De ce sa te lasi de fumat? (Part I)

Stiu ca ultimul meu articol care avea legatura cu fumatul a starnit sentimente puternice de dezaprobare intr-unii (si stiu ca "de dezaprobare" e cacofonie), dar am hotarat sa mai incerc odata :D Cu o noua abordare. De data asta ma adresez fumatorilor.

Propunerea de a scrie acest articol a venit din partea celei mai neasteptate persoane, mai ales pentru cititorii mei: Serban, criticul meu numarul unu atunci cand ziceam ceva urat de fumatori :D Ei bine, Serban s-a lasat de fumat si a rezistat eroic doua saptamani *aplauze frenetice din public*. Asta este modul meu de a spune ca il sustin pe Serban si il dau exemplu pentru toata lumea :D

Articolul trecut m-am dat cu parerea, asa, "de la mine" si bineinteles ca am fost subiectiva, doar e parerea MEA. Totusi, cum ziceam, de data asta am o alta abordare. M-am gandit ca subiectivismul meu poate proveni si din faptul ca sunt nefumatoare si am fost toata viata. Poate nu-i inteleg pe fumatori. Asa ca cei mai obiectivi oameni in chestiunea asta sunt cei care s-au lasat de fumat. Asa ca am luat niste interviuri, am citit niste articole, am cercetat putin problema, si mi-am adunat destul material pentru 3 articole. Deci o sa fie o trilogie! Yey! *Anda se face ca nu aude huiduielile publicului*.

Prima parte a trilogiei: De ce sa te lasi de fumat? (Urmeaza Cum sa te lasi de fumat? si Cum e sa te lasi de fumat?). Tin sa precizez de la bun inceput ca nu fortez pe nimeni sa se lase de fumat, dar pentru cei care s-au gandit pana acum sa faca pasul asta si au nevoie de incurajari, that's what I am here for.

Binevoitorii care s-au oferit voluntari la insistentele mele, mi-au zis ca s-au lasat de fumat pentru ca nu le placea mirosul de fum care le ramanea pe haine, degete, respiratie, etc. Altii s-au lasat din motive financiare. Majoritatea celor pe care ii cunosc si s-au lasat de fumat, s-au lasat din motive de sanatate.

Sheeva mi-a aratat cartea care a ajutat-o pe ea sa se lase de fumat, cartea asta. Am descoperit niste chestii interesante inauntru. De exemplu, daca incerc sa ii spun unui fumator despre bolile pe care le poate face din cauza fumatului, frica il face sa fumeze si mai mult. Asa ca, desi tocmai am spus ca cel mai important motiv pentru care oamenii s-au lasat de fumat au fost problemele de sanatate... nu o sa dezbat mai mult problema. Dar va recomand sa cititi cartea. Chiar daca nu intentionati sa va lasati de fumat :)

Oricum, Sheeva mi-a zis un lucru si mai interesant:

Si mai am un avantaj in raport cu ceilalti... cred ca stii ca replica aproape a oricarui fumator e "nu stii cum e, ce placut e sa fumezi, te relaxeaza etc" dar toti fumatorii cu care intru in contact si ajung sa vorbesc cu ei despre asta si sa le spun ca am fumat 2 ani destul de mult, iar de 1 an jumate nu am mai pus gura pe tigara... renunta pana la urma si ajung sa imi spuna "te admir ca ai putut sa faci asta, as vrea si eu sa ma las", asta dupa ce, inainte sa afle ca am fost si eu fumatoare, incearca sa ma convinga cat de bine e.


Pai eu zic ca asta e un motiv destul de bun. Decat sa admiri pe altii, mai bine te admira altii pe tine :P Nu, nu vreau sa-mi dati commenturi in care sa imi spuneti cum voua va place sa fumati si nu ii admirati pe cei care s-au lasat si asa mai departe *yawn* (nu, nu cascam ca ma plictisiti, cascam ca mi-e somn, dupa articolul asta cred ca ma duc la culcare :D ). In ecuatia asta nu e mai important ce cred eu despre voi, ci ceea ce credeti voi despre ... voi insiva. Practic totul se reduce la o chestie: vreti sa fiti liberi sau va place sa fiti controlati de o tigara?

