Literatura erotica vs. romane siropoase


Din ciclul "nu exista subiecte tabu, doar oameni timizi sau prea putin alcool", azi vom vorbi despre romanele erotice.

Am avut o conversatie recenta cu cineva (stie acel cineva cine este), care mi-a spus ca nu-i plac romanele erotice. La intrebarea mea normala "ce astfel de romane ai citit?" mi-a raspuns "unul de Sandra Brown".

Ca urmare am decis sa scriu un post educativ. Nu ca as avea eu pretentia ca dau lectii cuiva, pur si simplu ma gandesc ca poate sunt si altii care nu cunosc prea multe despre acest subiect.

Romanele siropoase, autointitulate "de dragoste", sunt carti comerciale scrise in strictul scop de a se vinde cat mai multe (de aceea veti si gasi pe majoritatea scrise cu litere de-o schioapa "Bestseller"). Astfel de romane vor da cititorilor (sau mai bine zis cititoarelor) exact ce isi doresc: scene romantice si scene de sex explicite, descrise intr-un mod cat mai erotic in speranta ca domnisoara singura si dornica de astfel de povesti se va autosatisface cand le va citi. Desi Sandra Brown este un fel de emblema printre acesti scriitori, mai sunt inca o infinitate, ca sa nu mai punem la socoteala ca Sandra insasi are inca 3 pseudonime. Printre altii eu l-as baga si pe Coelho in categoria asta (hi hi hi, nu m-am putut abtine), singura diferenta sunt pretentiile... in timp ce ceilalti autori isi asuma statutul, el isi doreste sa para a fi rafinat si filozof (am scris intentionat cu z).

Inainte sa trec la ce ne intereseaza pe noi as mai vrea sa fac precizarea ca nu toate romanele care se numesc "de dragoste" intra in categoria "siropoase". Am dat un search pe wiki si la autori de romane de dragoste apar si Jane Austen sau surorile Bronte, care au totusi o valoare in literatura universala. Romantismul nu trebuie neaparat sa fie siropos... si nu e, atata timp cat nu e facut in pur scop comercial.

Literatura erotica nu e facuta in scop comercial, ci in scop literar, la fel ca multe alte genuri. Spre surprinderea unora, unele romane erotice nu sunt nici pe departe la fel de explicite ca cele siropoase. In plus, daca romanele siropoase au aparut relativ recent (nu sunt sigura exact cand pentru ca nu exista neparat un gen al lor prin care ai putea sa le separi, trebuie sa ai un oarecare discernamant cand alegi, dar eu as zice ca abia in secolul XX a devenit la moda chestia asta), romanele erotice exista din Antichitate.
Autori clasici de romane erotice: Marchizul de Sade, Guillaume Apollinaire, Georges Bataille. Insa exista si autori care probabil o sa va surprinda ca au scris romane erotice: Ion Creanga ("Povestea povestilor" şi "Povestea lui Ionica cel prost"), Geo Bogza ("Jurnalul de sex" şi "Poemul invectiva") si chiar "Maitreyi" se considera a fi roman erotic (desi mie personal nu mi s-a parut).

Eu am citit de curand (adica de vreo 3 luni)
Proba mierii de Salwa Al Neimi, un roman erotic mai recent care a primit niste critici bune. Este de fapt un roman controversat fiind primul roman erotic scris de catre o femeie araba. Ei bine, in afara de cateva "secvente" mai explicite, mi s-a parut mai degraba un tribut adus romanelor erotice antice arabe, decat un roman erotic in sine.

Ieri mi-am cumparat revista Bolero si mi s-a dat o carte (la un pret ok zic eu, 8 lei amandoua) de Sudhir Kakar - Ascetul dorintei (a carei coperta o puteti vedea). Inca nu am citit-o, dar am vazut ca are review-uri bune. Am mai vazut ca printre alte carti se da si Visatorii de Gilbert Adair care are o ecranizare de Bertolucci in care joaca si Eva Green (linkul imdb). Eu personal nu l-am vazut, dar am auzit ca e bun, deci si romanul ar trebui sa fie.

Daca cumva ati citit vreun roman erotic chiar v-as ruga sa postati un scurt review. Sunt sigura ca oamenii care citesc blogul asta sunt interesati si de alte pareri, nu doar de-a mea :-D Gracias.


5 comentarii:

JeAnne Dark spunea...

Eu personal prefer sa termin cu romanele pe care le consider eu must-read. (and they are many)...daca o sa mai am timp dupa (pe la 50-60 de ani) poate o sa incerc si literatura d-asta erotica.

Ah, apropo...eu am citit 2 carti de Coelho prin generala "Veronica se hotaraste sa moara" si "Alchimistul". Niciuna n-a avut nici cea mai mica tenta de erotism sau pseudoerotism. Literatura lui Coelho e literatura de gospodine defulate, dar nu e si nici nu se vrea a fi erotica. (nu in cele doua carti pe care le`am citit eu, acu nu`sh ce o mai fi scris in altele).

Anda spunea...

Eu am citit doar 11 Minute si era pornografica de-a dreptul.

JeAnne Dark spunea...

apropo de nea Coelho, ia uite ce gasii:

http://paulocoelhoblog.com/

blogu` lui.

:D

ce penal e...

tuamniii.

Sper sa nu ai printre cititori fani ai scrierilor lui... :-"

CrazyDiamond spunea...

Anais Nin, Delta lui VEnus
Henry Miller, Tropicul Cancerului

EROS SUBLIM spunea...

iti trimit o carte de literatura erotica sublima contemporana romaneasca, daca imi dai un e/mail ... e super cartea!

Trimiteți un comentariu