Introducere intarziata

Am intrat cam in paine cu postul anterior, dar lucrurile importante primeaza. Pana la urma acela era motivul pentru care am facut blog-ul. Anyway, desi as avea multe alte lucruri importante de zis le voi lasa pe mai tarziu. Acum voi raspunde doar la o intrebare care mi s-a pus de mai multe ori in ultimele 2-3 zile: "Ti-ai facut blog? =))" . Rapsunsul evident e da :-)

Am refuzat sa-mi fac un blog inainte sa am ceva important de spus. Ce m-a determinat totusi sa-l fac este faptul ca am observat recenta tendinta de a cataloga drept "discutii serioase" conversatii despre tampenii, unde cel mult facem misto de altii. Vorbim doar despre cocalari, pitzipoance, emo-kizi, politicieni, fotbalisti, etc. Si da, radem de ei, insa asta ne cam ocupa tot timpul (nu faptul ca traim in Romania, ci faptul ca radem de ce se intampla in ea).

Asa ca eu in blogul asta nu o sa rad de oameni care au facut alegeri gresite in viata. Eu o sa incerc sa fac lucrul corect, sa fiu constructiva si sa arat exemplul pozitiv. Asa ca o sa vorbesc doar despre lucruri reale care merita bagate in seama. Avantajul internetului e ca putem ajunge la multi oameni intr-un timp scurt asa ca o sa ma folosesc de asta promovand ideile care conteaza.

Nu am nici o poveste induiosatoare pregatita pentru azi, asa ca o sa va arat doar un filmulet, pe care l-am descoperit cu ajutorul romaniaforum.ro . Este un scurt metraj facut in Danemarca. Nu o sa-l comentez, doar vi-l arat, are 11 minute, sper sa aveti rabdare sa va uitati la el. Este exemplul perfect de lucru pozitiv pe care ar trebui sa-l promovam in loc de bataia nush cui cu nush cine. Vizionare placuta ;-)

5 comentarii:

Anonim spunea...

haha. e super tare scurt metrajul. Faza cu palmele mi s-a intaplat si mie. Evident din perspectiva fetelor. Prin scoala primara, aveam un par cret fuuuarte nabadaios. Si tin minte ca un coleg de clasa mi-a zis ceva de genu` "Iti functioneaza prost prizele pe acasa?" O fractiune de secunda nu m-am prins, dupa care, evident, si-a luat binemeritata palma :))

Si finalul filmuletului e super tare. "How far boys would go?". Nice movie.

Anonim spunea...

Stii doar ce spune "Cartea Buna"
Daruieste si ti se va da. Pentru orice lucru cat de mic daruit sau impartit de tine cu altii, vei primi inzecit.
Sau,
Este mai usor ca o camila sa treaca prin gaura unui ac, decat un om bogat sa ajunga in imparatia lui Dumnezeu.
Din pacate am observat ca tu te gandesti la cersetori doar in sensul tiganilor care sub diferite "boli" sau "schingiuieli" vin si cersesc in mijloacele de transport in comun, pe strada si uneori in diferite locatii publice, insa nu te gandesti ca e posibil ca unii dintre oamenii aia chiar sa nu mai aiba nici o alta solutie, incat au ajuns la gestul acesta disperat calcandusi pe propri demnitate umilindu-se pentru, uneori o privire plinda de dispret sau un comentariu rautacios din partea oamenilor care gandesc in felul tau, cu toate acestea in nici o clipa nu incerci sa le intelegi necazul sau problemele.
Parerea mea e ca ar trebuii poate sa reflectezi mai mult la lucru acesta si, poate data viitoare cand vei vedea un cersetor o sa il privesti cu mai putin dispret.

Anonim spunea...

P.S blogul e cam ciudat facut, ca si rezultat am postat gresit :P

Anda spunea...

Poate te si semnezi data viitoare :P

O sa-ti raspund aici.
Stiu ca exista oameni care chiar au nevoie. Insa dispretul meu nu e fata de cersetorii care stau cuminti undeva jos si intind mana, ci fata de cei care megr prin trolee, sau vin la masa in timp ce mananci, sau se tin dupa tine in statii sau prin parc. Iar faptul ca dai bani unui cersetor, oricat de nevoias sau nu ar fi acela, nu faci decat sa-i incurajezi pe toti ceilalti (care nu au nevoie) sa cerseasca. Gandeste-te ca cei 90% cersetori care NU AU NEVOIE sa cerseasca ii iau mancarea cersetorului care are.

Poate as avea mai multe procese de constiinta daca as stii ca nu exista nici o alta alternativa pentru unii. Dar exista. Primaria Cluj (nu stiu cine esti si deci nu stiu nici din ce oras) a oferit locuri de munca cersetorilor (la salubrizare, dar ce conteaza, e munca cinstita) iar dupa 3 zile acestia au renuntat. Pentru ca munca e grea si cersitul e usor.

Dar daca chiar vrei sa ajuti un om, ofera-i direct mancare, sau haine sau ce vrei sa-i dai. Daca-ti multumeste inseamna ca are intr-adevar nevoie (si atunci poti sa-i dai si bani daca chiar tii tu neaparat).

Oricum, din banii care sunt dati zilnic cersetorilor mai bine s-ar strange un fond, sa se organizeze un centru unde toti cei care au nevoie pot primi mancare sau un loc de dormit. Mult mai sigur.

Daca tot vrei sa dai bani mai bine ii dai unui centru de batrani sau copii orfani. Si aia au nevoie. Dar nu te incurca pe strada.

JeAnne Dark spunea...

Anda, ma scuzi ca ma bag in discutie (nu mai fac nicio comparatie aci`), dar voiam sa ii spun ceva lui Anonim..

Mah, Dumnezeu iti da, Dumnezeu iti ia! Hai, faca-se voia lui, are El un plan pentru toti. Amin.."

atat. :|

Trimiteți un comentariu