21 de comentarii:

nicoleta spunea...

ma bucur pentru serban, indiferent cine o fi el :D . sa o tina tot asa, si io sunt printre primele zile fara tutun. sper sa continui asa.
si faptul ca ai citat`o pe sheeva - dumnezeu cu mila. sheeva cred ca e mandra foc. :))

Anda spunea...

Felicitari si tie! :D inseamna ca te vor interesa mai mult urmatoarele doua articole ;)

Laura spunea...

Şi eu m-am lăsat de fumat, după ce am fumat 1 an, m-am lăsat de vreo jumătate de an, dar tot fumez foarte rar - o dată la câteva săptămâni, pentru că pur şi simplu îmi place :)
M-am lăsat pentru că nu-mi plăcea : dădeam bani aiurea, plus că am considerat că motivele care mă făcuseră să mă apuc, nu mai voiam eu, să fie de actualitate. Adică "sunt la liceu, cele mai cul găşti fumează, trebuie să fumez şi eu", chestii de genul.
Dar tot îmi place, şi de când m-am lăsat am mai fumat vreo 10 ţigări. Oricum, de la 15 ţigări pe zi, la 10 în jumătate de an, e o performanţă :D
Şi îi admir pe cei care se lasă de fumat, e greu, mai ales dacă păstrezi acelaşi anturaj de fumători (nu a fost cazul meu).

Cu ultima frază nu sunt absolut, dar absolut deloc de acord. Mi se pare argumentul tipic pentru nefumători, şi unul foarte prost. Pentru simplul fapt că sunt foarte multe lucruri pe lumea asta, de care suntem controlaţi. Hai să renunţăm la toate, că tre să fim liberi.

Btw, nu înţele cum poţi fi atât de constantă şi nedelăsătoare cu blogul :D Vreau şi eu, tre să mă reapuc şi eu, uof.

Unknown spunea...

Cu ultimul paragraf ti-ai taiat craca de sub picioare. Si nu, nu frica il face sa fumeze mai mult, ci incapatanarea; cand imi veneau colegii sa imi dea peste nas ca o sa fac cancer de la atat fumat si ca o sa mor lent, inevitabil fumam mai cu pofta (e o lege a lui Murphy care spune ca placerea fumatorului este proportional mai mare cu numarul si intensitatea protestelor venite din partea nefumatorilor).
Inca o chestie: eu ti-am sugerat sa vorbesti despre efectele pozitive, dar si cele negative ale lasatului de fumat.
PS: Daca ma contrazici cu ceva, am sa te expun! Stii tu cu ce :D

Anda spunea...

@Laura, oh well, am zis eu ca-s subiectiva. Eu pot sa vad fumatorii ca multe lucruri, dar ca oameni independenti nu. Stiu ca am zis ca incerc sa fiu diplomata, dar daca nu as zice oarecum parerea mea, ar putea fi blogul oricui.

@Serban, eh, nu ti-am zis nimic de care sa-mi fie rusine, dar nu mi se parea potrivit sa jignesc oamenii public :))

varza spunea...

cartea aia e o frectie la picior de lemn.
cam ca toate cartile motivationale de genul: fa-l pe gigi sa se indragosteasca de tine! sau fii business man peste noapte!
ti-o spune o fumatoare ce incearca sa se lase si care a citit vrajeala aia :D
nu mai zic ca n-am citit nimic nou in articolul tau fata de alte n articole pe aceeasi tema :P

Silviu spunea...

Felicitari pentru acest subiect Anda..you rule
Am o intrebare pentru Serban:Ce efecte pozitive poate avea fumatul?..Si sa nu-mi zici ca e o buna metoda de a te calma,sau de a uita pe moment de necazuri:P(asa imi zice tatal meu cel putin):D

Unknown spunea...

Nici n-am pus problema ca ar avea fumatul vreun efect pozitiv, din contra, n-are. Dar prima luna de sevraj este crunta. Chiar daca sunt abia la a doua saptamana de abstinenta, am mai repetat faza doar ca un test de vointa acum vreo 4 ani si stiu ce spun.
Daca ai fumat un timp suficient de indelungat si ai incercat sa te lasi, cu siguranta ma vei intelege.

