CV-uri - din cealaltă perspectivă

N-am nici un fel de pregatire în resurse umane, fac asta cât se poate de clar de la început. Pur şi simplu întâmplător am ajuns în situaţia să mă uit peste nişte cv-uri. Şi m-am îngrozit.

Reamintesc că acum nici o lună eu eram în postura candidatului şi trimiteam cv-uri pe unde apucam. Faţă de un specialist în domeniu, eu m-am considerat mult mai binevoitoare... cel puţin pe primele 20 le-am citit cap-coada (la urmatoarele 50 am citit doar ce mă interesa, că deja nu mai aveam rabdare). Dar le-am citit pe toate, chiar şi după ce postul s-a ocupat si mi le-am salvat pe cele care m-au interesat, gândindu-mă că o bază de date nu strică.

Dar nu înţeleg totuşi unele faze. Cum naiba să-ţi pui desene cu fluturaşi în CV? Sau fonturi ciudate şi colorate?
Începând din liceu cred că am invatat la cel puţin 8 materii diferite cum să-ţi faci un cv şi o scrisoare de intenţie, sunt chestii aşa, de bun simţ... de exemplu:

Să fie uşor de citit
Am găsit cv-uri întregi scrise cu bold. Nici o diferenţă între titlu si scris. Dacă te interesa o informaţie anume, trebuia să faci pe detectivul să o găseşti.
Altele nu aveau nici o ordine logică a informaţiei date. Ordine cronologică inexistentă. M-au deranjat şi cei care puneau invers (cele mai recente experienţe/studii ar trebui să fie la început, nu la sfârşit), dar erau unii care aveau cea mai recentă experienţă undeva pe la mijloc. o.O
Ca să nu mai vorbesc de greşeli de ortografie. Toată lumea mai face o greşeală din când în când, sunt sigură că şi eu fac. Dar măcar cv-ul ţi-l citeşti de 3 ori... şi erau greşeli copilăreşti, nu cuvinte complicate. Ah, găsite în cv-ul unei tipe care a terminat Facultatea de Litere.
Şi paginaţia... chiar n-am avut nici o pretenţie să fie format european sau mai ştiu eu ce, dar măcar să pară că ţi-a păsat cât de cât.

Poza
Eu m-am ferit întotdeauna să-mi pun poză pe cv şi un angajator chiar m-a "certat" pentru asta. Nu mi-am pus din două motive: mi-a fost frică să nu dau peste cuiva căruia chiar îi pasă cum arăt (nu mi se pare normal să conteze aspectul fizic, cel puţin nu în domeniile în care am aplicat eu), dar mai ales pentru că nu aveam o poză mai profesională şi am tot amânat să-mi fac.

Trecând la cealaltă pespectivă, nu m-au deranjat în mod deosebit cv-urile care nu aveau poză, deşi într-adevăr, am înţeles rostul ei: am reţinut mai bine oamenii dupa faţă, nu după nume. Mai ales la 100 de cv-uri nu mai poţi să-ţi aminteşti numele tuturor, dar o fizionomie o mai recunoşti.

Dar revin la ideea de "poza mai profesionala" ... 80% din pozele de pe cv-uri sunt pitzi style. Cum pot să iau în serios pe cineva care îşi pune o poză în care i se vede juma de faţă, dar întreg decolteul? Sau de alea făcute cu aparatul de sus în jos? Sau cu ochelari de soare?
Unele şi-au trimis chiar poze din vacanţă, pe munte, îmbrăcate în trening... sau de la nunţi .... una avea o poză într-un club cu paharele de alcool lângă ea.
Nu ştiu cum să zic, dar decât aşa, mai bine deloc.

Ah, apropo, o poză ar trebui să fie acolo mică într-un colţ. Am avut cv-uri în word care mi s-au deschis cam în 3 minute din cauza mărimii pozei.

