi ce? Doar nu o să respiri prea mult în sicriu. Eu cred că există acolo o speranţă ascunsă, că poate poate se trezesc şi măcar să fie întregi când o fac. Eu dimpotrivă, vreau să fiu sigură că nu mă trezesc. Ce poate fi mai îngrozitor decât să te trezeşti la nu ştiu câţi metri sub pământ? Brrrr... mai bine luaţi-mi tot înainte. Şi după aia să mă incineraţi. Să fim cât de siguri posibil.

Aş face eu lobby pentru implementarea acestei legi şi la noi (cea cu specificatul în caz că nu doreşti să fii donator), numai că pe aici nu prea ai cu cine. Da` ar fi fain să le mai pese şi altora.

11 comentarii:

Cosmin spunea...

buna idee .. desi mai intai ar trebui sa facem lobby pentru spitale, medici, sistem sanitar in general etc. ... faceai referinta la ale tari ... tari care au un sistem sanitar ... degeaba donezi organe in romania cand te duci in spital cu o raceala si vii acasa cu inca 5 boli care nu le aveai inainte ... in plus eu as vrea sa stiu (daca ar fi posibil) cine o sa primeasca organele ... avand in vedere ca totul merge pe pile si spaga in romania nu cred ca as vrea sa donez organele mele unor astfel de persoane cand oameni care ar merita sa primeasca organele mele mor pentru ca nu cunosc persoanele potrivite sau pentru ca nu or impins suficiente plicuri sau suficient de groase. Ce verau eu sa spun este faptul ca sunt multe lucruri pentru care ar fi necesar sa se faca lobby incat donarea organelor nu e deloc o prioritate. Sa nu crezi ca nu sunt de acord cu tine doar ca nu cred ca este un lucru asa de simplu (gen: donezi organe = salvezi viata cuiva ) ... din pacate nu e asa de simplu. Sunt multe lucruri care trebuie luate in considerare.

Anda spunea...

E adevarat ce spui tu acolo, intr-o oarecare masura. De exemplu cand spui ca ai vrea sa stii la cine ajung organele... gandeste-te asa... daca mai multa lume ar dona organe, ar avea sanse si cei mai saraci sa apuce la cate unul... acum, cand sunt asa putini oameni care doneaza, ca om fara pile are aproape zero sanse.

In sistemul sanitar trebuie facuti multi pasi, dar eu as zice ca din toate directiile, nu doar dintr-una. Si mai mult in postul asta ma adresez mentalitatii pe care o au multi la noi, o mentalitate prin care NU VOR sa doneze organe si eu pur si simplu nu pot sa inteleg de ce nu. Nu or fi spitalele noastre cele mai tari, dar sunt sigura ca se mai pot face si transplante din cand in cand. Si probabil orice familie cu un astfel de caz spera la o minune.

Anonim spunea...

Eu imi donez un coi si acum... cred ca ma descurc cu 3...

Cosmin spunea...

foarte amuzant. sa postezi un comentariu din nou te rog sa stiu daca trebue sa rad inainte de "si acum..." sau dupa "3..."

medi spunea...

da, e mai bine sa ni se ia organele doar cand NU am scris ca nu vrem. e mai simplu...si cu cat mai multi ignoranti la legea asta, cu atat mai bine pentru bolnavi. :D

Tarota spunea...