Anda spunea...

@varza, cartea mi-a fost recomandata de o fumatoare care s-a lasat de fumat. Sunt multe articole pe net despre cum sa te lasi de fumat, puteam sa aleg pe oricare, motivul pentru care am ales-o pe asta e ca am stiut sigur ca a functionat in cazul cuiva. Daca nu e valabil pentru toata lumea, asta e :)

Ma rog, probabil cu articolul asta inca nu este foarte clar ca nu vreau sa conving oamenii sa se lase de fumat, ci doar sa-i sustin pe cei care se lasa. Probabil o sa fie mai clar in celelalte doua articole. Ideea cu un "de ce" e mai mult pentru un intro. Ma indoiesc ca cineva se va lasa de fumat doar ca am zis eu :D

Silviu spunea...

Atunci iti urez din tot sufletul sa ai vointa de fier si scapi de acest obicei..Si scuze daca te-am jignit cu ceva:)

Unknown spunea...

@Silviu, nu m-ai jignit cu nimic si mersi de incurajare.
@Anda, la ce parere buna ai tu despre fumatori cred ca as fi fumat si acum numai din indarjire :D

Dan Ciulea spunea...

pana la urma fiecare trebuie sa isi gaseasca un motiv... la mine e destul de greu... am cautat si inca nu am gasit (sau poate nu am vrut sa gesesc) indiferent de asta, am scris si eu un post asemanator http://www.ciulea.ro/fumator-da-sau-nu/
Singura intrebare care ma pune pe ganduri este:
"Daca ai avea copii, ii lasi sa fumeze?"

Catalin spunea...

Pai eu am decis sa ma las, dupa vreo 12 ani de fumat, pentru ca nu am mai acceptat ideea de a fi dependent de tigari. Un exemplu: daca ramaneam fara paine, fara apa, bere sau orice altceva as fi iesit cu greu din casa, gaseam eu un substituent; in schimb, daca ramaneam fara tigari, putea sa ploua, sa ninga, sa fie furtuna sau miez de noapte ca plecam garantat dupa inca un pachet. Bineinteles ca au fost si celelalte motive legate de sanatate, costuri s.a.m.d. dar cel mai motivant a fost acela ca pot sa imi dovedesc faptul ca am vointa sa renunt la dependenta de tigari.
Cum am reusit, scriu in partea a doua... :)

alphadog spunea...

Ok, îţi promisesem să îţi scriu despre experienţa mea de fumător şi am cam uitat. Aşa că îţi scriu cîteva rînduri acum.

Am fumat serios timp de cîţiva ani buni. Începînd cu ultimii ani de liceu, poştind cu "băeţii" cam tot ce ne cădea în mînă (şi acum mai ţin minte aroma ţigărilor Rebel! mmm). Eram tipul de fumător care topea în jur de 10-15 ţigări într-o zi obişnuită, dar care exagera în serile vesele sau la petreceri. Ţin minte că băgam aproape 2 pachete de ţigări în cîteva ore, de mă trezeam dimineaţa cu o nicovală pe piept. Îngrozitor. Şi am continuat-o aşa pînă pe la 26 de ani. În plus, îmi producea o poftă de mîncare îngrozitoare. După ce fumam un pachet de ţigări simţeam un gol în stomac pe care încercam să-l acopăr cu orice aveam în frigider, la ore tîrzii. Sportul îl tăiasem de pe listă, pentru că energia era dată dispărută. Ajunsesem să bag tutun, mîncare şi tone de bere (pentru că astea merg întotdeauna împreună) ca un adevărat campion.

La un moment dat simţi nevoia să schimbi ceva. Te saturi de tine. La mine decizia a fost una categorică. Am sistat toate vechile obişnuinţe dintr-o dată. Ştii cum zici de multe ori: de luni nu mai fac aia sau mă las de fumat, cola, bere, etc.
După revelionul de acum 3 ani m-am lăsat de fumat, berea am rărit-o, am renunţat la sucurile carbogazoase, mi-am schimbat obiceiurile alimentare şi am început să fac sport (fotbal, fitness şi alergări atunci cînd permitea vremea). Primele 2 săptămîni au fost un chin. Simţeam nevoia de ţigară, îmi era foame tot timpul (pentru că nu mai mîncam dezorganizat) şi eram irascibil. Pînă corpul meu s-a adaptat şi am început să mă simt mai bine. Nu mai respiram ca un mărfar şi nu mă mai durea pieptul. Acum nu m-aş mai întoarce la "meseria" de fumător.

