Echilibreaza-te

M-a fascinat intotdeauna religia. Partea spirituala, nu cea a traditiilor. Cand spun religie nu ma refer neaparat la crestinism, ci religia in general. De prin clasa a 11-a am inceput sa-mi pun o gramada de intrebari, si am incercat sa caut raspunsul in cele mai diverse religii.

Pentru mine facultatea e un punct de referinta in viata mea spirituala, pentru ca acolo am cunoscut religiile altfel. Si am facut cunostinta cu religii noi. Am o slabiciune pentru religiile orientale, insa cea de care m-am atasat cel mai mult este Taoismul.

Nu stiu catora li se mai intampla asta, dar eu nu pot sa ader in totalitate la un crez. Eu caut parti bune si parti rele in orice, si mi le asum doar pe cele care mi se potrivesc. Cam la fel si in privinta Taoismului. Fiecare om crede in ceva: unii cred in Dumnezeu, unii si in Iisus, unii cred in Alah, altii in Buddha, altii in diverse zeitati, unii pur si simplu cred in ei insisi. Eu cred in echilibru.

A trecut ceva timp de cand am inceput sa cred in echilibru, dar cu timpul am descoperit si mai multe motive sa o fac. Teoria e simpla: Universul e in echilibru. Orice lucru se intampla fie pentru a echilibra ceva, fie pentru a fi echilibrat mai tarziu de altceva.

Luat la scara mai mica, si mai personala, "secretul succesului" in viata este sa fim echilibrati. Orice lucru care e "prea mult" sau "prea putin" o sa se compenseze pana la urma. Cel mai la indemana exemplu este alcoolul: un singur pahar de alcool (teoretic n-ar trebui nici macar sa ametesti, dar conteaza si dimensiule paharului) poate fi chiar sanatos. Daca bei prea mult... corpul tau reactioneaza. Doar ca lucrul asta poate fi aplicat cam oricarui aliment. Sa luam fructele si legumele de exemplu. Sanatoase, nu? Ei bine, daca exagerati cu consumul lor se intampla exact opusul la ceea ce iti doresti: organismul nu mai isi extrage mineralele si vitaminele necesare.

De ce scriu un articol despre asta? Acum cateva zile mi-am dat seama ca nu-mi pot planifica toata viata. Ca unele lucruri vin pur si simplu de la sine. Se intampla cateodata sa apara oportunitati la care nici nu ma asteptam, si sa nu mearga alte lucruri pe care le credeam sigure. Cu toate astea, nu poti sa stai pe spate si sa astepti lucrurile sa vina de la sine. Trebuie pur si simplu sa iti pastrezi acel echilibru intre ce iti doresti sa faci si ce poti face. Sa mai lasi viata sa te ia prin surprindere, dar cu toate astea sa ramai "pe sarma".

9 comentarii:

Dianne spunea...

Daca nu ai citit pana acum, eu zic sa citesc "the secret" sau sa vizionezi documentarul ;)

Catalin spunea...

In alte cuvinte, "Keep walking". :)

Marin Vasile spunea...

Foarte frumos articolul. Mi-a placut.

Si, consider ca ai dreptate...in viata trebuie sa cauti masura potrivita si echilibrul in tot ceea ce faci.

Totusi, mi se pare o exagerare sa spui ca orice se intampla un univers se intampla pt a echilibra altceva sau pt a fi echilibrat de altceva.

Anda spunea...

Anul asta prin mai am fost intr-o excursie de vreo 5 zile cu ai mei prin nordul Moldovei. La intoarcere ne-am oprit in Tihuta, unde tata si-a inchis din greseala cheile in masina, cu motorul pornit. Desi aveam o cheie de rezerva la noi, nu functiona, pentru ca usile nu se puteau deschide mecanic daca motorul era pornit. Nu o sa povestesc toate intamplarile, ideea e ca dupa cateva ore de stat in frig am reusit sa intram in masina si sa repornim la drum.

In masina lumea era frustrata de intamplare, eu eram foarte linistita. Le-am zis si lor de ce: pe tot parcursul excursiei, am vazut o gramada de accidente. Unele urate. Ceva rau trebuia sa se intample, pentru ca nu poti petrece o excursie de 5 zile fara nici o patanie. Asta e modul universului de a echilibra lucrurile. Si ma bucuram ca patania noastra a fost asta, si nu un accident.

Poate nu ne dam seama tot timpul, dar in principiu cred ca toate lucrurile se intampla in scopul acestui echilibru.

Marius Ola spunea...

Echilibrul este într-adevăr o lege universală. Tot ce dai ţi se va întoarce. E nescrisă doar că se întâmplă. E bună cartea lui Tao şi despre virtute. Nu cred că e musai o dogmă, o religie, e mai degrabă o intensă şi succintă carte de observaţii:)

Catalin spunea...

Nimic nu este intamplator si orice actiune are si reactiune. Si da, echilibrul e cheia reusitei in orice faci. Frumos si foarte adevarat ce ai scris.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
strumfita cu esarfa spunea...

buna anda, mi-am schimbat adresa blogului.
te rog sa ma adaugi cu cea noua.

merci.

questioare.com

strumfita cu esarfa spunea...

ah, uitasem la nume: Que stii oare?

Trimiteți un comentariu