Scrisoare catre telespectatori

Dragi oameni care va deschideti televizorul,

Cand eram mica ma gandeam ca n-as putea trai fara televizor. Inainte sa ma condamnati, ganditi-va ca pe atunci, din punct de vedere calitativ, erau alte programe.

Astazi lucrurile s-au shimbat. Intrebau oamenii de pe RomaniaForum la un moment dat ce emisiuni romanesti ni se par noua penibile. Eu am zis ca mi se par toate penibile. Inclusiv stirile. De talk-show-uri nici nu mai vorbesc.
Din motivul asta, acum cateva luni, am luat hotararea sa nu ma mai uit la televizor. In rarele ocazii cand deschid televizorul (adica o data pe luna, cam asa) ma uit fie pe Zone Reality (niste emisiuni mai informative, in nici un caz romanesti), fie pe un AXN (adica la seriale, nu romanesti, bineinteles).

Mi se intampla cateodata ca in timp ce se uita altcineva la televizor sa arunc si eu un ochi spre ecran... si realizez de ce am luat hotararea pe care am luat-o. Acum ceva timp am prins emisiunea aia, Nora pentru mama si tot ce tin minte ca erau niste tanti si cu niste pitzi si se certau intre ele ca una i-a mancat snitelul alteia, sau ceva de genul ala. I mean, really? Asta e ceea ce vrea poporul sa vada?

Am mai vazut cateva secvente de "reality showuri" de astea prefabricate cu actori de mana a 16-a la care chiar mi-a fost rusine sa ma uit si m-am uitat vreo 3-4 saptamani la Rataciti in Panama. Adevarul e ca eram entuziasmata la inceput, eu sunt fan mare Survivor, nu ma asteptam oricum sa fie la inaltimea aia, dar macar sa se apropie. De la un moment dat ma luau nervii, nu neaparat din cauza penibilului de Andrei Gheorghe, cat din cauza penibililor aia de concurenti care aveau niste conditii ok (pe bune, eu cand eram mica si mergeam in vacanta de vara 3 luni la tara nu aveam conditiile respective) si se plangeau ca vor acasa. Am asteptat doar pana a ajuns Ramona Gabor pe insula condamnatilor, dupa aia mi-a fost jena sa ma mai uit.

Din cand in cand mai vad cate un talk show de asta politic si daca as fi oripilata de politicienii invitati ar fi una, dar oripilarea mea provine de la gazdele talk showurilor, care pun niste intrebari atat de stupide ca te intrebi cum de nu-i inghite pamantul. Nu exista nici un fel de moderare reala, obiectivitate, impartialitate.... ei isi invita acolo politicienii pe care ii urasc ca sa ii bage in cacat. Si punct. De ce as vrea sa vad asta?

Nici la stiri nu ma uit ca ma enerveaza sa-i vad pe aia vorbind si debitand tampenii. Moderatori care lucreaza in domeniul asta de ani de zile si inca n-au invatat sa citeasca de pe prompterul ala fara sa para niste maimute teleghidate. Stiri de genu "Guta si-a ras mustata" (am vrut sa dau un exemplu de personalitate mai trendy, dar chiar nu ii stiu pe astia noi).

Oare sunt singura care am senzatia ca imi scade IQ-ul cu fiecare secunda la care ma uit pe un post romanesc? Si ce ma deranjeaza efectiv e ca toate cacaturile astea romanesti exista pentru ca LUMEA SE UITA LA ELE!!! Deci va rog, ba nu, va implor, nu mai faceti audienta la toate rahaturile. Daca sunteti ca frate-mio, care iti tine televizorul deschis doar ca sa nu se simta singur in camera (desi nu se uita la el), lasati si voi pe Discovery or something :D
Va multumesc.

Cu sinceritate si respect,
Anda

5 comentarii:

Bogdan spunea...

Nuuuuuuu.. nu esti singura.

De ce se uita lumea la asa ceva? Iti raspund printr-o fraza pe care o zicea unul din profesorii de pedagogie de la mine din Universitate: gradul de progres al unei societati, al unei tari, nu este dat de varfuri, ci de medie. Trage concluzia :)

Sheeva spunea...

Si eu imi tin televizorul aprins ca sa nu ma simt singura. =))

As avea de adaugat doar ca si unele seriale din afara sunt o pierdere de timp. Televizorul a fost atat de condamnat nu atat pentru efectele psihologice care au fost musamalizate, cat pentru efectul de "pierdere de vreme", ca te uita al de sus uitandu-se la te miri ce. Mi-am pierdut si eu la viata mea (aia extrem de lunga) timpul uitandu-ma la diverse chestii pe care daca le analizam apoi, imi dadeam seama ca nu aveau rost, ca nu ma ajutau cu nimic.
Acum nu mai pornesc televizorul decat ca sa pot adormi si se intampla rareori sa gasesc ceva destul de interesant...

Eu nu cred ca e doar mentalitatea romaneasca de vina, stiu ca am vazut penibilitati de emisiuni si din afara.

Dar sunt foarte de acord cu ideea ca ceea ce vrea lumea, aia se arata la tv. Facem rating la otv, primim otv pana ne sufocam.

La inceput ma intrebam de ce ai scrie un post asa plin de nemultumiri, care mi se pareau truisme, dar ai dreptate, macar sa nu le mai facem rating...

colaholicu spunea...

Haha, tocmai astazi vorbeam cu niste colegi despre Rataciti in Panarama si cu pedepsele gen "Ai pierdut, asa ca plimesti 3 felii de paine in loc de 4!".
Legat de TV, nu m-am mai uitat de cand s-a dublat Cartoon Network in romana :))... what? era naspa :(

strumfita cu esarfa spunea...

Anda, ti-am dat o leapsa despre carti.

gbrgeorge spunea...

Anda, cateodata imi doresc sa fiu ca tine si sa nu deschid neam TV-ul dar parca un microb s-a pus pe my brain si imi ordona ce sa fac.

Trimiteți un comentariu