La mine a funcţionat terapia asta şoc. Probabil ar funcţiona aproape la oricine, cu condiţia să fie cu adevărat hotărît să renunţe.

strumfita cu esarfa spunea...

Las` ca pregatesc si eu un blog cat de curand cu titlul "de ce sa nu te lasi de fumat" :))

nicoleta spunea...

@jeanne: abia astept blogu ala :D .

emmann spunea...

Cred ca intrebarea e, Te-ai saturat sa fii exclus fiindca esti fumator?
Eu cam stau intr-un cerc de persoane nefumatoare si sunt oarecum privit ca pe o gluma. Nu e vorba ca incearca sa ma aduca de partea lor, ci au un fel de repulsie. Probabil si asta e un procedeu de a ajuta pe cineva.

Serban spunea...

Nu cred ca ajuti pe cineva aratandu-ti repulsia. Am avut neplacerea sa fiu singurul fumator la serviciu timp de 1 an si jumatate si toata lumea imi toca marunt creierii sa ma las de fumat, sa nu ii mai afum (chit ca fumam afara), sa nu fac atatea pauze etc. Singurul rezultat la care au ajuns a fost ca si de ciuda, oricat de rau mi-ar fi, cata vreme o sa lucrez in firma aia nu o sa ma las de fumat. Si m-am tinut de cuvant :)

Anda spunea...

Pai... eu in general nu bat oamenii la cap sa se lase de fumat. Mai bat niste apropouri, dar de obicei sunt subtile :D

Am scris pe blog de cateva ori cat de mult urasc fumatul, dar fiind un blog este clar ca ma adresez cui e interesat sa citeasca si daca cuiva nu ii place subiectul, e liber sa treaca mai departe.

Am observat doar ca unii oameni au o impresie total gresita despre ce inseamna sa fumezi. De exemplu, unii au impresia ca nu poti socializa cu fumatorii daca nu esti la randul tau fumator. Eu ies in pauze cu fumatorii. N-am avut niciodata o problema cu asta (mai ales afara in aer liber). Ei fumeaza si eu imi tin mainile in buzunar, nici cu asta n-am o problema. Nu trebuie sa ceri un foc ca sa incepi o conversatie.
Ma deranjeaza fumatul atunci cand trebuie sa intru in spatii inchise. Si este nerealist sa spui "daca nu-ti convine, nu intra". Eu nu-mi aleg prietenii in functie de obieciurile lor, ca sa-i accept asa cum sunt. Oamenii se schimba oricum, deci daca influentezi in bine directia in care se schimba omul, nu e deloc un lucru rau, cum isi imagineaza altii.

In urma acestui articol cineva mi-a spus ca e interesata sa se lase de fumat. Pentru mine e mai mult decat de-ajuns. Nu voi mai incerca sa conving pe nimeni de nimic, voi scrie in continuare cele doua articole care ii va sustine pe cei care DEJA s-au hotarat sa se lase de fumat.

Imi cer scuze de intarziere, care a aparut din diverse motive si deja va fi o distanta de o saptamana intre articole. Sper sa nu se mai intample.

Zad spunea...

eu m-am lasat de fumat de 4 ani si de atunci nu am mai aprins vreo tigara si s-o si fumez...chestia e ca se poate!

off topic: cum as putea sa urmaresc si eu blogul, daca nu este nici unn feed rss nici aplicatia urmariti?

Anda spunea...

Felicitari ca te-ai lasat de fumat.

Exista un feed rss, daca te uiti in coltul stanga sus. Sus de tot :D Scrie "Entries (RSS)".

O sa adaug si aplicatia urmariti, mersi pentru sugestie.

Trimiteți un comentariu