TIFF - Buna, ce faci?

Va spun de la inceput ca nu-mi place sa fac recenzii la carti sau filme, in primul rand pentru ca nu sunt nici un fel de autoritate in domeniu, in al doilea rand pentru ca nu ma pricep. Deci orice veti citi din partea mea pe subiecte de genul asta sunt doar opinii.

Anul asta am auzit doar lucruri bune despre TIFF. In fiecare an imi propun sa merg la cat mai multe filme, dar nu stiu cum se face ca in fiecare an pica foarte prost festivalul. Mai exact, in plina sesiune, fix in perioada in care eu stau prost cu banii si nu-mi gasesc pe nimeni sa ma acompanieze. Din fericire, am reusit pana la urma sa gasesc pe cineva (sau ea m-a gasit pe mine mai exact). Ne-am hotarat sa mergem vineri dupa-masa (adica azi) si eu urma sa aleg filmul.

Alegerea filmului n-a fost deloc o treaba usoara avand in vedere ca nu auzisem de 95% din filmele care s-au dat. Asa ca am deschis programul si am ales toate filmele convenabile ca si ora, excluzand documentare si scurt-metraje. Am ramas cu 7 filme. Din ele am eliminat doua cu "Craciun" in titlu (m-am gandit ca iunie nu e tocmai momentul potrivit pentru asta). Am citit descrierile filmelor ramase si le-am eliminat pe cele in care e vorba de revolutii, razboaie si alte asemenea. Si am ramas la doua, amandoua filme romanesti, amandoua la cinema Victoria: Buna, ce faci? si Francesca. De Francesca am auzit, desi habar n-am daca e bun sau rau, insa stiu ca are ceva premii la purtator. Motivele pentru care am ales totusi celalalt film au fost doua... In primul rand m-am gandit ca Francesca e mai cunoscut si probabil va atrage mai multi spectatori (=> inghesuiala mai mare). Insa cel mai important criteriu a fost subiectul. Daca acum cativa ani trendul in filmele romanesti era comunismul, noul trend pare a fi romani mersi la munca in Spania sau Italia. Buna, ce faci? insa mi-a trezit curiozitatea. Este vorba despre doi oameni, sot si sotie, care se indragostesc fiecare de cate un partener de chat pe internet. Fara sa stie ca de fapt vorbeau unul cu altul. Desi nu e un subiect total strain in filmele americane de exemplu, am fost extrem de curioasa sa vad care va fi abordarea romaneasca.

La locul faptei, regizorul Alexandru Maftei ne-a spus cateva cuvinte, printre care ne-a anuntat ca filmul va fi o comedie romantica, chestie care m-a facut sa ridic o spranceana.

Cam pe la minutul 2 al filmului au inceput rasetele in sala. Si dupa aia nu s-au mai oprit tot filmul. A fost unul dintre cele mai frumoase si amuzante comedii romantice pe care le-am vazut vreodata, si da, ma refer din TOATE filmele pe care le-am vazut vreodata (avand in vedere ca e prima comedie romantica romaneasca pe care o vad, n-am avut cu ce altceva sa o compar). Recunosc ca am ramas impresionata. Sunt atatea scene pe care as vrea sa le descriu in amanunt, dar nu vreau sa stric placerea celor care vor sa-l vada. In plus, mare parte din farmecul filmului sta in scene surpriza.
Oricum, e atat de bine venit un astfel de film, scapat de cliseele pe care le vedem de obicei in genul asta la americani, dar scapat si de cliseele filmelor romanesti. E o comedie romantica inteligenta. Unele faze mie mi s-au parut poezie pura. Nici nu mai stiu care a fost ultimul film la care m-am uitat unde atentia mea sa fie doar pe film de la inceput pana la sfarsit, fara momente de plictiseala. Actorii au jucat superb, regia a fost excelenta.
Cred ca de aia si scriu postul asta, am fost atat de impresionata de un film romanesc, incat trebuie sa vi-l recomand, si daca aveti ocazia sa mergeti sa-l vedeti la cinema (ca TIFF-ul se termina curand), mergeti, credeti-ma ca isi merita toti banii.

Ah, replica mea favorita din film:

Crezi ca eu nu stiu despre ce taci atunci cand taci?

Si la sfarsit regizorul a raspuns la cateva intrebari ale publicului si am vazut toti actorii pe scena, ceea ce imi arata din nou de ce e TIFF-ul atat de special fata de o zi normala la cinema.

Oricum, anul viitor nu voi mai fi in sesiune, sper sa vad si eu mai mult de un film.
Category: 6 comentarii

6 comentarii:

Anonim spunea...

Stii cumva daca se gaseste undeva pe net ? Si contra cost.
Pe Google am dat search, dar fara rezultate.
Ah si nu e deloc o recenzie rea :) E doar o recenzie foarte personala.

Anda spunea...

Ma indoiesc ca o sa-l gasesti atat de repede pe net, ieri ni s-a spus ca a fost abia avanpremiera. Poate mai incolo.

noire spunea...

Trebuie sa mergem la mai multe filme la anul la TIFF , eu te sustin :)

Anonim spunea...

si fotografia de unde este? ;)

Anda spunea...

Google :D

Emme spunea...

uite, a trecut fix un an. eu in 2010 am fost voluntara la TIFF si nu am avut timp sa vad acest film. i-am vazut pe actori, pe regizor cu tricouri Buna.ce faci
doar acum am vazut filmul, e super, cum zici tu, poezie pura

Trimiteți un comentariu