Paint the town

Am vrut sa scriu articolul asta de ceva timp, dar vremea de afara nu a fost de acord. Asa ca am asteptat. Acum, ca in sfarsit a venit primavara (desi la 18 grade putem zice ca deja e vara), putem iesi afara din casa si sa savuram frumusetile orasului nostru.

Eu imi iubesc orasul. Nu stiu cati o fac ... in principiu oamenii tind sa nu le placa ceea ce e a lor si sa aprecieze doar ce e a altora. Dar eu n-as vrea sa locuiesc altundeva. Sunt incantata ca m-am nascut in Romania? Nu in mod deosebit. Sunt incantata ca m-am nascut in Cluj? DA!

E combinatia ideala intre un oras mare si un oras mic. Ai tot ce vrei, dar in acelasi timp e linistit. Nu te cunoaste nimeni pe strada, dar in acelasi timp oamenii sunt inca politicosi. Normal, peste tot o sa gasesti cate un imbufnat care sa-ti strice ziua, dar pentru cineva ca mine, care are o problema MARE cu strainii, aici chiar nu e asa de rau... chiar azi am conversat vreo 5 minute cu o tanti in troleu.

Imi place sa ma plimb prin oras foarte mult... imi place arhitectura cladirilor si farmecul stradutelor... am plimbat sambata pe cineva prin centru si cam la fiecare 10 pasi ii mai aratam o scoala/liceu/facultate/biblioteca ... ii spuneam nu doar despre locurile care erau, ci locurile care au fost. Am cate o amintire legata de fiecare colt.

Imi plac cladirile colorate. Nu stiu daca ati observat, dar parca orasul devine din ce in ce mai colorat. Probabil unora nu le place chestia asta. Mie da. Stiu ca avem blocuri comuniste. Si Praga are. Si uitati ce au facut cu ele:

Probabil voi mai scrie si alte articole despre Cluj. Dar intentia mea nu e doar sa-mi ridic orasul in slavi, ci mai ales sa-i incurajez pe altii sa-si priveasca propriul oras cu alti ochi... cu ochii unui turist sa zicem. Sa vedeti frumusetile din el, nu doar lucrurile care va deranjeaza.

Iar daca aveti un blog, va provoc sa scrieti si voi despre orasul vostru. Oricare ar fi el.

Si va las cu o poza colorata din al meu :)

Category: 7 comentarii

7 comentarii:

Alle spunea...

Si eu iubescccc Clujul. Mi-ar placea sa locuiesc in el (dar deh, mai astept vreo... mhmmm... 5 ani pana la faculta). E su-perb!

Baiatul Ciudat spunea...

frumos pe la cluj :x

daninho spunea...

si mie imi place Sibiul :))

Cosmin spunea...

... imi place cum vezi lucrurile , sau ma ibine spus cum vrei sa le vezi ... din pacate eu am revazut dupa cativa ani Clujul de curand si nu era deloc orasul frumos si placut pe care mi-l aminteam eu ... asa de multe schimbari si putine inspre bine ... dar oricum e un oras frumos si daca ar fi sa aleg vreodata un oras unde sa locuiesc in Romania to Cluj ar fi ... poate mai mult din cauza amintirilor placute pe care le am ... dupa cum spuneai si tu , nu e vorba doar despre ce e acum ci si despre ce era cu ani in urma ... cat despre "blocuri comuniste" nu stiu ... singura diferenta care vad eu la blocurile de afara e ca sunt ingrijite des dar aspectul mi se pare relativ acelasi ... aici singurul lucru e ca nu paote nimeni sa faca modificari la exterior sau la usa de la intrare chair daca e a lui ... pe casa scarilor toate usile se vad in afara al fel si in interior fiecare is iface ce vrea .. la fel si balcoanele trebui sa ramana identice toate in afara, si daca veneau deschise ca sa le inchida cu termopane trebuie ori sa isi inchida identic tot blocul , ori sa nu isi inchida nimeni ... la fel si casele dintr-o anumita zona a orasului, trebuie sa respecte anumite standarde de forma si culoare, sa nu fie fiecare casa cate o culoare, forma si pozitie diferita ... in schimb aici blocurie sunt asa de "bine" facute inat tragi o besina (scuzati expresia) la etajul unu si te aude vecinul de peste strada de la erajul 4 :) ... cat despre "blocurile comuniste" din Cluj as putea sa zic ca sunt chiar foarte bine facute (cele vechi, cele noi sunt de comedie unele :) )

Anda spunea...

Mie mi se pare ca majoritatea schimbarilor sunt spre bine. Acuma depinde si cum decizi sa privesti lucrurile. Mie sincer mi se pare ca lumea se plange prea mult. Asa cum ziceam, lucrurile nu sunt ideale nicaieri, dar daca se fac macar eforturi vizibile, pentru mine e bine.

Cat despre blocurile vechi, din cate am inteles s-au dat ceva subventii de la primarie pentru termoizolare si asta de obicei implica si revopsirea fatadei. Asa ca, incet, incet, mai toate isi schimba culorile... unele pastreaza albul, dar mai bine alb decat gri. Insa multe devin colorate.

Si cam aici intervine problema, ca unora nu le place ca sunt colorate. Eu nu vad care e problema daca vezi un bloc portocaliu in loc de un bloc gri :P Sincer, eu nu cred ca blocurile de genul asta pot arata bine ALTFEL decat colorate. A meu e galben-lamaie si ma inveseleste de fiecare data cand vin acasa.

Black Leviathan spunea...

De ce ai o problema MARE cu strainii???
Comparatia Cluj - Praga cam schioapata! De fapt orice comparatie cu Praga schioapata! ;-)

Fiecare oras are charmul lui...cumva...chiar daca din punct de vedere al arhitecturii ne-a cam nenorocit comunismul. E trist sa vezi ce capitala avem!

Anda spunea...

Am o problema mare cu strainii pentru ca sunt agorafobica. Cand zic "straini" ma refer la oameni pe care nu-i cunosc, nu la oameni din alte tari.

Nu am facut in nici un caz comparatie Cluj-Praga, nu stiu unde ai vazut tu asta. Praga era doar un exemplu ca se poate face ceva frumos, si daca ai blocuri "comuniste".

E adevarat ce spui tu in ultimul paragraf, dar trebuie sa privim inainte, nu inapoi. In loc sa plangem dupa ce am pierdut, mai bine ne gandim ce putem face pentru viitor.

Trimiteți un comentariu