Informaţii relevante
N-o să uit niciodatul cv-ul unei tipe care la rubrica "pasiuni" a scris: manichiura.
Mai ales pe o poziţie unde am specificat că trebuie să lucrezi mult pe calculator.
Sau alta care a scris că cel mai mare vis al său este să lucreze ca beauty adviser şi are abilităţi bune de make-up... îmi venea să îi trimit un mail să o întreb de ce a mai aplicat la noi.
Şi chiar experienţa... ok, într-adevăr, e important să ai cât de cât experienţă, chiar şi în alt domeniu... dar una e să menţionezi, şi alta e să ocupi doar 3 pagini cu joburile tale ca ajutor de bucătar sau babysitter pe un post de secretară.
Ah, dacă n-ai ceva, pur şi simplu nu zici nimic... un cv ar trebui să te pună în valoare, nu să-ţi scoată în evidenţă defectele... o domnişoară a adăugat o pagină nouă cv-ului doar ca să menţioneze că n-are permis de conducere.


Scrisoare de intenţie
Nu pot să zic că mie mi-a păsat prea tare dacă a existat sau nu. Dar daca tot faci una, măcar fă-o ca lumea. O tipă a trimis scrisoare, dar fără cv, mi-a zis două lucruri despre ea şi dacă sunt interesată să îi cer cv-ul. Nu vreau să fiu rea, dar nu ştiam cum să-mi mai fac timp să citesc cv-urile primite, chiar nu ţineam neapărat să mă rog de cineva să-mi trimită cv-ul.
Altele care întrebau de renumeraţie. Asta dacă chiar vrei întrebi la interviu, nu în scrisoarea de intenţie. Nu zic că nu e important, dar ar trebui să arăţi că-ţi pasă în primul rând de munca propriu-zisă, abia apoi de bani. Eu n-aş vrea să lucrez cu cineva căruia nu-i place ce face.
Una mi-a trimis o scrisoare care în mod sigur era o chestie generală care o trimitea la toată lumea... mi-am dat seama după faptul că nu se potrivea absolut deloc cu informaţiile pe care le dădusem eu în anunţ. Cv-ul e ok să fie general, dar scrisoarea de intenţie ar trebui să fie personalizată. Că doar îţi exprimi intenţia pentru ACEL job.
Şi chiar dacă apreciez sinceritatea, mi se pare aiurea să ai formulări de genu: "din cauza crizei sunt dispusă să accept şi alte joburi decât în domeniul meu de interes", sau "momentan primesc un salariu sub orice critică şi mi-aş dori încă un job în plus".



Mă rog, nu cred neapărat că cineva care chiar are probleme de astea cu cv-urile îmi citeşte blogul, dar voiam să mă descarc şi eu undeva :D

18 comentarii:

Bogdan spunea...

Ce poti spune despre CV-urile care nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile pe care le-ai enumerat aici?

Anda spunea...

Erm... nu prea inteleg intrebarea..

Unknown spunea...

Buna ziua,

Va contactez in legatura cu un parteneriat constand in link-exchange. Am observat ca detineti un blog foarte interesant si mi-ar face placere sa colaboram

Va propun umatoarele 2 site-uri pentru link-exchange:
-Motruinfo:
titlu:Motruinfo
link: http://www.motruinfo.ro

-Famouswhy.ro
titlul: Intrebari Faimoase
link: http://ask.famouswhy.ro/

Daca sunteti deacord adaugati cele 2 linkuri si astept un raspuns din partea dumneavoastra (includeti titlul si linkul catre blogul/blogurile dvs) pe sorin@motruinfo.ro si voi posta linkuri catre site-ul dvs de pe ambele domenii. Daca mai detineti si alte siteuri/bloguri sunt as fi dispus sa le includ in aceasta oferta si pe acestea.


Cu respect,
Spataru Sorin
Stiri si articole la http://www.MOTRUinfo.ro & http://www.famouswhy.ro

strumfita cu esarfa spunea...

si pana la urma pe cine ai ales?

Anda spunea...

Pentru secretara de redactie pe o fosta colega de-a mea de la master, pe care o cunosc si stiu ca-i capabila. Practic eu va trebui sa raspund de ea, asa ca am preferat sa fie cineva de incredere.

Dar au mai fost angajati si dintre ceilalti, numai ca pe alte posturi. Dar cu cv-uri mai bine facute, astia de care am zis eu sunt doar cateva exemple.

