Barbatii fideli sunt mai inteligenti

Cred ca la intrebarea "cum ar fi barbatul ideal" multe femei ar pune caracteristica "inteligent" printre altele. Dar o noua informatie de pe taramuri stiintifice ne da un motiv in plus sa alegem asta.

Ina mi-a aratat articolul asta acum ceva vreme, dar pentru ca aveam prea multe lucrari pe care eram concentrata, l-am tot amanat. Desi in articol scrie mai multe chestii controversate, cum ar fi ca oamenii cu viziuni politice liberale (spre deosebire de conservatori) sau atei (spre deosebire de religiosi) au de obicei un IQ mai mare. Dar n-am chef sincer sa ma bag in religie si politica, asa ca hai sa trecem direct la sex :D

Ne intereseaza extractul asta:

In addition, humans have always been mildly polygynous in evolutionary history. Men in polygynous marriages were not expected to be sexually exclusive to one mate, whereas men in monogamous marriages were. In sharp contrast, whether they are in a monogamous or polygynous marriage, women were always expected to be sexually exclusive to one mate. So being sexually exclusive is evolutionarily novel for men, but not for women. And the theory predicts that more intelligent men are more likely to value sexual exclusivity than less intelligent men, but general intelligence makes no difference for women's value on sexual exclusivity. Kanazawa's analysis of Add Health data supports these sex-specific predictions as well.
Asadar: barbatii in trecut erau poligami. Odata cu evolutia, au inceput sa fie monogami. Cu cat un barbat e mai inteligent, cu atat mai mult alege (el) sa faca sex exclusiv cu o femeie. La femei nu se aplica principiul asta (dar asta nu inseamna ca e invers, ci doar ca inteligenta unei femei nu poate fi dedusa din numarul de parteneri sexuali).

Asa ca daca un barbat inseala inseamna ca e prost :D Atestat stiintific.

18 comentarii:

Anonim spunea...

sunt de acord

Neamtu' spunea...

Bine, uite ca zic altceva: barbatii care au mai multe relatii sunt considerati si mai destepti si mai frumosi. In general, sunt considerati mai de succes, pentru ca - hai sa fim seriosi - nici o tipa nu se incurca cu pampalaul clasei. Fiecare cauta barbati puternici, rebeli, mai cu papagal, mai tari in ... mai tari, mai..., mai..., mai... Dovedit stiintific, deasemenea. Asta ii face mai destepti decat cei care stau cu o singura femeie. Deci, studiul asta, facut probabil de niste oameni de stiinta monogami sau singuri, este irelevant.

Anda spunea...

"Sunt considerati" de catre cine?

Vorbeam ieri cu un prieten chiar dupa ce am postat asta si am zis "Sa vezi ca acum toti barbatii care se simt cu musca pe caciula o sa zica ca studiul asta e irelevant" :)
Si nu esti primul barbat care imi zice asta.

Eu nu consider un barbat destept sau frumos dupa relatiile pe care le are (si nici pampalau dupa relatiile pe care nu le are). Si daca cuiva i se pare ca asta e un criteriu de clasificare valid... incep sa ma intreb in ce lume superficiala traiesc.

In plus, ceea ce mi-ai zis tu nu are nici o baza reala decat cum vezi tu lucrurile. Daca toate pitipoancele cauta un barbat cu BMW, inseamna ca un baiat cu BMW e destept? Nu iti suna putin absurd?

Oricate justificari as auzi, si crede-ma ca am auzit destule, nu exista ABSOLUT NICI O SCUZA pentru un barbat sa insele. Nu il face sa para mai destept, mai tare, mai macho, nu il face decat sa para mai prost, mai iresponsabil si cu mai putin respect fata de partenera sa.

Cineva mi-a zis ca barbatii care inseala sunt mai "barbati" pentru ca au mai mult testosteron. De aia esti om, nu animal, pentru ca poti sa gandesti si sa iti controlezi dorintele sexuale. De aia esti mai inteligent. Asa cum nu dai cate un pumn oricarui om care te enerveaza, asa nu faci sex cu orice femeie care te atrage fizic. Pentru ca te poti controla. ASTA arata ca esti inteligent => mai evoluat. Mai departe de stadiul de mamifer care se conduce dupa instincte primare. Intelegi?

Anonim spunea...

mi se pare ca ce ai postat tu - e luat din context. Adica nu exista nici un fel de date stiintifice care sa sustina ca daca nu inseli esti mai inteligent. Daca s-au facut studii ? unde sunt ?

