Cum sa te lasi de fumat ? (Part II)

Ok, te-ai hotarat sa te lasi de fumat (probabil nu datorita ultimului meu post, dar irelevant). Acum vine partea grea: cum te lasi de fumat?

Pentru ca eu nu m-am lasat niciodata de fumat *haha* i-am intrebat pe altii cum au reusit ei. Majoritatea dintre cei care au reusit, s-au lasat brusc. Am auzit in diverse contexte ca faza cu reducerea numarului de tigari e o tampenie, si o sa va explic de ce: cand te autoprivezi de la tigari, de simti nasol. Tigara aia pe care ti-o permiti dupa ceva timp de abstinenta, o sa vina ca o salvare. In plus, o sa ai cele mai rele parti din ambele lumi: o sa ramai dependent de nicotina, dar o sa treci si prin chinurile abstinentei. Deci fie te lasi brusc, fie nu te lasi deloc.

Am auzit totusi ca e ok sa fumezi o ultima tigara, daca o fumezi constient. Adica sa stai si sa o analizezi, sa ii simti gustul, sa te gandesti ce anume face ea pentru tine ca sa ai nevoie de ea. Majoritatea celor care au incercat asta au realizat ca tigarile au un gust oribil.

Multi inlocuiesc tigara cu altceva: plasturi, guma, chipsuri, acadele, etc. Din cauza asta sunt atat de multi fosti fumatori care se ingrasa. Incearca sa inlocuiesti tigara cu ceva mai putin daunator... si nu, nu o sa va pun sa roadeti coada de sparanghel, cum am citit in unele reviste :)) Dar beti un pahar cu apa. In cel mai rau caz un fruct. O juma de litru de apa e mai ieftin decat un pachet de tigari ;-)

Serban mi-a spus sa mentionez ca la inceput e bine sa eviti sa bei cafea, alcool (pentru ca cer o tigara) sau sa iesi prin locuri unde se fumeaza. Probabil conteaza si cat de tare esti motivat, dar macar pana iti iese nicotina din corp, ar fi o idee buna.

Si tot de la Serban, si aici il citez:

In orice caz intai trebuie sa te convingi ca faci alegerea cea buna si ca nu pierzi nimic daca te lasi de fumat, iar apoi ca ai suficienta vointa incat sa faci asta.
De la Sheeva am mai multe citate pe care nu stiu cum sa le impart intre postul asta si celalalt, dar m-am decis pana la urma la asta:

Am o prietena buna care se identifica cu fumatul, care imi spune ca singura ei placere la scoala e pauza de tigara... ca abia asteapta asa sa se termine ora si sa iasa, sa stea degeaba si sa fumeze...
Atribuie gestului un grad de placere ridicat, desi functioneaza sa faci asta, sa iti creezi tu ideea ca te simti mult mai bine cand fumezi, se compenseaza cu faptul ca te simti singur, parasit, deprimat... nedreptatit de soarta... daca nu ai tigari
Daca ati acceptat ideea de a va lasa de fumat, sunteti pregatiti si pentru asta: ideea ca tigara te relaxeaza sau ca iti trece plictiseala cand fumezi, este doar o iluzie. Asa cum spune Sheeva despre prietena ei. Incerci sa-ti cauti singur justificari pentru faptul ca fumezi, asa ca inventezi tot felul de scuze. NU SUNT REALE. Daca iti spui de destul de multe ori ca de fiecare data cand bei un pahar cu apa iti trece stresul, pana la urma o sa ajungi sa crezi asta si paharul ala de apa ar fi sfant. La fel cum eu am impresia ca daca stau la calculator in timp ce mananc si-mi beau cafeaua dimineata, ma trezesc mai repede.

Nu am nici o cura minune, si probabil toate aceste sfaturi le puteti gasi peste tot. Am scris articolul asta pentru a va prezenta oameni care au reusit sa se lase de fumat, si cum au reusit ei. Sa faceti deosebire intre metodele care functioneaza si cele care nu. Ca sa nu va mai pierdeti vremea.

In articolul urmator va voi spune ce se intampla dupa ce te lasi de fumat.

13 comentarii:

JeAnne Dark spunea...

mie mi s-ar fi parut mai corect sa scrie un articol de genu` cineva care chiar a fumat. Adica, ok, am inteles ca i-ai citat pe x si pe y, dar in cazul de fata esti lipsita de obiectivitate, pentru ca nu ai fost niciodata in postura unui fumator. E ca si cum m-as apuca sa scriu eu un articol despre cum sa te recuperezi dupa ce ai iesit din inchisoare desi eu n-am fost niciodata acolo.

Anda spunea...

Am scris articolul asta pentru ca mi s-a propus sa-l scriu de catre cineva care s-a lasat de fumat.