Anonim spunea...

Nu esti singura! Am sortat si eu Cv-uri candva si ...la fel ca tine, m-am crucit ! Aplicatiile veneau pe Ejobs... nu de multe ori gasea in locul numelui Pissy_dulce_69, o multitudine de greseli de ortografie, poze in sutien, cu ochelari de soare sau chiar... in rochia de mireasa. :| Cel mai deranjant era cand gasea un CV care pare ok...pana ma loveam de o cratima aiurea sau o simpla typo ca sa-mi ia bucuria :) Nu stiu la tine dar la mine... din 10 cred ca doar 3 erau satisfacatoare.

TRee

strumfita cu esarfa spunea...

Aha, deci pana la urma tot cu "pile" s-a obtinut job-ul de secretara de redactie, nu? :D

Anda spunea...

Pile, noroc, zi-i cum vrei :))
Cu pile sau fara am angajat pe cineva calificat pentru post oricum, deci am constiinta curata :D

strumfita cu esarfa spunea...

@Anda: da, dar poate din cele 100 si ceva de cv-uri era cineva si calificat si cu mai multa experienta decat colega ta, un cineva pe care nu l-ai luat in calcul. Pentru ca mi-e greu sa cred ca toate cv-urile care ti-au trecut prin mana erau cu fluturasi semnate cu pissy83, zic si eu. Asa ca, nu noroc a avut colega ta ci pile. :D asta e cuvantul. noroc era daca nu te cunostea deloc si o alegeai. :P

Anda spunea...

Nu, a avut noroc, pentru ca nu eu am tinut interviul si nici nu am facut angajarea, eu doar am chemat-o la interviu, atat :) Daca directorul nu o placea, nu conta cam deloc parerea mea.

Da, mai erau vreo doua sau trei persoane, nu stiu daca mai calificate, dar sa zicem ca cel putin la fel de calificate. Si au fost angajate, doar ca pe alte posturi.

strumfita cu esarfa spunea...

@Anda: ah, credeam ca tu ai tinut interviull my bad then. Felicitari colegei tale atunci :P

noire spunea...

si eu am facut acelasi gest cu 3 colege ...si toate au fost acceptate si au plecat cu un plus: eu le-am dat cv-ul si au avut recomandarea mea. apoi la interviu au fost pe picioarele lor, dar angajatorul tine cont ca cineva din firma il recomanda. Plus ca acel cv ajunge direct pt interviu...nu prin mai multe filtre.
daca as putea sa fac asta si aici as face. e un ajutor si daca il pot face il fac.
binenteles pentru persoanele pe care eu le cred ok pt job, nu ma bag in seama aiurea.

bine ca ai ajutat pe cineva. bafta

DANIELA spunea...

dc?

Dj Iulian spunea...

esti Dj? ;))

Anda spunea...

Nu.
Vine de la numele meu de familie.

Dj Iulian spunea...

ahh..rar vezi o fata Dj :P

Te intereseaza un link exchange cu www.djiulian.com?

A.Faith spunea...

foarte util acest post! de păstrat în bookmark şi de dat mai departe.

cât despre sortatul CV-urilor, mi se pare foarte utilă tehnica aia în care le printezi pe toate, le faci teanc pe birou şi arunci jumătate din ele la gunoi, fără să le citeşti, spunând: nu vreau să angajez oameni care n-au noroc :D

Anda-Andr3A spunea...

@A.Faith: urat sa daca se face asa, bine daca acele persoane care raman ar fi toate angajate ar fi ceva dar si cv-urile ramase se sorteaza iar si iar si aici nu mai e vb de noroc!

@Anda:foarte interesant articolul si eu sunt in cautare de job si am extras de pe site-urile de recrutare cv-urile completate si cand depun undeva le analizez care s-ar potrivi mai bine, deoarece fiecare site de recrutare au intrebarile diferite,mai clare sau mai neclare!
Oh..si de poza..cat m-am stresat, nici eu n-am una profesionala dar am cautat atat prin pc una cat de cat ok!
Imi place ce postezi, o sa te pun la fav!

Trimiteți un comentariu