Cum e sa te lasi de fumat? (Part III)

Multi vor sa se lase de fumat, dar nu o fac de frica necunoscutului. Ce se intampla dupa? Te ingrasi, iti pierzi prietenii, o sa fii stresat tot timpul?

Chiar daca sunt nefumatoare si am fost acuzata data trecuta ca sunt subectiva, informatiile pe care vreau sa le scriu in acest articol sunt bune si pentru nefumatori. Intelegand prin ce trec prietenii nostri care se lasa de fumat, este mai usor sa-i sustinem.

Trebuie sa mentionez ca au fost cativa care au spus ca nu s-au simtit rau dupa ce au fumat, ca n-au trecut prin perioada de sevraj. Cu toate astea, e bine sa fii pregatit pentru orice.

In prima faza probabil va fi greu. Trebuie sa ai destul de multa vointa sa treci peste. Corpul tau trece prin modificari... de exemplu, nivelul zaharului din sange va fi scazut, din cauza asta va va fi foame tot timpul. Ce puteti face este sa beti cateva pahare cu suc (preferabil natural) in primele zile, ca sa va potoliti aceasta nevoie.

Un alt efect secundar e ca veti fi mai morocanosi, mai nervosi, mai stresati. LA INCEPUT (aceasta stare va trece). Motivul pentru care faceti asta, e ca sa ii enervati pe cei din jur, si ei sa va zica ca decat asa, mai bine sa fumati. Asa ca este foarte important sa aveti oameni care sa va sustina in acest proces. Oameni care sa va zica tot timpul ca de mandri sunt de voi ca v-ati lasat de fumat. Sau cum spune Serban:

si sa nu umbli cu indivizi care te bestelesc ca te-ai lasat sau care nu cred in tine ca poti

Am intrebat-o si pe Sheeva cum a fost cand s-a lasat de fumat:

Iti dai seama ca toti prietenii mei, 90% fumatori... ca nu te cred ma, ca asa ai mai zis de o suta de ori, ca te lasi si nu te-ai lasat... si doar eu stiam la nivel de trairi si convingerea pe care o aveam... ca nu pot sa le demonstrez decat in timp si, deci, zambeam asa cu subinteles "da, bine, poti sa nu ma crezi" am avut destule cosmaruri in care apaream cu tigara in gura si parca era iadul pe pamant, asa ma simteam cand ma trezeam sau chiar in vis. ce ma mira si pe mine a fost convingerea mea, ambitia, taria de caracter... asta daca lasam modestia la o parte :D. apoi am stat deseori printre fumatori si inca mai stau, chiar la nici o luna dupa ce m-am lasat am fost in vama unde se fuma si se bea en gros, numai fum prin jurul meu si totusi n-am acceptat nicio tigara.
Apoi am inceput sa capat o sensibilitate la fumul de tigara, pe care n-o aveam. pur si simplu nu mai suportam fumul de tigara, ma inecam... si aici a fost partea oarecum negativa, ca am fost acuzata de ipocrizie de multe ori "haha, tu fumai ca o locomotiva si-mi zici mie ca nu mai suporti fumul de tigara" si am fost tratata cu indiferenta cu care tratam si eu inainte, adica mentalitatea aia "eu sunt fumator, vreau sa fumez, respecta-mi dorinta. daca nu-ti convine poti sa pleci" fara sa ma gandesc ca prin libertatea pe care o revendicam, compromiteam libertatea celorlalti de a nu respira fum de tigara. Si asta n-am inteles-o.
Si acum sa trecem la partile pozitive:

Multi mi-au spus ca respira mult mai usor de cand s-au lasat de fumat. In plus, au devenit mult mai rezistenti la exercitii fizice. De fapt, exercitiile fizice chiar sunt recomandate cand te lasi de fumat, si cu asta impusti doi iepuri deodata: te lupti mai bine cu sevrajul si sunt mai putine sanse sa te ingrasi.

Aproape toti mi-au spus ca dupa ce s-au lasat de fumat stau mult mai bine din punct de vedere financiar.

Alta marturie a Sheevei:

Pentru ca aveam obiceiul destul de inradacinat... si ma refer la obiceiul de a iesi in curte la o tigara, obiceiul de a iesi intr-un bar/terasa si de a alatura tigara cafelei sau unei bauturi. dar cum orice invat are un dezvat, am trecut repede peste obisnuinta asta...
Si iesind in continuare cu aceiasi prieteni fumatori, am fost capabila sa analizez gestul, sa vad cat de putin sens are, cat de usor aruncam banii pe tigari, pe un instrument care sa ne permita sa putem spune ca facem ceva, cand de fapt nu facem nimic. iesi intr-un bar, esti cu cineva... si ca sa eviti monotonia, cica, atunci cand celalalt nu mai zice nimic... iti aprinzi o tigara in loc sa stai sa cauti ceva de discutat, spre exemplu. iti umpli timpul teoretic... timp pierdut. si mai si platesti pentru asta.