Asa cum nu trebuie sa ai gripa porcina ca sa inveti oamenii cum sa se fereasca de ea, nu trebuie sa fii fumator (sau fost fumator) ca sa sustii oamenii care vor sa se lase de fumat.

Si sincera sa fiu, chiar nu vad ce legatura ar avea obiectivitatea sau subiectivitatea cu articolul meu. Am intrebat niste oameni, am citit niste articole de specialitate si am tras niste concluzii.

Asa cum tu ai facut o recenzie despre "Crima si pedeapsa" pe blogul tau. Nu inseamna ca ai omorat o batranica daca poti sa empatizezi cu personajul principal, nu?

strumfita cu esarfa spunea...

Una e sa povestesti o carte (ce am facut eu pe blog nu-i chiar o recenzie, e o povestire a cartii din perspectiva mea) si alta e sa crezi ca poti empatiza cu un fost fumator.
nu am nimic cu ce ai scris, e foarte bine structurat si argumentat, eu am zis doar ca ar fi parut mai credibil/veridic daca ar fi fost conceput de cineva care a trecut prin experienta fumatului.
That`s all.

Anda spunea...

Ok, inteleg ce vrei sa zici si ar fi fost adevarat daca as fi zis "cea mai buna metoda sa te lasi de fumat este.." si daca as fi zis-o dupa parerea mea.

Dar n-am zis asta. Am zis doar ce mi-au spus altii, care chiar s-au lasat de fumat, si din articole am luat doar explicatiile mai "stiintifice" (de exemplu ca iti scade nivelul zaharului din sange si e bine sa bei suc de fructe). Nu are ce sa fie subiectiv, pentru ca nu m-am dat cu parerea, asa ca experienta mea e total irelevanta.

gica contra (nicoleta) spunea...

iarasi sheeva?
fatuca aia te sfatuieste mult vad.
da o stii ca sa iei de bine ce zice? adica are suruburile bine prinse in placa? sa mai vad o chestie de jenu "quote sheeva" si o sa aprind o tigare si o sa o savurez cu cea mai mare placere.
io zic sa fi "antena" la astia mici, ca astia mici is aia mai huschiti.

si io sunt de acord cu jeanne. daca is o fumatoare, si citesc acest blog, automat m`as gandi "ce cacat scrie un nefumator despre cum sa te lasi de fumat?" chiar de ia in considerare chestii spuse de fosti fumatori.

Marius Ola spunea...

Eu nu cred că o să mă las vreodată de fumat. Doar în eventualitatea în care se vor scumpi îndeajuns de mult încât să nu îmi mai permit ţigări. Dar găsesc eu o soluţie şi atunci. Îmi plac prea mult ţigările. Le-aş mai reduce totuşi un pic. Cu criza asta, am mărit dozajul. Tot pe bază de stres.

Anda spunea...

Ok, daca sunteti fumatori si nu vreti sa va lasati de fumat, de ce mai cititi articolul, cand titlul e mai mult decat clar? Am spus de vreo 3 ori ca nu incerc sa conving pe nimeni sa se lase de fumat, ci ii sustin pe cei care sunt hotarati deja. Reveniti saptamana viitoare, o sa abordez alta tema.

nicoleta, poti sa fii gica contra cat vrei, dar blogul meu nu e un loc de jignit alti oameni, asa ca daca ai ceva impotriva Sheevei tine-o pentru tine sau posteaza pe blogul tau.

Rabbit spunea...

Eu am citit postul nicoletei si automat m-am gandit "de ce cacat a scris nicloeta asta de una sheeva, de una anda, de una jeanne si absolut nimic despre topic?"


Eu nu stiam ca Anda nu fumeaza, asa ca am recitit articolul, avand aceeasta 'descoperire'. Curios. Acelasi articol.


Eu fumez de 9 ani. Cand am terminat liceul am zis ca ma las si chiar am reusit.....
......pentru 2 saptamani. Bagam pufuleti in mine. Apoi mi-am cumparat apartament. Fiind prea mare pentru unul singur, l-am impartit cu o tigara, apoi 2, iar apoi s-a aglomerat rau de tot.

Astept si partea a III-a si apoi vedem daca imi eliberez apartamentul sau nu.

Agkelos spunea...

Ai scris bine ce ai scris :-)

As face o adaugare din propria experienta, chiar daca nu am fost fumator inrait. Aveam perioade in care faceam mai multa miscare, si de fiecare data incepeam cu exercitii de respiratie. Cand faceam asta imi scadea pofta de tigari. Nu mi se facea rau, cum spun unii, dar nu mai imi era pofta de tigari si cand fumam parca nu mai aveau gustul cu care m-am obisnuit. Cred ca si exercitiile cardio (inot, jogging) au acelasi efect. Daca cineva vrea sa se lase de fumat, ar trebui sa incerce. Ar fi mai usoara povara :)-

Catalin spunea...

