Dileme cu peşti

Oare peştii te iubesc când le dai de mâncare? Oare peştii sunt capabili să simtă iubire şi daca da, pot să o simtă faţă de oameni, sau doar faţă de ceilalţi peşti? Dacă simt ceva, simt iubire sau doar recunoştinţă? Sau te urăsc că îi ţii într-un acvariu când ar putea fi fericiţi în ocean sau ceva?

Oare cât de diferite sunt animalele când vine vorba de emoţii?... mi-e aproape clar că unele animale, cum ar fi câinii sau pisicile, sunt capabili să simtă ceva. Nu ştiu exact ce, dar e evident când sunt fericiţi sau supăraţi sau geloşi sau trişti. E clar când ţin la tine sau când te detestă. Dar oare în ce măsură este chestia asta valabilă şi la alte specii?

Pentru că totuşi, pe peşti nu poţi să-i mângâi şi să fi afectuos cum eşti cu un câine. Peştelui îi demonstrezi dragostea având grijă de el, dar sunt tare curioasă în ce măsură poate el aprecia chestia asta.

Am avut prin clasa a 9-a două broscuţe ţestoase. Asemănător peştilor, nici ele nu aveau vreo expresie a feţei, dar spre deosebire de ei, mă puteam juca (într-o măsură destul de mică totuşi) cu ele. De obicei le lăsam să mi se plimbe pe mână sau picior. Odată am pierdut-o pe una timp de o săptămână, se ascunsese sub un fotoliu. A supravieţuit, dar mă întreb ce i-o fi trecut prin cap săptămâna aia, oare cât o fi plâns înauntru (nu ştiu în ce măsura sunt capabile să plângă cu adevărat) crezând că am abandonat-o. Poate ar fi trebuit să o caut mai bine, chestie care mă face să-mi pun singură întrebări (în ce măsură am iubit-o cu adevărat?)

Oare oamenii pot iubi peştii? Aşa, cum iubeşti un câine. Să ţii la ei ca la proprii copii, să le vorbeşti, să îi îngrijeşti, să plângi când sunt bolnavi?
Category: 6 comentarii

6 comentarii:

Jay spunea...

Ce ai fumat?!
Vreau si eu....

medi spunea...

si eu.

Sisteme de copiat spunea...

Ati dori sa faceti schimb de link cu site-ul nostru? Asteptam eventuala colaborare pe mail. Avem pagina separata pentru partenerii nostri.

strumfita cu esarfa spunea...

Anda, ce fumasi bre?

Anonim spunea...

sa stii ca aceeasi intrebare o am si io.
am observat o treaba: pestii de care aveam grija nu erau deloc fricosi, ba chiar veneau la suprafata acvariului cand bagam un dejt, si incepeau sa`l ciuguleasca. intotdeauna cand ma apropiam de acvariu veneau si ei la geam.
astia ce`i am la ai mei parinti (pestii) sunt destul de fricosi. bine, ai mei nici nu se agita cu ei, sa stea de vorba, sa se joace, etc.

si pt cei cu 'fumatu': de ce credeti ca e bine sa le vorbesti plantelor sau sa le pui muzica? si treaba asta nu o zic eu, ci mai marii cercetatori. ;)

medi spunea...

@ dudegirl,

treaba cu muzica nu am mai auzit-o. dar e adevarat ca planta creste cand ii vorbesti, doar pentru simplul fapt ca oamenii expira CO2 si ea are nevoie de asta ca sa creasca. Dar pentru asta trebuie sa stai "de vorba" cu planta mai mult, si nu intr-un spatiu deschis.

Trimiteți un comentariu