Visele si evolutia

Exista doua abordari ale viselor: abordarea oculta si abordarea psihologica. Eu nu sunt superstitioasa, nu cred in fazele de genul "daca visezi serpi o sa ploua" sau alte bazaconii asemanatoare. Asa ca eu sustin cu putere abordarea psihologica :)

Probabil ca stiti ca fiecare om viseaza noaptea, chiar de mai multe ori, doar ca unii nu si le amintesc. Ar fi aici o intreaga explicatie a fazelor somnului, dar nu are rost sa intram in amanunte inutile.

Eu sunt genul de om care isi aminteste majoritatea viselor, si dimineata mai stau vreo doua minute in pat sa le "retraiesc". Apoi, cazandu-mi pe mana o carte de interpretare a viselor, am hotarat sa invat mai multe lucruri despre mine. Am facut acest lucru acum cateva luni, apoi m-am oprit din diverse motive, dar tocmai m-am gandit ca ar fi frumos sa incerc din nou. Si de data asta, sa-mi mai iau ceva recruti :D

Treaba e foarte simpla. Aveti nevoie de un jurnal (poate fi un caiet simplu, nu prea conteaza). Trebuie sa il tineti undeva langa pat, sa ajungeti rapid la el cand va treziti. Primul lucru pe care il faceti dimineata e sa scrieti absolut toate amanuntele pe care vi le amintiti din ultimul vis avut. Credeti-ma ca amanuntele dispar foarte rapid, asa ca nu e nici un pic de timp de pierdut cu leneveala, asta se poate face dupa :D Cum spuneam, toate amanuntele: obiecte, oameni, culori, numere, etc.
Bunicu' m-a invatat ca daca atunci cand te trezesti te uiti pe geam, iti uiti visele (asta daca nu le memorezi bine inainte). Din cauza asta eu dorm tot timpul cu jaluzelele trase, in intuneric total. Va recomand acelasi lucru.

Ok, v-ati notat visul, ati mai lenevit prin pat, v-ati ridicat, v-ati facut cafeaua, v-ati spalat,v-ati verificat mailurile, pe scurt: v-ati trezit. Va impedicati de jurnal si va amintiti de vis. Cum il interpretati?

Incepeti prin a scrie pe o coloana toate obiectele din vis.

Exemplu: Daca ati visat o vaca pe un camp albastru, notati:
- vaca
- camp
- albastru

Apoi cautati un dictionar de vise. Daca aveti asa ceva pe acasa bine, daca nu... e plin netul :D Google este prietenul tuturor ;)

Langa fiecare cuvant, scrieti semnificatia lui. Dupa aia, treaba e foarte simpla. Incercati sa inlocuiti in contextul visului, fiecare semnificatie.
Astfel veti descoperi ce se afla in inconstientul vostru.

Va dau si un exemplu personal, o portiune scurta dintr-un vis si cum am interpretat-o.

[...] Incercam sa trec dintr-o curte in alta, dar era un labirint de flori si eu puteam sa trec doar prin cele albastre.

Semnificatii:

Curte = Cautare interioara, nevoia de a te intelege pe tine insuti si a intelege cine esti si ce vrei.
Labirint = nevoia de a explora laturi obscure ale personalitatii
Flori = un sentiment nou / prospetime
Albastru = - gândire pozitiva, optimism cu privire la viitor, perioada linistita si calma in viata ta; rabdare, sanatate, adevar, credinta, devotament, sinceritate, pace interioara, multumire sufleteasca, vointa, capacitate de autocontrol.

Interpretare:

Imi doresc sa ma cunosc mai bine, sa explorez laturi obscure ale personalitatii mele ... dar pentru a ajunge la un nou nivel de cunoastere trebuie a descopar sentimente noi, care sa-mi aduca pace sufleteasca si capacitate de autocontrol.


De ce am pus un post intreg despre cum sa interpretezi visele? Pentru ca astfel ne putem cunoaste mai bine, putem sa ne intelegem grijile/nevoile/dorintele. Eu cred ca doar prin introspectie poti evolua ca persoana. Si din ciclul "nobody's perfect, but at least I'm trying", mi s-ar parea putin inutil sa traim 80 de ani si sa batem pasul pe loc.

8 comentarii:

Catalin spunea...

Sincer, eu nu cred foarte mult in vise. poate si din cauza ca visez rar.

Dar imi aduc aminte de o faza dintr-un film (din pacate nu imi amintesc numele), in care o fetita s-a dus la o tanti "vrajitoare" ca sa o scape de visele urate din fiecare noapte.

Tanti "vrajitoarea" i-a spus ca o ajuta daca va reusi in prima noapte sa nu viseze iepurasi; fetita a plecat si pana seara tarziu si-a repetat in continuu "nu voi visa iepurasi. nu voi visa iepurasi... etc" Bineinteles ca in noaptea respectiva tocmai asta a visat, multi iepurasi albi, frumosi, dragalasi care zburdau fericiti si asa a scapat de cosmarurile din noptile precedente.

Cam asta e opinia mea ref. la vise; ce te preocupa seara inainte de culcare, cam aia visezi dar asta nu cred ca are neaparat vreo relevanta psihologica sau oculta. Parerea mea... :) mama cat am scris!

e-Lari spunea...

Foarte interesanta ideea ta. Sigur o sa incerc si eu!

