Si tu contezi!

Am citit in ultima perioada o gramada de articole pe bloguri cu influente politice. Sincer, eu nu ma uit la tv mai deloc si ziare citesc doar din intamplare, radio nu ascult, asa ca singurele mele surse de informare sunt blogurile, forumurile sau prietenii. Deci pentru mine au fost oarecum decisive aceste articole cand m-am hotarat "pe cine votez". Dar asta nu o sa fie un articol de genul... nu o sa toc marunt nici un candidat. Cred ca au devenit deja oarecum irelevanti, am ajuns sa avem impresia ca daca votam cu ochii inchisi tot acelasi lucru o sa iasa.

Dar ma simt datoare, daca tot sunt duminica alegerile... sa sustin mersul la vot. Asta pentru ca am auzit de o gramada de ori in ultimele zile "oricum votul meu nu conteaza". Cand auzi o data, de doua ori, de trei ori... e una. Cand auzi asta de cel putin 15 ori incepi sa te gandesti daca ceva nu e ok....

Eu cred ca am ajuns sa fim putin spalati pe creier. Sa va explic logic. Daca deschidem messengerul si luam 10 oameni la intamplare (peste 18 ani) si ii intrebam daca sunt inscrisi intr-un partid, probabilitatea este ca majoritatea (adica cel putin 6) sa zica ca nu. Puteti sa incercati si sa-mi ziceti daca am dreptate. Deducem de aici ca luat la scara mare, majoritatea populatiei nu e in vreun partid, deci nu e hotarata sa voteze pe cineva anume ... sa zicem ca marea majoritate e influentabila. Ceilalti vor vota partidul in care sunt inscrisi ca noah... sa le fie lor bine.

De cate ori ati auzit pana acum "in turul doi o sa aleg cel mai mic rau" ? Daca ati auzit-o de cel putin 3 ori... nu vi se pare cam ciudat? Ca sunt atatia oameni care nu tin nici cu x, nici cu y, dar sunt siguri ca vor ajunge in turul doi? De ce? Pai exista doua strategii la care recurg cei cu bani de campanie electorala:

1. Incearca sa-i influenteze pe o parte din cei nehotarati. Cel mai usor e sa mergi la tara si sa dai niste ulei, niste zahar, poate cate o paine... Nu stiu daca doar au impresia ca suntem asa prosti sa credem ca o sa faca asta tot timpul (ca si-asa nu stiu ei ce votam), sau chiar suntem.
2. Mai nou, de cand romanii au inceput incet incet sa gandeasca cu propriul creier, se recurge la cealalta strategie: neutralizarea necunoscutei.

Noi, majoritatea, suntem necunoscuta in ecuatia asta. Ei stiu sigur: am atatia membri in partid, atatea voturi asigurate. Pe cativa poate ii conving sa voteze cu mine, si ceilalti? Care nu pun botul nicicum? Daca nu voteaza cu noi, atunci sa nu voteze cu nimeni.

Si nu iti trebuie foarte mult sa te convingi ca votul tau nu conteaza. Ca e doar unul, nu? Si atunci de ce sa mergem la vot? Ca oricum stim deja cine ajunge in turul doi, stim deja cine castiga ... ce rost are?

Pai ... are. Poate nu neaparat pentru alegerile astea. Dar pentru alegerile viitoare. Daca stam toti in varful patului si zicem ca nu ne pasa... atunci de ce le-ar pasa altora de noi? Daca iti pasa si esti nemultumit, mai exista totusi o speranta... poate macar se straduiesc sa ne minta mai pe ascuns. Nu sunt atat de idealista sa cred ca daca ma duc la vot totul o sa fie bine. Probabil ca n-o sa fie. Probabil o sa te duci la vot si o sa castige ala care ai preconizat de la inceput, raul cel mai mic. Dar poate totusi, apare un procentaj semnificativ pentru cineva care conteaza. Si poate oamenii se gandesc: uite ca are totusi sanse. Poate partidul lui se gandeste. Poate la alegerile viitoare, se vor stradui mai mult. Poate la alegerile viitoare, vor merge mai multi la vot. Poate ne mai putem asigura inca un viitor al tarii... macar decent.

O sa va zic un mic secret. Lumea exterioara te percepe asa cu le sugerezi tu sa te perceapa. Iar daca mentalitatea noastra este "eu nu contez", atunci exact asa o sa fim perceputi... noi nu contam. Poate ar fi cazul sa ne schimbam putin atitudinea.

6 comentarii:

sabinaland spunea...

imi place ultimul paragraf, very good point! :)

George spunea...

foarte tare articolul! sper sa citeasca mai multi...

Catalin spunea...

Eu unul am ajuns sa sper ca doar prin atitudinea noastra mai putem face ceva. Lideri nu avem. Dar chiar si asa imi voi exprima parerea cu stampila... nu de alta dar cum spui si tu, e un act de atitudine.

Anonim spunea...

Stiri de ultima ora: stralucitul Mircea Geoana, intrebat la o dezbatere care e cel mai frumos gest din viata lui, a raspuns "n-am dat-o pe soacra-mea afara din casa". Fara sa deschid discutii despre cine ar fi mai putin prost ca presedinte, ma intreb daca merita sau nu sa votez in asa maniera incat sa mi se anuleze votul.

Marius Ola spunea...

Tocamai asta lipseşte din majoritatea românilor. Nu mai au atitudine. Forţaţi de împrejurări. I-aş spune manipulare, dar ar fi o dicuţie mult prea lungă. :)

e-Lari spunea...

Ai mare dreptate in tot ce spui!

Sper ca toti sa-si dea seama de asta...
Felicitari!

Trimiteți un comentariu