Gift Hunting


Voiam (ieri) ca in postul asta sa anunt castigatorul concursului de poezie, dar in timp ce scriam mi s-a blocat calculatorul, nu stiu daca din cauza site-ului caruia urma sa-i fac reclama sau din cauza calculatorului meu, important e ca o sa aman un pic chestia asta.

Asa ca am decis sa trec la un alt subiect important pentru mine, dar de data asta unul mai vesel: cadourile.
A face un cadou potrivit a devenit aproape o arta. De cate ori n-ati deschis cu bucurie un cadou ca sa va chinuiti sa zambiti atunci cand descoperiti ceva ce nu are nici o legatura cu voi? Dar mai rau de atat nu poate fi decat sa fi tu cel care ofera cadoul si sa citesti dezamagirea pe fata celui care il primeste.

Asa ca o sa va dau niste sfaturi astfel incat sa alegeti cadoul perfect in orice situatie. In 10 pasi.

1. Ocazia conteaza. Zilele de nastere sunt cele mai importante, cadoul trebuie sa fie pe masura. Urmatorul ca importanta ar fi Craciunul, dar acesta ofera multe alternative simbolice. De zilele adresate femeilor, cadourile nu trebuie sa fie mari... pot fi doar flori si ciocolata, lucruri simple. Iar de onomastica de obicei nu se ia cadou, deci daca v-ati hotarat totusi sa oferiti ceva, destinatarul ar trebui sa fie foarte fericit ca a primit orice.

2. Relatia ta cu cel caruia ii faci cadou conteaza si mai mult. Daca iti e ruda, iubit sau prieten apropiat, e bine sa investesti mai mult (nu neaparat bani, dar mai mult timp). Cadoul trebuie sa fie foarte personal. Eu recomand sa va ganditi in primul rand la utilitate.
Banii nu ar trebui sa fie acceptati decat in cazul rudelor mai indepartate (si mai in varsta).
Daca nu cunoasteti foarte bine persoana careia ii oferiti cadou, puteti oferi si chestii mai impersonale, care se ofera de obicei cadou.

3. Daca nu stiti de unde sa incepeti cautarea, faceti o lista. Scrieti toate lucrurile pe care le cunoasteti despre persoana respectiva: zodie, loc de munca, facultate, hobby-uri, colectii, culori preferate, etc. O sa va ofere o perspectiva mai buna asupra a ceea ce ar putea sa isi doreasca.

4. Ati urmat toti pasii de mai sus, dar tot nu aveti inca o idee? Deschideti google si cautati idei de cadouri. Daca nu doriti sa cumparati online, cautati gift ideas (site-urile straine sunt mai bine puse la punct). Majoritatea ideilor sunt puse in functie de anumite caracteristici, asa ca puteti sa va inspirati.

5. De multe ori mi se pare potrivit sa cautati idei de cadouri in functie de zodie. Stiu ca sunt multi care "nu cred in horoscop", dar zodiacul este cel care prezinta caracteristicile nativilor. Ce gen de preferinte au, daca le plac obiectele luxoase, utile sau decorative.

6. Desi orice om se bucura cand primeste un cadou util, e de preferabil sa oferiti un obiect pe care si l-ar dori, dar nu si l-ar cumpara niciodata singur. De exemplu eu de ziua mea am cerut la un moment dat o carte care costa 70 lei. Nu aveam neaparat nevoie de ea (oricum nu am mai primit-o), dar eu n-as fi dat niciodata 70 lei pe o carte :-D Insa ar fi fost frumos sa o am. Toata lumea isi doreste unele chestii, in secret sau nu, pe care nu si le-ar cumpara niciodata. Insa s-ar bucura mult sa le primeasca cadou.

7. O alta strategie foarte buna este sa iti faci temele din timp. Eu am de exemplu un carnetel unde imi notez pe tot parcursul anului daca imi vine o idee de cadou pentru cineva. Cel mai bine e sa mergeti la cumparaturi impreuna (eventual cand trebuie sa faceti un cadou unui prieten comun). Observati-i cu atentie reactiile, la ce anume sta mai mult, ce remarci are, etc.

8. Cand mergi intr-un magazin special pentru cadouri (cum sunt artizanatele), o sa observi multe lucruri atragatoare: obiecte decorative, lumanari parfumate, statuete, masti, etc. Da, stiu, sunt tentante, insa inainte sa va indreptati spre casa, ganditi-va daca voi v-ati bucura mai mult la o lumanare decat la o agenda sa zicem... desi obiectele de artizanat "dau mai bine" si arata mai frumos intr-un cadou, pe termen lung te bucuri mai mult de lucrurile care chiar iti folosesc. De obiecte de pe care trebuie sa stergem praful constant sunt sigura ca nu duce lipsa nimeni.

9. Prezentarea face 60% din cadou. Cele mai frumoase cadouri sunt cele impachetate in cutii (mai ales de Craciun), insa poate fi destul de costisitor. Dar macar o hartie de impachetat si niste pungi de cadou ar trebui sa aveti la indemana tot timpul. Si daca nu vreti sa cumparati fundite, macar ceva panglica. O alta optiune care imi place mult sunt cosuletele din rafie (asta daca cumparati mai multe obiecte mici). Nu uitati sa-l decorati.

10. Desi e preferabil intotdeauna sa faci o surpriza placuta cuiva, exista si momente cand poate e mai bine sa oferi pur si simplu un cadou potrivit. Daca stii ca nu te pricepi, poti sa intrebi ce si-ar dori. O alta strategie buna pentru cupluri e sa mergeti impreuna la cumparaturi (la ocaziile unde se fac cadouri reciproce). E adevarat ca se strica elementul surpriza, dar cel putin toata lumea va fi multumita la final.


Daca aveti nevoie de niste sfaturi personale, sunt disponibila sa-mi ofer ajutorul :)) Just ask.
Category: 0 comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu