Cum sa inveti singur o limba noua

Dupa cum vedeti, abordez prima tema pe care am anuntat-o in sidebar. Contributii nu am primit prea multe, de fapt doar niste sfaturi din partea Laurei, dar e ok, o sa incerc sa ma descurc.
Motivele de care sunt interesata de aceasta tema sunt doua: in primul rand, eu trebuie sa invat singura limba franceza. Trebuie, pentru ca am un curs in franceza, cu examen la final, si eu stiu doar lucruri foarte de baza. Asta in conditiile in care majoritatea colegilor mei sunt la nivel intremediar-avansat, ceea ce inseamna ca nu sta nimeni dupa mine si trebuie sa-i ajung din urma.
Al doilea motiv il reprezinta faptul ca am inceput sa dau meditatii la engleza. Am descoperit de curand ca profesorul poate doar sa-i arate elevului calea corecta, nu poate invata in locul lui. Cum ambii mei elevi de la meditatii sunt la nivel incepator, sunt interesata care e metoda cea mai buna sa ii invat.

Quote-urile pe care o sa le pun sunt ale Laurei:
Întâi învaţă gramatica de bază, 30 de verbe cele mai uzuale, cu conjugările la prezent şi timpurile cele mai folosite
Sunt de acord :) Din fericire am facut 3 ani de franceza in generala si am apucat sa invat gramatica de baza. Cu elevii mei e mai greu. Asta pentru ca amandoi mi-au specificat "vreau sa invat engleza la nivel conversational, nu am nevoie de gramatica". Ca au nevoie de gramatica e clar, ce e mai greu este sa le explic asta :D Eu mi-am facut un plan de lectii si le-am bagat la amandoi gramatica, pe care probabil o voi prezenta astfel incat sa nici nu-si dea seama :P

Deci daca vreti sa invatati o limba noua, primul pas este sa invatati gramatica de baza. Nu zice nimeni sa stiti toate exceptiile si regulile complexe, doar astfel incat sa puteti sa va exprimati corect. In plus, vocabularul se mai uita cu timpul, dar gramatica nu o veti mai uita (daca o invatati corect). De unde sa o luati? Variante sunt multiple. Cautati un manual scolar pentru incepatori. Cautati un cunoscator al limbii care sa va explice.

Mai completez: eu mi-am cumparat un set de invatat franceza in 4 saptamani. Stiti voi, de ala cu 5 cd-uri, manual si carticica de conversatie. Am observat deci asta si la lectiile de acolo si este o metoda pe care o aplic si eu: nu invatati gramatica pe de rost. Incercati sa ii intelegeti regulile. Dupa ce invatati un lucru, incercati sa-l aplicati.. de exemplu intr-o converatie fictiva. Nu le invatati pe toate odata, ci combinati elementele de gramatica cu cele de vocabular. Daca la gramatica ati invatat pronumele personal, la vocabular inveti sa faci propozitii cu "eu am, el are" etc. O sa va fie mult mai usor sa le intelegeti.

Pentru vocabular, tot manuale, as in vocabularu' de bază, gen 200 de cuvinte, şi apoi să scrii şi să citeşti. Înveţi mult mai repede cuvinte decât să stai să le înveţi efectiv. Compuneri în franceză simple gen porteru tau în 10 rânduri, avantajele şi dezavantajele vieţii la oraş, televizorului, blabla-uri de-astea, subiecte îs destule. Cât mai cauţi în dicţionat, cât îţi mai corectează cineva, dacă găseşti, tot înveţi f multe. De citit, căţi în franceză 3-5 ani, sau bilingve dintr-alea ediţii micuţe, subţirele, sunt în librării la secţia copii, un fel de echivalent la penguin readers (adaptări la opere mari pt copii, după nivel de cunoştinţe). Mă rog, dacă te uiţi la o bibliotecă sau librărie la cărţi în lb străine, e imposibil să nu găseşti.
Şi apoi uită-te la filme cu subtitrare în franceză, care sunt făcute într-o limbă pe care o ştii, mă rog, engleză. Pune subtitrarea în franceză, se prind multe şi aşa.
Imi amintesc inainte de olimpiadele la engleza din liceu cand profa imi spunea "citeste cat mai mult"... citind, inveti nu doar vocabularul, dar si cum se scriu cuvintele. Un cuvant nou il retii daca il auzi/vezi de minim 7 ori. Deci daca luati o lista de cuvinte si incercati sa le invatati pe de rost nu o sa mearga. In plus, contextul este foarte important. Poti sa nu stii un cuvant, dar sa il deduci din context.