Anda spunea...

Am pus acolo linkul la articol. Articolul a fost publicat in Social Psychology Quarterly (American Sociological Association) si e bazat pe doua studii: unul condus de Satoshi Kanazawa si unul de catre National Longitudinal Study of Adolescent Health (Add Health). Nu am cautat personal studiile, deci nu stiu daca se gasesc online sau nu..

Nu e luat deloc din context, poti sa citesti articolul.

Anda spunea...

Rectific: linkul pe care l-am dat doar face un rezumat al studiului si da cateva citate :) Dar studiul e aici:
http://www.asanet.org/journals/spq/snaps/liberals.cfm

Laura spunea...

Haha. Super tare concluzie :D

Anonim spunea...

in primul rand: sunt barbat, ca sa fie clar de la inceput :)

parerea mea e ca postul tau are dreptate, dar(!), din ce am observat eu pana acum, situatia sta cam asa: in general, persoanele mai inteligente sunt mai (hmm, sa nu zicem perverse) deschise spre nou (:P) si varietate in pat. si aici includem ce vrem din marele capitol numit 'kink'.

premisa: respectivul barbat inteligent si-a gasit deja o femeie inteligenta (si cu preferinte similare in pat); daca nu, nu-l putem acuza pentru incercarile de a gasi, totusi, femeia care o sa-l completeze sexual.

de ce sunt persoanele mai inteligente monogame? (atentie, nu ma refer doar la barbati; sunt de parere ca se aplica si la femei) pentru ca 1. cam stiu sa analizeze consecintele actiunilor si 2. apreciaza calitatea si nu cantitatea, ca orice om inteligent :)

aditional: parerea mea despre barbatii/femeile care inseala este ca sunt cam retardati/e. plecand de la premisa ca au deja parte de sex de calitate acasa, bineinteles.

Anonim spunea...

nu tine de capacitatea/inteligenta intelectuala ci de inteligenta emotionala (Anonim2)

Neamtu' spunea...

Nu imi sari in cap inainte de a intelege ce am vrut sa spun. Nu incurajez inselatul. Sunt genul de om care se implica mult si care sufera mult. Nu suport dar incerc sa inteleg persoanele care inseala. Fiecare are o motivatie. Ca e barbat sau ca e femeie, o persoana care cauta altceva, o face pentru ca nu e multumit/a de 'ceva'-ul din cuplu. Acel ceva poate insemna orice, del alipsa de comunicare, incompatibilitate pana la violenta domestica. No, conform teoriei si studiului astuia, persoanele care sunt batute (exemplu) ar trebui sa ramana in cuplul acela, pentru ca sunt mai inteligente? Si, incercand sa gaseasca o varianta sa scape, sunt mai proaste, nu?

Altceva: se ia un tip care este frumos. Si destept. In jurul lui, evident, se invart femei frumoase. Iarasi, demonstrat: femeile prefera barbatii atragatori celor neatragatori. Demonstrat stiintific: persoanele frumoase au mai mult succes decat persoanele urate, mai ales ca NIMENI nu se uita la coeficientul de inteligenta, ci la sani si la fund. Deci, barbatii atragatori au de unde alege. Potrivit studiului asta, barbatul care, in urma unei betii s-a casatorit cu una sleampata, chioara samd, trebuie sa ramana cu ea, daca e destept... Reciproca este valabila, evident...

Concluzia mea: o repet: genul asta de studii nu prea au legatura cu realitatea. Da bine in cifre, arata fain pe hartie. Dupa aia iesi din fata calculatorului si te intrebi tu, cercetatorul, de ce ajungi acasa, tot singur, si o freci in fata unor filme pe net.

Anda spunea...

Acest studiu zice clar ca se refera DOAR la barbatii care inseala, si motivele tin de "pereferinte", nu de context. Adica barbatii mai inteligenti "prefera" sa fie monogami, in timp ce barbatii mai putin ... evoluati... o sa prefere poligamia. Deci violenta domestica iese automat din discutie, nu e vorba nici pe departe de situatii de genul asta.

In plus, daca ai nemultumiri chiar atat de mari in relatia actuala incat simti nevoia sa inseli, de ce nu te desparti pur si simplu de persoana cu care esti? Mai ales un barbat, care de regula nu ajung sa fie dependenti (financiar, emotional,copii etc.) de partenera lor (in timp ce la femei se mai intampla).

Anonim spunea...