Nu știu de ce dar povestea cu donarea organelor m-a trimis cu gândul la faraoni, doar ei aveau privilegiu să fie goliți de „mărunțișuri” ca să nu zic măruntaie (după câte ştiu li se scotea şi creierul)...
Poate, dacă li s-ar prezenta altfel situaţia, românii ar fi mai receptivi.
Facem parte dintr-un popor conservator în măsura in care îi convine situaţia, în rest suntem indiferenţi mai ales dacă e cazul să facem hârtii.
Acum vin cu un exemplu concret - procentul pe care putem să-l cedăm unei organizaţii non-profit, de ce nu putem face asta simplu, printr-o declaraţie la locul de muncă unde suntem? într-un an am avut timp şi disponibilitate să alerg să trimit banii ăia la o organizaţie aleasă de mine dar după aia mi-a pierit cheful, locul de muncă e într-un judeţ, locuinţa în altul şi organizaţia respectivă bineînţeles că nu era în nici unul din cele două.
Am făcut această prezentare pentru că , mai mult ca sigur, va fi o birocraţie extraordinară dacă se va ajunge la concluzia că e bine să fie donatorii de organe cu acte în regulă din timpul vieţii, îmi şi închipui că va fi necesar un act de la medicul de familie, unul de la un medic specialist ca eram în toate facultăţile mintale când am făcut acest demers, un acord al familiei etc.
Ne place să ne complicăm doar de dragul de a arăta câtă importanţă acordăm oricărui subiect.
Eu una sunt de acord şi cu eutanasierea la cerere şi aş dori să fie stipulate mai multe boli pentru care să se poată face aşa ceva.
Religia nu are nici un cuvânt de spus în aceste probleme, ea trebuie să se îngrijească de spiritul omului şi nu de partea lui materială. Faptul ca unii din noi se ascund în spatele ei dovedeşte că au pierdut esenţa a ceea ce trebuie să fie credinţa.
Am vorbit cam mult ... mi se întâmplă să mă las purtată de val.

Anonim spunea...

Eu nu sunt de acord cu donarea de organe. Dupa ce ca sunt prea multi si prea prosti, voi mai vreti sa-i lasati sa traiasca si pe cei care in sfarsit pleaca dintre noi? In curand o sa distrugem planeta aceasta! Nu v-ati gandit niciodata la ce fel de oameni ajung aceste organe? Nu ma refer la cei bogati sau saraci, ci la caracterul lor: daca sunt niste analfabeti, hoti, criminali, la tigani? Daca inima mea ar ajunge la o persoana ignoranta, l-as bantui toata viata.
In plus, nu uitati ca in Romania, transplantul atat pentru donator cat si pentru cel care primeste organul, este foarte riscanta. Ca sa nu mai vorbim de moartea financiara pe care o suporta familia celui care primeste organul respectiv!
Daca vreti sa faceti un bine, trimiteti-va copiii la scoala! Numai asa putem schimba lumea!
Cam greu, nu?!

Anonim spunea...

Chiar conteaza la cine ajunge un organ? Chiar conteaza a cui viata o salvezi? Va dati seama ca va considerati indreptatiti sa decideti ca x merita sa traiasca in vreme ce y nu??? Chiar daca nu putem controla totul, chiar daca nedreptati e de presupus ca se fac... din cauza asta nu ar trebui sa primeasca NIMENI organele voastre? Pentru ca nu ar ajunge la cine vreti voi??? E atat de gresit sa ai aroganta de a decide, chiar si in sinea ta, ca un om merita sa traiasca mai mult decat un altul. Ganditi-va la voi si la defectele voasre, la rudele voastre... Dupa criteriile pe care le stabiliti, cine merita sa traiasca mai mult - voi sau un prof. univ.? Nu vi se pare gresit???

Anonim spunea...

as vrea si eu sa donez un organ contra cost
am un credit ipotecar tel 0768085116
am 2 copii sint in pragul saraciei si consider ca numai asta ar fi solutia salvatoare sa aibe casa copii mei

Anonim spunea...

Sunt de acord cu ruizza!. Nu este nimeni Dumnezeu sa decida daca o persoana merita sa traiasca sau nu. Este vorba de faptul ca daca esti donator de organe, sa primeasca oricine are nevoie. Asta inseamna de fapt sa fii donator de organe! Dumnezeu oricum o sa faca sa primeasca ala care mai primeste o sansa sa traiasca si sa faca o schimbare in viata altora.

Anonim spunea...

Donez urgent rinichi clinic sanatos fara nici o boala sportiv 22 ani 0724889201

Trimiteți un comentariu