Sanatatea ta e mai valoroasa decat crezi

De obicei postez o data la 3-4 zile, dar de data asta s-a intamplat ceva important (cateodata si lucrurile negative ne inspira).

Despre situatia spitalelor din Romania cred ca stim cu totii cum stau lucrurile. Dar probabil foarte multi au doar o idee vaga. Deci ce se intampla daca ajungi in spital?

Sa zicem ca esti printre norocosii care au asigurare medicala. Asta inseamna practic ca ti-e platita spitalizarea.
Teoretic, ar trebui sa insemne ca nu ar trebui sa-ti faci in nici un fel griji legat de cheltuielile necesare. Practic...mai putin. In primul rand, trebuie sa imparti spagile. Nu o sa fac morala faptului asta, am purtat o discutie lunga de curand cu privire la acest lucru si exista prea multe perspective, fiecare are dreptatea lui, fiecare are partea lui de vina. Importanta e starea de fapt: dai bani in primul rand doctorului/doctorilor, apoi asistentelor, infirmierelor, anestezistului, etc. Dupa ce te-ai asigurat ca o sa fi tratat corect (pentru ca de fapt corectitudinea ai platit-o, nu te astepta la tratamente speciale), incepi sa cumperi cele trebuincioase: fase, antibiotice, medicamente, seringi, tije, tot ce ai nevoie...

Simt cateva sprancene ridicate, asa ca o sa ma opresc putin la punctul asta. Nu va asteptati sa gasiti mare lucru in spital. Daca ai avut ghinionul sa fi internat in perioada asta, adica la sfarsit de an, cu atat mai putin. Tu trebuie sa te ocupi de tot. Si daca medicamentele traditionale mai sunt cum sunt, placile speciale (in caz ca ti-ai rupt ceva) se ridica la sute, chiar mii de euro unele. Depinde de ce ai nevoie. Nu conteaza ca esti student, CEO sau pensionar, reducerile sunt de vreo 300 lei. Adica la sumele respective, nu mare lucru.

Acuma, daca punem cap la cap tot ce e de platit... ajungem la o suma cu care ai putea foarte bine sa-ti cumperi, stiu eu, o masina de exemplu.

Si acum ce sfat constructiv pot da eu la sfarsitul articolului? Sa nu mai dati spagi (si sa muriti prin spitale)? Sa votati un guvern care sa se ocupe si de sanatate (as if..)? Sa iesim cu pancarte in strada?

Cred ca e evident ca lucrurile nu se vor schimba prea curand. Deci singurul lucru pe care il puteti face: aveti grija de sanatatea voastra. Aveti grija pe unde va urcati, cum calcati, ce mancati, la ce va expuneti.

Un comentariu:

RomanianBigSpender spunea...

Nasterea fetitei mele de curand a costat aproximativ 2000 de RON cu toate spagile platite. Analizele de pana la nastere si consultatiile la o nenorocita care spunea sa venim la ea la cabinet ca la spital nu are timp (cica) si cand a fost sorocul sa nasca sotia, a plecat in concediu, alte 2000 de RON.
La nastere am dus noi scutece de unica folosinta, creme, pudra, servetele umede...

Si cam atat despre sistemul sanitar de stat din Romania.

Trimiteți un comentariu