Dar sunt foarte de acord si cu Catalin. Trebuie sa aiba si asta o contributie.:)

Anda spunea...

Catalin, permite-mi sa te corectez, nu visezi rar, iti amintesti rar :) Visul face parte din fazele somnului.

Cum spuneam, nici eu nu cred in semnificatiile oculte, dar cele psihologice au mare legatura cu ceea ce ai gandit peste zi. Doar ca de multe ori sunt traduse in alte forme.

Cel mai clasic exemplu este visul in care zbori. Cred ca toti l-am avut. Asta inseamna ca ne-am gandit in ziua respectiva la zburat? Nu (sau nu intotdeauna). Inseamna ca ne-am dorit libertate, lipsa de griji sau inaltare spirituala.

Catalin spunea...

E posibil sa ai dreptate, nu zic nu. Intr-adevar am mai auzit despre asta, daca nu ma insel e vorba de starea care se numeste REM (rapid eyes movement).

colaholicu spunea...

frumos prezentat subiectul. si io de multe ori am cautat pe dictionare de vise de pe gugal interpretari ale unor vise in care predomina un element, o tema. si cam avea logica si dreptate ce gaseam pe-acolo :D.
am avut vis in care aparea in mod obsesiv un gandac la marginea patului; m-am uitat pe net si rezultatu' era printre altele "stres" ceea ce asa si era pentru ca fusese (si inca era) o saptamana orbil de stresanta.

Anonim spunea...

Cea mai relevante experienta in legatura cu visele a fost acum ceva timp. E vorba de 8 vise pe care le aveam periodic, pe care atunci cand am observat ca se repeta am inceput sa le numar, in care se intampla acelasi lucru: vorbeam cu o persoana cu care refuzasem sa vorbesc din orgoliu. Fiecare vis avea elemente aparte, de exemplu o data vorbeam la telefon, in alta data ne-am intalnit fata in fata si tot asa, dar ideea care se repeta era ca vorbeam cu persoana respectiva si ajungeam la o relatie amiabila, care era urmata de un sentiment de liniste sufleteasca, dupa care ma trezeam.
Ciudatenia a fost ca vreo 8 luni n-am vorbit cu persoana respectiva. 8 vise - 8 luni. Si dupa ce am vorbit, m-am descarcat si am lasat loc de Buna ziua, m-am linistit si am putut sa trec la un nou capitol in viata mea.
Cred ca exemplul meu este unul foarte bun ca visele chiar au o semnificatie.

Anonim spunea...

mai fete si baieti..nu zic ca nu cred ca si voi in abordarea psihologica,numai ca..la mine e mai complicat..am fost crescuta cu frica de vise care prevestesc nenorociri in familie,moarte,bolii,etc..adica sa ma exprim mai bine..daca visezi vaci e boala..scuzati poate exprimarea gresita care o voi folosii sau ceva probleme la gramatica,numai ca acum 10 min m-am trezit dintr-un vis urat si nu prea sunt in mine pt ca sunt ingrijorata pt mama mea...eu sunt plecata in italia,iar e acasa la tara,unde s-a retras anul trecut dupa pensionare..si fiecare vis urat care il fac ma face sa ma gandesc la ea,mai ales ca acum cateva luni am visat-o urat impreuna cu bunica mea (care e moarta)si am sunat-o la cateva ore dupa aceea..la inceput nu a vrut sa imi spuna nimic,dar tot am tras-o de limba si mi-a povestit ca a fost trantita la pamant de cal si caruta i-a trecut peste picioare..:(...nu stiu ce sa mai fac..visele nu ma lasa in pace..visez pe fiecare seara si din ce in ce mai urat si mai neclar..nu sunt sigura sa ma uit pe net ce inseamna visele pt ca sincera sa fiu mi s-a inatmplat sa caut semnificatia unui cuvant iar in 3 linkuri sa am 3 "traduceri"..stiu doar ca anumite vise mi se intampla si in realitate daca nu le tin minte..si nu numai o data..ex.mi s-a inatmplat sa fiu invitata la cina la o prietena de-a unei prietene..ne-am dus amandoua(eu si prietena mea),ne-a facut turul apartamentului,am mancat,am ras,am glumit..cand fata aceea a iesit din bucatarie dupa ce a terminat de spaòat vasele,MI-AM ADUS AMINTE CA EU AM VISAT TOTUL CU CATEVA SAPT INAINTE..TOTUL..cele mai mici detali eu le stiam..eram asezate pe aceleasi scaune in aceiasi pozitie,lucrurile din casa erau identice cu cele din vis,eram imbracate toate 3 la fel,s-au spus aceleasi lucruri pana in mom in care eu mi-am adus aminte ca am visat..si nu e prima data..chestia asta mi s-a intamplat prima data pe la vreo 14 ani numai ca in negativ..m-au luat cu japca..iar eu mi-am adus aminte prea tarziu ca visasem treaba asta..eu pot sa evit evenimentele negative daca imi aduc aminte din timp ca le-am visat nu se mai intampla...asta nu inseamna ca le visez pe toate..dar foarte des da..la fel si cu lucrurile bune..daca imi aduc aminte ca le-am visat nu mi se mai intampla..CE MA FAC???

Anonim spunea...

am visat o vecina care este tiganca am visao mai tanara si cu multe codite si niste baieti la geam care stateau agatati de niste cabluri baietii erau niste vecini ce inseamna

Trimiteți un comentariu