In primul rand: sa te lasi de fumat este cel mai usor lucru pe care il poti face! Eu m-am lasat de sute de ori... :) cu completarea ca ultima data chiar am reusit sa ma las definitiv. Cum? Asa cum ai spus si tu. Dintr-o data si brusc e cel mai bine.

Luna spunea...

Daca era reala treaba ca fumand nu mai esti singur, probabil trebuia sa fiu fumator inrait. Sunt destul de trist, singur si deprimat deseori, dar nu m-am apucat de fumat.

Anonim spunea...

Eu m-am lasat de fumat iar asta nu a fost lucru usor. Aprope 2 ani am plimbat printre degete tigara electronica, care oricat s-ar spune ca e si mai nociva nu cred. In primul rand pentru ca nu scoate fum propriu zis ci abur, adica mai pe scurt, nevand ardere, nu are acele 4000 de substante nocive din tigara normala. Si nu, nu spun ca tigara electronica e galop de santate. Lichidul contine nicotina... Deci intretine dependenta. Partea care la mine a functionat 100% a fost ca in aproape 2 ani de "aburit" am putut sa scad cantitatea de nicotina (pentru ca lichidele sunt de 4 feluri - high, medium, low si 0 nicotina), pentru ca la un moment dat renuntarea sa fie doar o formalitate. E drept ca din cand imi lipseste gestul, insa in acele momente imi aduc aminte de gustul lasat de o tigara normala si imi trece. Nu spun ca asta e metoda universala, insa la mine, fumator timp de 21 ani - un pachet- un pachet si jumatate pe zi, a functionat perfect. Ha ha ce chestie... La momentul ultimului post aici, abuream deja de 3 luni.

Anonim spunea...

stiti care e ideea ..parerea mea este k ar fii trebuit sa va minta , k ea a fost fumatoare , poate k a-ti fii apreciat altfel cam ce a vrut sa va transmita cu adevarat prin ce a spus .STITI CARE E CHESTIA PE CARE EU CHIAR NU O INTELEG... MA OAMENI BUNI VOI VRETI SA VA LASA-TI DE FUMAT SAU NU ...DAK DA SUNT NISTE ,,SFATURI ,, DECI NU TE OBLIGA NIMENI. SI DAK NU CE MAI CAUTA-TI PE BLOGURI DE ASTEA CU SA VA LASA-TI ... A-TI VREA CA CINEVA SA O FACA IN LOCUL VOSTRU. DAK NU VREI SA VA LASA-TI NU MAI CAUTA-TI ASTFEL DE BLOGURI CA DUPA ASTA SA AVETI CE CRITICA PE CINEVA CARE VREA DE FAPT SA VA AJUTE. DAR VOI NU VEDE-TI CE E MAI IMPORTANT , EU CHIAR NU STIU CE CAUTA-TI DE FAPT ...FRATILOR ,,VRETI,,, CU ADEVARAT SA VA LASA-TI LUATI IN CONSIDERARE ORICE SFAT GASITI K UNEORI SFATURILE CELE MAI BUNE VIN DE LA OAMENII CARE STIU CUM SA PROIECTEZE IMAGINEA LOR MENTALA DE CE VREA SA SPUNA DE FAPT CU ACEL FAPT SA VA FACA SA INTELEGETI... MAI PE SCURT SA IL PROIECTEZE IN MINTEA VOASTRA CA IMAGINE CLARA. CE SA MAI VOI CE-TI CARE FACE-TI ASTA NU VRETI DE FAPT SA VA LASATI DE FUMAT , CAUTAND SCUZE SI MAI RAU INTRAND IN BLOGURI IN CARE OAMENI CA EA CHIAR DE A FACE POATE SI PROFIT POATE DAR ASTA E NECESAR IN LUMEA ASTA ...DAR IDEEA PRINCIPALA SI INTENTIA EI E SA TE AJUTE SA TE LASI. EU CHIAR M-AM LASAT DATORITA EI SI PENTRU K A STIUT SA PROIECTEZE IMAGINEA EI MENTALA IN MOD CLAR SI CONCRET IN MINTEA MEA. M-A FACUT SA INTELEG CE ERA NEVOIE . DUPA CE AI INTELES MAI RAMANE SA IEI DECIZIA. SI ASTA NU DEPINDE NICI DE CEA CARE A SCRIS ACEST BLOG INCERCAND SA TE AJUTE SAU DE ORICINE ALTCUNEVA ... DEPINDE DOAR SI DOAR DE TINE, DAK VREI FA-O DAK NU CONTINUA, SI SCUTESTE-I PE ALTII DE COMENTARII INUTILE . MULTUMESC PENTRU INTELEGERE

Trimiteți un comentariu