DIY : Colt artistic

Am hotarat ca in loc sa fac un singur post unde sa zic pe scurt niste idei de decorat de genul DIY, mai bine sa pun o serie de articole mai detaliate. Nu le voi pune consecutiv, ci dupa cum vine inspiratia.

Astazi vreau sa vorbesc despre un fel de montaj de tablouri-poze, asemanator cu cel din imagine. Poza si ideea le-am luat de aici, insa cele ce urmeaza in acest articol sunt doar contributia mea.

In primul rand, de ce fix ideea asta? Pentru ca arata dragut, o poti pune in aplicare singur, iesi mult mai ieftin si iti personalizezi in adevaratul sens al cuvantului casa.





De ce ai nevoie?

- un aparat foto, cu o rezolutie cat mai buna (daca nu ai tu, sigur are vreun prieten de-al tau, mai nou fotografia a devenit un hobby raspandit).
- cel putin un prieten, si unul dintre voi doi sa aiba talent artistic
- 6 rame subtiri, negre. Fie le cumperi (m-am uitat asa online si am vazut ca o rama costa cam 25 lei... 6 rame ar costa 150 lei), fie le faci singur, aici depinde de propria inventivitate.
- un program de modificat poze (Photoshop, PhotoImpact, etc.)

Primul pas: sedinta foto
As propune sa alegi un spatiu special pentru tine. Eventual un peisaj frumos. Apoi decizi cine face pozele si cine apare in ele.
E important ca sedinta foto sa se bazeze pe doua lucruri: fotografii de ansamblu, facuta de la distanta, si fotografii bazate pe detaliu, facuta de aproape. Faceti cat mai multe poze, ca sa ai apoi de unde alege.

Pasul doi: pregatirea pozelor
Mergi acasa, descarci pozele si alegi 6. Preferabil: 3 de ansamblu, 3 close-up-uri. Care ti se par tie mai artistice.
Apoi deschizi programul de modificat pozele si le faci alb-negru (singurul mod in care pot sa va ajut cu asta e sa va zic ca de obicei functia se numeste desaturate ... dar depinde ce program folositi).

Pasul trei: finalizare
Iei cele 6 poze si le scoti, intr-un format mai mare (depinde si de spatiul pe care-l detii, si eventual de ramele pe care ai reusit sa le procuri). Procesul asta nu e foarte scump avand in vedere ca sunt doar 6 poze. Teoretic n-ar trebui sa fie mai scump de 10 lei.
Iei apoi cele 6 poze si le pui in rame. Apoi le asezi pe perete... in poza din imagine arata deasupra unui semineu, dar cum majoritatea romanilor n-au semineu in casa... sunt sigura ca puteti gasi alt punct de referinta. De exemplu daca aveti o canapea lipita de un perete, puteti sa le puneti deasupra canapelei.
Ideea e sa le asezati pe doua randuri de cate 3 poze si sa fie ceva de genul asta:
close-up -> ansamblu -> close-up
ansamblu ->close-up ->ansamblu

Ideea e ca facandu-le voi salvati niste bani (adica iesiti mult mai ieftin decat daca va apucati de cumparat tablouri sau fotografii facute de profesionisti) practic doar ramele sunt mai scumpe. In plus, vor avea o valoare sentimentala mult mai mare, avand in vedere ca ati muncit putin pentru ele. Cand stiti ca voi le-ati facut sau voi ati fost personajul principal.
Category: 10 comentarii

10 comentarii:

nicoleta spunea...

eu sunt de parere ca fotografia folosita drept tablou distruge pictura. un tablou, dupa parerea mea, tre sa fie creat din uleuri, nu pixeli.

e placut sa faci poze, e fain sa`ti arati talentul, dar pozele isi au locul in albume, in portofolii, nu in rame.

in curand o sa ajungem sa vedem in case numa poze, nimic pe panza. o sa ajungem sa aruncam la gunoi frumuseti de picturi.

nu o sa ne mai folosim imaginatia pentru a crea anumite picturi, o sa ne folosim imaginatia pentru a fotosopa anumite poze ce le`am scos din cardul aparatului foto.

pacat.

nu sunt impotriva pozelor, numa ca spun ca sunt folosite altcumva decat cum ar trebui.
parerea mea, hic!

Anda spunea...

Si vrei sa le spui miilor de fotografi care fac asta ca meserie (si ma refer la fotografiile artistice, care apar in expozitii, nu la albumele de terminarea liceului) ca o fac degeaba?

