Curatenia de primavara

Nu pot sa ma hotarasc daca afara e primavara sau iarna. Dar, cel putin calendaristic, primavara incepe timid. Si cum ziceam acum vreo 3 articole, am hotarat sa imi fac curat in camera.

Am inceput cu lucrurile de baza: pus lucruri in ordine, sters praf, aspirat, schimbat asternuturi etc. Dar chiar de la primul punct am realizat ca imi va lua mai mult de o zi ca sa fac curat cu adevarat. Adica sa intru in dulapuri, sa-mi calc si aranjez hainele, cosmeticele, cartile ... am hotarat sa incep cu cosmeticele, pentru ca e mai putin de lucru. Nu trebuie decat sa-mi dezinfectez toate ustensilele si sa rearanjez totul astfel incat sa fie "gasibile".

Probabil cel mai necesar ar fi sa imi aranjez si calc hainele, dar e o munca aproape titanica avand in vedere ca am 3 dulapuri pline ochi (deh, fiecare femeie cu viciile ei :D ).

Asa ca, trecand in revista tot ce am de facut, am mai hotarat sa las cartile la sfarsit. Pentru ca sunt atat de multe, incat va trebui sa le dedic o zi speciala doar lor ... si cand zic "o zi speciala", ma refer ca in ziua respectiva nu voi mai face nimic altceva. Si aici intervine motivul pentru care scriu articolul asta: am nevoie de ajutorul vostru :D

Vedeti voi, eu am O GRAMADA de carti. Am carti de beletristica, am carti stiintifice, am carti mari, am carti mici, am carti noi, am carti vechi, am autori romani, am autori straini, am romane, am carti de poezii ... am in total 5 rafturi de biblioteca, iar pe fiecare raft cartile sunt asezate pe doua randuri (si cateva carti in plus care nu au mai incaput, si stau asa, deasupra celorlalte).
Problema mea este pe ce criteriu sa le asez?

Am incercat diverse variante... le-am asezat in functie de marime... le-am asezat dupa culori... acum sunt asezate in ordine alfabetica, dupa autori. Sistemul asta functioneaza destul de bine cand e vorba sa gasesc o carte, dar estetic nu ma incanta.

Am nevoie de idei noi :D Va rog sa imi aruncati la comentarii absolut orice idee va vine, oricat de ciudata pare, de multe ori cele mai bune idei sunt inspirate dupa idei dubioase :D

Multumesc.

8 comentarii:

strumfita cu esarfa spunea...

eu le am la mine acasa aranjate dupa autori. Stiu unde gasesc cartile de Kafka, cartile de Hesse etc. Bine, eu nu am decat carti de beletristica si filosofie. (si vreo cateva de psihologie ale mamei, dar p-alea le tine la ea). Deci mie mi se pare mai gasibile asa, aranjate dupa autori, asta pt ca f rar am o singura carte a unuia. Daca mi-a placut autorul mi le-am luat pe toate.
Cred ca totusi ai putea sa le lasi asa, dupa autor in ordine alfabetica. E cel mai usor de gasit asa. Asa as vrea sa mi le asez si eu, dar n`am rabdare ca am ........MULTE!

Corina spunea...

Eu am carti asezate cam peste tot. Uneori imi stau si jos. Eu nu mi le aranjez ca mereu umblu la ele si caut si nu am timp intotdeauna sa le pun la locul lor, daramite s le tin aranjate dupa un criteriu.
Idee e ca in primul rand va trebui sa-ti pui cartile pe care le folosesti mai rar pe randul din spate al raftului ca sunt mai greu accesibila acolo si n-ai vrea sa ajunga aclo o carte pe care o intrebuintezi mereu. Tot asa..pe rafturile de sus pune cartile pe care nu ti le trebuie tot timpul. La fel, sunt mai greu accesibile.
Mai e o idee sa le aranjezi dupa colectii sau edituri sau dupa alte criterii ciudate dar ai risca sa te dezavantajeze toata munca.

Anonim spunea...

De departe cea mai buna solutie este este sa le asezi dupa editura, iar apoi dupa colectie. In general cartile dintr-o colectie au toate acelasi format.
In orice caz e mai mult decat indicat sa ai un fisier Excel in care sa le tii o evidenta (iti va lua mult timp, dar este extrem de eficienta metoda). Cu cele ~10.000 volume din biblioteca mea metoda merge de minune.

Dana spunea...

....greu e pana te pornesti la curatenie....ca apoi...nu mai ai ce face...nu mai dai inapoi....:)

Anda spunea...

@Anonim - e o idee excelenta asta cu Excelul, multumesc. Am mai incercat odata sa tin evidenta pe o foaie, dar nu prea am reusit.

Catalin spunea...

Aseaza-le Feng-Shui. :)
PS. ai vazut intrebarea legata de articolul cu zambetele?

Anda spunea...

Nu, ce intrebare? Ce articol? :D

Sheeva spunea...

Eu la mine in camera am 2 corpuri de biblioteca numai, in fiecare cate 2 rafturi cu carti, intr-unul din acele rafturi am cartile asezate pe 2 randuri. Pe toate din cele 4 am si carti asezate deasupra.
Si eu am trecut de curand prin faza de a aranja cartile pe rafturi si am ales metoda tipului de carte. De exemplu, pe un raft am numai Opere complete romane (parca asa se numeste colectia) si mi-a fost usor, pentru ca am umplut un raft numai cu ele si estetic arata foarte bine, toate avand copertile de un alb-galbui asa. In spatele lor am carti vechi, tot beletristica, dar care nu reprezinta un interes special pentru mine.
Apoi mai jos am raftul mae, cel cu carti de dimensiunea DEX-ului, adica dictionare normale, dictionare tehnice, enciclopedii, tratate etc.
In celalalt corp de biblioteca am sus carti numai legate de psihologie si filozofie. Practic am impartit raftul in doua si avand numai criteriul tipului destul de general de carte m-am putut orienta si estetic, astfel le-am pus pe cele de la editura trei una langa alta, fiind cele mai multe de acelasi fel si apoi dupa marime, dar nu incepand de la cea mai mare si terminand cu cea mai mica, ci cele mai mici sunt in mijloc, pentru ca se vede mai bine in ansamblu.
Pe raftul de jos am carti legate de scoala, de cultura generala, de gramatica, de beletristica, iar mai spre sfarsitul raftului, in dreapta, am cateva carti in limbi straine, engleza si franceza.

Sper ca ti-a folosit modalitatea mea in vreun fel. ^_^

P.S. La mine in sufragerie, unde s-a ocupat mama de aranjatul cartilor, e munca titanica sa gasesti o carte, toate fiind aranjate dupa criteriul estetic, care mai sunt si pe cate 2 randuri pe fiecare raft. Numai eu stiu cum faceam cand aveam nevoie de-o carte pe care stiam sigur c-o am si debarasam tot raftul pentru a o gasi. :))

Trimiteți un comentariu