Poate unii dintre voi isi mai amintesc, cand eram mici ne uitam la TV pe programe italienesti. Cati nu am invatat italiana asa? Colegele mele de prin generala se uitau le telenovele, si toate stiau spaniola bine (uite ca si alea sunt bune la ceva). Mie imi place sa ma uit la seriale fara subtitrare. Pana la urma un copil mic invata sa vorbeasca imitandu-si parintii. Important e sa vezi/auzi cat mai mult din limba respectiva. Acum avem miracolul internetului, puteti gasi la texte in orice limba pana va saturati.

Si ca tot am ajuns la internet, dati un search simplu "learn free *limba pe care o vreti* ". De exemplu chineza. Nu stiu cate limbi au astfel de versiuni gratis, dar o sa gasiti multe lucruri de care aveti nevoie in mod sigur.

Apropo, cu cat stiti mai multe limbi straine, cu atat mai usor va fi sa invatati altele noi.

Si nu uitati la randul vostru sa faceti compuneri scurte, asa cum a precizat Laura. Veti intelege imediat ce nu stiti si ce trebuie sa repetati. Cautati pe cineva sa vi le corecteze.
Faceti-va prieteni online din tara respectiva si incercati sa conversati cu ei in acea limba. Practice makes perfect ;)

Puteti sa completati daca aveti si alte sfaturi. Voi ce limba ati vrea sa invatati?


P.S. La subiecte unde caut contributii a ramas doar decoratiunile interioare (ma intereseaza in special sfaturile de genul DYI). Nu fiti timizi :D Daca mai sunt alte subiecte pe care credeti ca ar trebui sa le abordez, va rog foarte mult sa-mi spuneti. Ce imi doresc cu acest sistem este sa fac blogul putin mai interactiv.

30 de comentarii:

marius spunea...

in primul rand te salut...si in al doilea rand as vrea sa am un profesor pt a invata o limba noua...te-ar deranja dk iti cer sa fii tu profa mea??????:D:D

Elena Cîrîc spunea...

Daca intr-adevar vrei sa inveti singur o limba straina, trebuie sa ai macar o carte cu exercitii. E ok sa inveti dupa ureche, dar doar daca esti talentat. Altfel, o carte iti va fi de mare ajutor. In plus, foarte usor mi se pare invatatul cu ajutorul muzicii. Stiu foarte multi care au invatat engleza asa. Iar eu incerc sa fac acum acelasi lucru cu portugheza :)

Anda spunea...

Eu am invatat cateva cuvinte in rusa cu ajutorul unor piese :)

Sylar spunea...

Eu germana am invatat-o datorita unor formatii precum Rammstein,Lacrimosa sau Blutengel..iar acum incerc finlandeza:P...insa pt limba franceza nu prea am ce sa-ti recomand in materie de muzica...Singura artista care-mi vine in minte este Alizee

http://en.wikipedia.org/wiki/Aliz%C3%A9e

Eva spunea...

Eu am invatzat Spaniola, Italiana din clasicele telenovele si cu gramatica limbii romane care se cam aplica si la franceza, limba latina fiind. Tot asa cu "cautat pe net" am gasit pentru Germana, noul meu hobby, un program cara iti da si sansa sa te verifici, rostesti cuvantul in microfon si iti zice cat de apoape de corect esti. Eu iti doresc: Bonne chance!!

Catalin spunea...

Daca ai sti de cate ori mi-am propus sa invat o noua limba straina... :) ultima pe lista a fost germana si pentru ca petrec foarte mult timp in masina, am facut rost de un curs audio. M-am gandit ca daca-l ascult in continuu, voi invata; a ramas la stadiul de proiect.
Cred ca cel mai important este sa ai dispozitie si vointa, metoda mai putin conteaza.

Anonim spunea...

cum sa invat limba germana

Anonim spunea...

germa se vorbeste si la imperfect

Anonim spunea...

pe mine muzica in limba franceza m'a ajutat destul de mult. Iti voi da cateva nume de artisti: Amel Bent, Shy'm, Renaud, Celine Dion, Patricia Kaas, Lara Fabien, Axelle Red, Sheryfa Luna. Mie imi si place mult muzica franceza, asa ca era o placere sa caut textele melodiilor si sa le traduc. Apoi ,ascultandu'le mereu cuvintele iti raman impregnate in memorie.

Cristina spunea...