Cred ca fiecare apreciaza arta cum vrea el.

strumfita cu esarfa spunea...

hey, ti-am dat o leapsa pe blog, daca vrei s-o preiei. :P

nicoleta spunea...

arta? arta e sa apesi pe un boton?
si nu. nu o fac dejeaba. o fac pentru cei ca ei, pentru cei carora le e lene sa isi puna imaginatia la constributie sa faca ei ceva. de lucru manual ai auzit? faceam cand eram la gradinita si in generala. se mai fac chestii de jenu asta si acum? nu cred...
stiam ca lumea o ia razna si nu mai tine cont de valori si traditii, da sa nu mai tii cont de arta?
sa nu ma intelegi gresit. si io fac poze, poze artistice, cand apuc, cand am timp. dar mai mare satisfactie am atunci cand pictez/desenez. ce sa mai spun de cei care sculpteaza (in iasi sunt destui)...
am fost pe la expozitii foto. nu mi s`au parut cine stie ce. majoritatea pozelor erau alb-negru. e la moda sa faci poze. mari artisti o sa avem.
arta nu e o joaca.

da mai are rost? oricum nu stau acum sa intru in detalii sa spun de istorie, sa incep sa zic de cromatica, de imbinari...de foarte multe chestii ce tre luate in considerare atunci cand te joci cu umbre, culori...

daca tu ai inteles ca fotografii ce fac poze ca meserie o fac dejeaba atunci am vorbit aiurea. poate acuma intelegi mai bine...

Freddy spunea...

nicoleta, DIY = Do It Yourself.
Adica ce poti face tu cu manuta ta. Eu nu pot picta pe panza, nu pot face sculpturi, nu pot imbina culori si umbre. Nu pot, pentru ca nu am talent la asa ceva. Eu sunt inginer. Eu sunt cu rigla si compas. Nu-mi permit sa-mi las mana libera.

Dar uite ca poze as putea face. As putea sa le pun in rama si sa le agat pe perete. Binenteles ca nu o sa fac [lenea] dar asta e alta problema.

E ca si cum urmatorul post pe blog ar fi "Cum sa facem o prajitura cu mere" si incepi sa ne spui cum tie nu iti plac merele. Poate unora le plac merele ;) Sper ca ai inteles.

[Fotografie - ARTA si tehnica de a fixa pe o suprafata sensibila la actiunea luminii ...]

Anonim spunea...

Si atunci de ce exista sectie de foto-video la universitatile de arta? Sa manance niste profesori o paine?

Anonim spunea...

Probabil ca stii ca se pot inrama si gravuri si desene in creion. Alea distrug pictura doar pentru ca nu sunt in ulei?

Anda spunea...

Ok, se pare ca discutia deviaza putin, asa ca putine clarificari:

- Articolul meu descrie cum poti sa-ti faci in casa un colt mai mult sau mai putin artistic. Ca tu considera fotografia arta sau nu, e mai putin relevant.

- Am specificat ca trebuie ca persoana care face pozele trebuie sa aiba putin talent artistic. Nu e nevoie sa fii fotograf profesionist, pentru ca fotografiile ar avea oricum o implicatie personala, ceea ce le-ar face speciale pentru TINE (ca doar e casa ta). Am adaugat sa fie 3 poze de ansamblu + 3 close-up-uri, pentru ca asta face colectia sa mearga bine impreuna si sa arate ok pe un perete.

- Eu personal cred ca exista fotografie care inseamna arta. Am vazut niste colectii care mi-au placut mult. Fotografii profesionisti nu doar "apasa pe un buton", ci vin cu intreg conceptul pozei.

- Care arta e mai arta decat alta arta cred ca nu are legatura cu articolul meu.

- Eu am dat doar o idee, daca nu iti place nu trebuie sa o urmezi.

nicoleta spunea...

a fost doar o parere, a mea. suntem oameni, avem pareri diferite. asta inseamna ca nu mi le pot exprima?
@freddy: si io sunt inginer, inginer topograf mai exact. si acusica termin si constructiile. asta ar tre sa ma impiedice sa pot desena?
@anonim: stiu ca se pot face desene si in creion. mai stiu cu de carbune. uau, ce chestie, nu? io am zis de uleiuri, am generalizat. big woof.

sa mai repet ca e parerea mea, si doar a mea? poate or mai fi vr`uni ce gandesc ca mine. ghinionul nostru? e greu sa accepti o alta parere nu? greu mai e sa lasi omu sa isi mai exprime parerile...

Anonim spunea...

Bineinteles ca e parerea ta si mi se pare normal sa ti-o poti exprima. Mi se pare si mai normal sa te contrazic, intrucat mie mi se pare ca spui prapastii.
Familia mea e familie de artisti (cu exceptia mea), iar maica-mea si-a facut masteratul la Foto-Video, iar eu am ajutat-o cu tot ce a insemnat listarea materialelor pentru lucrarea ei de master (si iti spun eu ca arata grozav niste fotografii inramate pe perete). Am fost in case de fotografi, si am vazut niste poze extraordinare, care fac mai mult decat 90% din tablourile kitschoase in ulei pe care si pun romanii pe pereti.
Ideea Andei mi se pare grozava: cu un pic de noroc poti surprinde niste cadre frumoase, iar daca stii sa prelucrezi fotografiile, poate iesi o lucrare de arta de toata frumusetea; si amatorii pot scoate fotografii chiar foarte bune.
N-as vrea sa simti ofensata, dar iti recomand pe viitor sa nu iti mai dai cu presupusul in domenii pe care nu le stapanesti.

Trimiteți un comentariu