Economii pentru iarna

Mai avem aproximativ o luna jumatate - doua luni pana la sarbatorile de iarna. Nu stiu cum e cazul altora, dar eu intotdeauna cheltuiesc o gramada de bani de sarbatori... cadouri multe (mai ales ca sunt si niste zile de nastere prin "apropiere"), iesiri de tot felul, iar de Revelion nu stii niciodata ce "pica". Asta ca sa nu mai zicem ca imediat dupa sarbatori incep reducerile prin magazine :D

Anul trecut m-am descurcat foarte greu, in conditiile in care cadourile au fost mici ca valoare (de comun acord cu toti cei implicati), iar de Rev am stat acasa. Anul asta am hotarat sa ma pregatesc din timp.

Pentru cei care muncesc si au un salariu, probabil e mai usor. Cel putin ai un venit, deci tot ce trebuie sa faci e sa ti-l imparti responsabil. In cazul meu e mai greu, pentru ca a trebuit intai sa-mi generez un venit (ca nu poti strange bani daca nu-i ai deloc). Nu stiu cati sunteti constienti de faptul ca noi facem de multe ori chestii pe gratis, pe care in mod normal se platesc. Eu am dat multe meditatii, am facut traduceri, am tehnoredactat chestii s.a.m.d., si le-am facut pe toate pe gratis. Asa ca de data asta mi-am luat inima in dinti si am hotarat sa fac aceleasi lucruri, de data asta pe bani. Am inceput cu un simplu anunt intr-un ziar: dau meditatii la engleza. Pentru ca sunt extrem de multi meditatori la engleza, a trebuit sa ma diferentiez de concurenta. Am cerut un pret mai mic (pe principiul mai multi elevi care platesc mai ieftin fac mai multi bani decat un singur elev care plateste scump). De la un singur anunt m-am facut cu 4 elevi, si pentru prima data dupa mult timp, portofelul meu cu economii se umple. Ma gandesc sa mai dau un anunt pentru engleza, si eventual sa ma gandesc la alte posibilitati, de exemplu logica sau filosofie, doar ca acolo trebuie sa si investesc, pentru ca n-am materiale.

Scurta paranteza, daca sunteti din Cluj si vreti meditatii la engleza, le dau la pret mic :D

Pe langa meditatii, sunt multe lucruri pe care le poti face, daca criza nu ti-a dat sansa sa-ti gasesti un job. De exemplu, am o prietena care face bratari si genti. Un alt prieten face website-uri (eu m-am lasat de sportul asta, dar am facut si eu odata 60 de lei :D ) Altul redacteaza lucrari de licenta. Pana la urma toti stim sa facem ceva, si putem sa folosim acel lucru in interesul nostru.

Ok, acum avem un venit. Cum facem economii?

Eu va impartasesc metoda mea. De fiecare data cand strang o suma mai rotunda (50 lei de exemplu), ii pun deoparte in "locul de economii". Pentru ca am incredere in vointa mea, eu n-am vreo chestie prea complicata, dar tata mi-a sugerat ideea unei sticle de plastic (ca sa nu-i mai poti scoate pana la termenul X, cand tai sticla). Insa ideea principala e sa nu iti iei economiile cu tine NICIODATA. Nu lua din ei. Odata ce i-ai pus deoparte, fii constient ca nu te mai atingi de ei pana la termenul la care te-ai decis.

Nu fi prea drastic. Eu recomand sa-ti imparti banii in 3 categorii (metoda pe care o folosesc si eu). In primul rand sunt banii pentru lucrurile necesare. Fa-ti o lista cu acele lucruri necesare ca sa stii exact de cati bani ai nevoie si pune-i deoparte. Restul banilor imparte-i in economii si bani de buzunar. Economiile nu le tii niciodata la tine, banii de buzunar in schimb da.

Cand vrei sa-ti cumperi ceva neplanificat, iei din banii de buzunar. Daca astia se termina... ghinion. Astepti urmatorul venit.

Si daca tot vorbim de bani, in cazul meu nu este necesar pentru ca nu am venituri prea mari, dar pentru cei care sunt pe salariu... pastrati intotdeauna chitante/bonuri la tot ce platiti. Puneti-le intr-un loc special. In mod normal ar trebui sa aveti chitante de la toate cheltuielile din ultimele 6 luni. Daca ati uitat sa luati un bon, notati-va intr-un carnetel tot ce cumparati.

Dupa o perioada mai mare de timp, trageti linie, faceti niste calcule, si vedeti cat cheltuiti in medie pe luna si pe ce. Majoritatea oamenilor cheltuie mai mult decat au impresia, pe lucruri de care nu au nevoie (mai ales ca acum exista acele lucruri extrem de dragute numite carduri de credit, care ne fac viata mai usoara si ne ingroapa in datorii fara sa ne dam seama). Daca stii exact pe ce iti cheltuiesti banii, este mult mai usor sa te abtii si sa faci economii. Acolo unde ai impresia ca platesti excesiv, aloca-ti un buget.

M-am uitat la multe emisiuni financiare, stiu :D
Stiu ca lucrurile astea sunt de baza si ca fiecare le stie in sinea lui, ce e mai greu este chiar sa le faci. Dar daca ai un scop clar in minte, poate devine mai usor.

5 comentarii:

Serban spunea...

I-ai putea da meditatii varei mele, ca e blana la engleza, desi nu recunoaste. Principala problema ar fi sa o convingi tu ca are nevoie de meditatii.

nicoleta spunea...

nu mi se pare greu de facut tot ce ai zis tu. io deja fac chestia asta de cand eram la liceu. nu cum ca n`as avea bani, dar e mai bine asa pentru ca astfel ai o educatie pe plan financiar mai buna. si de cand am inceput sa stau in chirie atunci metoda chiar mi`o folosit; mai mult decat ma asteptam.
io folosesc o alta metoda: banii de buzunar si banii de pe card - care mai fac si pui. de banii de pe card nu ma ating decat in situatii speciale (o plecare neasteptata spre cine stie ce oras, un imprumut catre preteni/famelie, cadouri). banii de buzunar ii folosesc pt tutun (da, da, nu mai isc nicio discutie pe tema asta :P), sucuri si ceva mancare la scoala (nici pachetul facut acasa nu`mi mai ajunge - mananc ca o scroafa)si cumparaturile pentru saptamana/luna in curs. hainele inca nu mi le`am schimbat. astept sa mai dau o raita prin zona moldovei sau bulgaria si sa`mi iau cate ceva.
da sa stii, chiar de ai un scop in minte si apare ceva neprevazut nu ai cum sa te mai tii de planurile initiale. asta am observat`o pe pielea mea. si nu e placut. chiar deloc.

Anda spunea...

Atunci mai tai din banii de buzunar si faci al patrulea grup, cel pentru situatii neprevazute :D

nicoleta spunea...

eh, deja se aplica treaba pe care o spusasi si tu "ca nu poti strange bani daca nu-i ai deloc". ca strangi si strangi da de unde de nu ai venit? io nu lucrez. nici meditatii nu dau. doar fac proiecte si astept sa vad care`mi pica. se pare ca generatiile de dupa mine is mai silitoare :)))

Ruxandra spunea...

si mie mi se-ntampla sa trag linie si sa observ ca am facut multe chesltuieli anapoda, ca am aruncat banii pe lucruri de care nu prea aveam nevoie...

Trimiteți un comentariu