Eva poti sa imi spui si mie site-ul pe care ai gasit programul de invatare a limbii germane?Mersi

Anonim spunea...

eu vreau sa invat rusa . ma puteti ajuta?
dati un email daca e ceva....aly_frf@yahoo.com

Anonim spunea...

vreau si eu acel site unde gasesc programul de invatare a limbii germaneeee

Anonim spunea...

as vrea sa invat limba finlandeza ma poate ajuta cineva?plz

Anonim spunea...

google translate ajuta, mai nou au si audio destul de bun pt franceza, germana, engleza

pt franceza: limbafranceza.ro

Limba Franceza spunea...

lucrurile decare ai nevoie pt a invata o limba straina:

1. Rabdare
2. Multa rabdare
3. Pimsleur (pe drum) & Rosetta Stone (acasa) :D
4. Filme (muulte in limba respectiva) si cartonase pt vocabular
5. Foarte multa rabdare

Anonim spunea...

Salut... si eu invat momentan singura limba turca, mi-a fost destul de greu la inceput..pentru ca ma descurcam greu cu pronuntia, expresile de baza le stiam de cand am fost in Turcia luna trecuta, apoi am inceput cu lucruri mai usoare, gen numere, culori, zilele saptamanii si lucruri de genu...abia apoi am trecut la gramatica. Acuma ca vine vara, sper sa ma prefectionez cat de cat :D

Anonim spunea...

Eu recomand Academia de Engleza, care e online si gratis. Gramatica e la: http://www.academia-de-engleza.ro/Gramatica-limbii-engleze/Gramatica-engleza.html

SLABESTE SANATOS! un blog pentru o viata sanatoasa!! sfaturi de la specialisti in nutritie spunea...

super:)

si eu ma chinui sa invat franceza pt examenul delf/dalf ... am facut si cursuri dar cel mai important e sa exersezi zilnic si sa nu te bazezi doar pe ce faci la curs...eu ascult zilnic Radio Culture de France. . ma uit la filme frantuzesti pe Cinemaxx..sun filme online si nu trebuie sa le downloadezi :d

multa bafta fetele

sfaturile sunt de ajutor

Anonim spunea...

vreau sa invat limba portugheza ...imi poate cineva recomanda un site

Anonim spunea...

Buna! Cauta programul Rosetta Stone si downloadeaza-l.Este un program complex cu f multe limbi...tu o selectezi pe cea kre te intereseaza si te pui pe lucru...mie una imi place acest program...apropos...si eu l-am tras pt k vreau sa invat franceza...mult succes!!!

Anonim spunea...

flory cine doreste sa invete limba finlandeza poate sa ma contacteze la adresa de mail ... flory48@ymail.com

Anonim spunea...

de unde ai facut rost de acele CD-uri?:)

Anonim spunea...

Buna,sunt Mirela din Alba si imi doresc ff tare sa invat engleza.Ce ma sfatuiti,cu ce sa incep?Multumesc mult.Adresa mea mirela_manescufelea@yahoo.com

Anonim spunea...

cum as putea invata germana repede care este taina cu microfonul ?pronuntia sau ce?

Anonim spunea...

????

Anonim spunea...

Doresc sa invat germana fara profesor pina acum am invatat pronuntia,si alte cateva expresii uzuale dar nu stiu sa formulez o propozitie ca lumea, verbele intr-o propozitie le pun alandala.
Vreau sa ma duc la munca in Germania la ingrijit batrani si nu stiu sa formulez propozitiile.Va rog un ajutor daca stiti ceva site-uri ajutatoare dar cu traducere in romana si sa lepot innvata repede.Multumesc

Anonim spunea...

la inceput e foarte greu sa inveti o limba.. dar daca iti faci un program in fiecare zi si te tii de el...nici niu vei observa cand ai invatat anumite chestii. mult succes tuturor.

selen3 spunea...

si cum a ramas cu invatatul francezei?

Anonim spunea...

cum sa invat sa vorbesc in franceza ????????????va rog ajutati-ma

Anonim spunea...

Sunt foarte multe aplicatii pe telefon cu care poti invata. De exemplu Duolingo care e foarte buna pentru invatat engleza. sunt si alte limbi pe care le poti invata, dar sunt din engleza, de exemplue eu invat norvegiana, dar e engleza-norvegiana. Pe magazin play intri si cauti orice limba vrei sa o inveti si va garantez ca o sa gasiti de toate :D

Trimiteți un comentariu