Imi pare rau dar eu am testiculele mari si inevitabil ajung sa insel :(. Se pare ca milioanele de ani de evolutie si-au pus amprenta pe viata mea :( . Si apropo - daca e o tipa funny charming and cute - nu stiu cum ma mai salveaza pe mine inteligenta.

Dar pentru cei care vor sa se convinga singuri le recomand urmatorul articol.

http://www.psychologytoday.com/blog/the-moral-molecule/201004/why-men-cheat

Daca cititi cu atentie articolul se spune clar ca receptori de oxicitona si receptorii vasoconstrictori pentru arginina din creier ne fac monogami din start ( Instinctul de a forma o pereche si cel de a pazi urmasii ) . Dar daca adaugi testosteronul in aceasta ecuatie totul se schimba. Unii barbati produc mai mult alti mai putin - dar nivelele de testosteron cresc si datorita factorilor sociali. Atunci cand ai succes mai ales. Testosteronul anuleaza efectele oxitocinei si a AVP-ului si mai ales un nivel considerabil mai ridicat atrage femeile.

Tinand cont ca fragmentul postat de Anda e doar un paragraf dintr-o interpretare a unui articol despre cum liberali si atei sunt mai inteligenti - e un pic deplasat sa ajungi la concluzia ca barbati care inseala sunt prosti. Poti sa fi inteligent si sa produci mai mult testosteron decat iti trebuie - ceea ce rezulta in anularea tenditei noastre monogame.

Anda spunea...

Daca testiculele si testosteronul tau sunt asa mari, de ce mai simti nevoia sa fii intr-o relatie cu o singura femeie? Nu mai bine esti singur si faci sex cu cate femei vrei?

Testosteronul explica nevoia de sex, dar nu explica nevoia de sex cu mai multe femei. De ce nu poti pur si simplu sa faci mai mult sex, dar cu aceeasi femeie? Daca tii neaparat la o relatie monogama.

Am dat undeva intr-un comment linkul la intregul articol (cel original). E foarte clar exprimat ca e vorba de preferinte, nu de alegeri.

Anonim spunea...

Se pare ca nu te-ai obosit sa intelegi ce am scris.

Este explicat ca testosteronul anuleaza efectele oxicitinei si receptorilor vasoconstrictori pentru arginina din creier - adica exact ceea ce face pe cineva sa fie monogam.
In plus de asemenea iti creste libido-ul si agresivitatea ( thrill of the hunt ) + femeile sunt atrase de un mascul cu un nivel crescut de testosteron.

Inselatul nu e un plan bine definit cum il faci tu sa para. Se intampla pur si simplu. Ma enervat prietena intr-o zi, n-am mai vb cateva zile, o tipa simpatica s-a bagat in seama => inselat. Inteligenta a venit dupa consumarea faptului cand m-am prefacut ca nu s-a intamplat nimic si i-am aratat cateva trucuri noi in pat :). Everybody wins

alinV spunea...

De acord si eu. Si faza cu atei e adevarata deoarece un ateu crede si cunoaste multe fapte stiintifice despre creearea universului deci este mai inteligent:>.

Anda spunea...

Anonim, cred ca e a patra oara cand zic asta: e vorba de preferinte, nu de alegeri. Stii care e diferenta intre preferinta si alegere? Preferinta e la nivel teoretic, si alegerea e la nivel practic. Adica daca cineva te intreaba "ti-ar place sa ai o singura nevasta sau patru?" si tu raspunzi "una" esti inteligent, daca raspunzi "patru" probabil nu esti asa inteligent.

La nivel practic totul e contextual si studiul nu vorbeste despre aceste cazuri, deci ai putea sa nu fi prost daca ai inselat in circumstante atenuante.

Insa eu personal (nu studiul) cred ca toate motivele astea fiziologice de care vorbesti tu sunt doar incercari de a te justifica. Daca nu te poti abtine, nu iti lua responsabilitatea asta.

Anonim spunea...

eu cred ca e invers: un barbat destept e fidel.

Anonim spunea...

depinde si de temperament ecuatia devine (temperament + inteligenta)*educatie + autovigilenta = rezultatul studiului....exista un caz de temperament melancolic cu un Iq de peste 135(Mensa member )care spune ca daca ar exista tentatii in afara mariajului ar lua pur si simplu hipotensive (mai adaug si sacrificiu)cheia de legatura intre ecuatie si rezultatul dorit

Trimiteți un comentariu