Un alt efect pozitiv este ca nu-ti mai miros hainele si parul a fum. Iar dupa o perioada, s-ar putea chiar si cafeaua sa aiba gust mai bun fara tigara. Nu te vei simti constant intr-o perioada de abstinenta, dupa o vreme te vei simti pur si simplu nefumator. Si te vei simti printre alti fumatori, asa cum se simt nefumatorii: probabil te va deranja fumul, nu iti va face pofta.

Si cu asta am incheiat seria despre fumat. Sa va fie de bine ;)

9 comentarii:

sabinaland spunea...

fumatorii stiu toate argumentele pro si contra. adica pro lasat de fumat si contra fumat, cam tot una :). problema nu e sevrajul, care e minor, ingrasarea etc. daca esti hotarat cu adevarat sa te lasi de fumat nici macar n-o sa fii morocanos si nervos. problema e ca fumatorii percep tigara ca pe un sprijin psihic si pana nu se autoconving ca nu e asa, lasatul de fumat ramane aproape imposibil. si cand vorbesc de lasat de fumat, ma refer la o stare de libertate in care nu tanjesti dupa tigari, pt ca atunci e chin, nu e lasat.

Anonim spunea...

e groaznic sa te lasi de fumat ... mai ales daca esti fumator convins !
cel mai groaznic e sa te lasi de fumat, nu pentru ca vrei tu, ci pentru ca trebuie !
eu una am zis de enspe mii de ori ... gata, de maine nu mai fumez !
da hai ca incep de saptamana viitoare ... cel mai mult nu am fumat o saptamana ca am fost groaznic de racita .. si primul lucru care l`am facut dupa ce mi`a trecut raceala, a fost evident, sa`mi aprind o tigara :))
cand te obisnuiesti ani de zile sa fumezi la cafeaua de dimineata, de exemplu, parca nu mai are gust daca nu ai si tigari ... tabieturi ... mna .. succes celor care doresc sa se lase de fumat ! :)

JeAnne Dark spunea...

astept un post anti cafea, care e de asemenea nociva pentru organism :P

Anda spunea...

Cafeaua e foarte sanatoasa pentru organism, poate chiar o sa fac un articol despre asta :)
Bineinteles, ca orice aliment, consumat in cantitati rezonabile.

Anonim spunea...

De calculator cum ne lasam? Tigarile nici nu sunt ata de nocive ca 12 ore/zi la calc.

Unknown spunea...

@rhenus
Daca nu esti silit sa lucrezi la calculator (si subliniez sa lucrezi) e usor. Il tii inchis; daca vrei stiri, exista radio, daca vrei muzica, trebuie sa ai un player pe undeva; daca vrei sa socializezi, la telefon sau fata in fata.
Ma credeam dependent de calculator pana cand am mers la tara la munca fizica, fara sa am contact cu vreun ecran. Cand am ajuns acasa mi se parea de-a dreptul ciudat sa ma zgaiesc la monitor :)
@ Anda
Vad ca m-ai exclus de la partea cu beneficiile financiare (probabil din cauza ca ti-am spus ca acum imi dau banii pe bere, nu pe tigari :D).

Anda spunea...

Ma citez:

"Aproape toti mi-au spus ca dupa ce s-au lasat de fumat stau mult mai bine din punct de vedere financiar."

N-am uitat, dar am scris doar un rand, probabil voi astia de cititi pe diagonala n-ati observat :D

@rhenus
Vezi ca mai am un articol legat de asa-zisa dependenta de calculator, se numeste Viata reala vs. Viata virtuala.
Ca sa-ti fac un scurt rezumat: daca stii cum sa fii un om echilibrat, calculator nu e nociv, ba dimpotriva.

Dianne spunea...

Help ppl! Tocmai am hotarat ca ma las de fumat si acum e pe bune. Chiar am si postat pe blogul meu asta.
App, tatal meu nu mai fumeaza de 8 ani; avea 30 de ani de fumat la activ si imi povesteste ca si acum are momente cand se cauta de tigari sau de multe ori viseaza ca fumeaza. S-a ingrasat 10kg cand s-a lasat de tigari dar apoi le-a dat jos fara sa faca nimic.
Anyways, nu e usor, si stiu ca imi va fi greu pt ca prietenii mei sunt fumatori toti.

Sorin spunea...

E uşor să te laşi de fumat dacă îşi doreşti asta. Dacă vei căuta mereu motive să amâni momentul (de luni, de la 1 etc.), înseamnă că nu eşti pregătit să te laşi de fumat. În primul rând aveţi nevoie de o motivaţie. Restul vine de la sine! Eu m-am lăsat de fumat şi nu m-am îngrăşat, chiar am slăbit 10 kg (asta şi pe fondul schimbării regimului de viaţă). Financiar e mai bine şi ce e mai important, starea mea de sănătate s-a îmbunătăţit!
Deci, motivaţia! Asta le lipseşte celor care "nu pot" să se lase de fumat! Iar motivaţia vine din fiecare!

Trimiteți un comentariu