Protejeaza-ti drepturile de nefumator!


Ideea mi-a venit in urma unui topic de pe RomaniaForum.

Stiu ca multi fumatori imi citesc blogul si probabil o sa se simta ofensati de postul asta, dar tot ce pot raspunde la asta e: "nu prea imi pasa :-D"

Deci nu, nu este o campanie pentru fumatori sa se lase de fumat. S-a incercat chestia asta de atatea ori incat mi se pare aproape imposibil. Este o campanie pentru nefumatori.

De cate ori ies cu cineva in oras, cu o persoana sau un grup intreg, daca exista un singur fumator printre noi (chiar daca sunt 10 nefumatori), cu totii trebuie sa mergem la sectiunea unde se fumeaza, pentru ca acel unu sa se simta bine. In timp ce noi, ceilalti 10, ne expunem la fumatul pasiv, despre care se zice chiar ca e mai periculos decat cel activ. Daca am fi vrut sa fumam, ne-am fi apucat de fumat (sunt plina de truisme azi).

Hai sa nu mai fim mototoli si sa ne aparam dreptul de a avea plamani sanatosi. Hai sa mergem la nefumatori, poate asa si localurile vor pune mai mult de 3 mese in acea sectiune si poate in loc mai bun. 70% din populatie e nefumatoare, de ce ceilalti 30% sunt avantajati?

Am observat ca noua moda a fumatorilor este sa "ne convinga" (desi as spune mai degraba ca incearca sa se convinga pe ei insisi) ca nu fumeaza din teribilism, ci pentru ca asta ii caracterizeaza. Nu stiu ce as putea spune despre personalitatea omului care trebuie sa fie definit de o tigara, dar ma rog. Pana la urma exista un motiv pentru care s-au apucat de fumat, si asta este de a se integra intr-un context social. Poate daca o sa se simta exclusi cand nu mai vrem sa mergem cu ei sa fumeze, o sa se lase de fumat din acelasi motiv pentru care s-au apucat: sa se integreze in contextul nostru social.

Daca esti un nefumator, inseamna ca esti un om destul de sigur pe tine, astfel incat nu trebuie sa dovedesti altora prin mijloace de astea ca esti "tare". Atunci, daca nu am putut fi manipulati sa ne apucam de fumat, de ce ne lasam manipulati sa inspiram totusi fumul? Daca suntem nefumatori, sa fim nefumatori pana la capat, nu?

22 de comentarii:

Fallen spunea...

Stii ce bine e aici ? De cand am plecat din Romania nu am inhalat fum de tigara. Asta pentru ca in UK fumatul in locuri publice este interzis si la fel e si in Australia. Daca vrei sa fumezi cand iesi in oras, iesi afara din local si fumezi.. au inceput sa amenajeze locuri pentru fumatori afara, in aer liber. In spatii inchise este strict interzis, cu amenzi de ordinul sutelor de dolari.

Lolita spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
JeAnne Dark spunea...

asa, cum spuneam.
ce bine ca majoritatea prietenilor mei sunt fumatori, si cei care nu`s, sunt asa simpatici, toleranti si draguti. :X

si eu inainte sa fumez aveam prieteni fumatori, da` niciodata nu m-am revoltat impottriva lor.
cate toxine nu inhgalam zilnic...crezi ca daca te izolezi la 3 mese unde nu se fumeaza o sa ai plamanii mai sanatosi? bullshit. si sa iti mai zic ca majoritatea tbc-istilor sunt nefumatori? deci, stai linistita ca daca nu fumezi nu inseamna ca o sa ai plamanii mai sanatosi ca ai unui fumator.
cunosc pe cienva care fumeaza de 20 de ani si a facut radiografie pulmonara (sau cum i-o zice in termeni medicali) si e sanatos tun. si nu a fumat 1-2 tigari pe zi, ci pachetu`...

Anonim spunea...

sunt de acord! Fumatorii sunt niste oameni fara personalitate si manipulatori. Propun ca masura de precautie sa fie infierati pentru a putea fi recunoscuti pe strada chiar si atunci cand nu au tigari la ei. Avem si noi drepturi!

Anda spunea...

Ma bucur ca imi faceti si mie commenturi pe blog (serios ca duceam lipsa), dar cum ziceam, chiar nu imi pasa :)

Chiar nu imi place sa ma duc intr-un bar si sa-mi miroasa parul a fum. Sau sa ma piste ochii si sa nu pot respira. Poate voi sunteti obisnuiti, dar eu nu. Si e dreptul meu sa respir aer curat.

Si daca ma imbolnavesc din alte motive asta e total treaba mea, dar eu am ales sa fiu nefumatoare si nu vad de ce sunt obligata sa fumez pasiv.

Daca vreti sa va fie respectat dreptul de a fuma, atunci respectati si voi altora dreptul de a nu fuma.

Si inca o data, eu incurajez nefumatorii sa-si ceara drepturile, fumatorii oricum au mania persecutiei si cand sunt avantajati :D

Anonim spunea...

de acord din nou! O solutie ar fi sa nu mai socializam cu fumatorii si sa ii marginalizam (au o falsa impresie ca sunt si ei oameni) si sa ii ignoram total. Din cauza lor trebuie sa ma grabesc la restaurant cand comand ceva, ca altfel isi aprind tigara la nasul meu. E revoltator! Si eu care ii consideram prietenii mei...

Anda spunea...

Presupun ca incerci sa fii sarcastic, desi in afara de partea cu "au o falsa impresie ca si ei sunt oameni" tot ce ai zis e destul de adevarat :) Ceea ce probabil nu e chiar scopul tau.

Btw, daca scot posibilitatea de a posta ca si Anonim, atunci s-ar putea ca cei fara cont de google sau blogspot sa nu mai poata posta deloc. Totusi, nu ma prea impresioneaza sa vad o suta de "Anonimi" care au impresia ca isi permit sa zica orice ca si-asa nu-mi dau seama cine sunt :) Daca esti sigur pe ceea ce zici nu vad de ce nu ti-ai asuma identitatea.

O sa ma straduiesc sa scot optiunea totusi.

Anonim spunea...

Anda, nu te-a jignit, nu vad de ce ai scoate optiunea, doar pentru ca este anonim?! Oricum, e blogul tau, faci ce vrei cu el.

Inteleg ca vrei sa aperi drepturile nefumatorilor...ok...aveti dreptul sa respirati aer curat..nu va obliga nimeni sa stati printre fumatori. Spusesei tu ca intr-un local, mesele rezervate nefumatorilor sunt prea putine. Eu am vazut contrariul.

Am fost intr-un spring [imens] iar nefumatorii aveau o portiune minuscula, formata din 4 mese, erau toti baricadati acolo de parca erau adunati de pe strada. Acolo chiar era un aer inrespirabil. Chiar daca eram nefumatoare, tot nu mi s-ar fi parut normal ca unii sa fie privilegiati si altii nu.

Iar daca tu ai renunta la o parte din prieteni doar pentru ca sunt fumatori...scuza-ma...stiam ca prietenul nu ti'l alegi in functie de cate tigari fumeaza, ci de ce fel de om e si cat de aproape poate fi de tine..

Anonim spunea...

scuze, am scris gresit...am vrut sa spun ca fumatorii se aflau intr-un loc restrans in timp ce ceilalti aveau la discretie intreg localul.

JeAnne Dark spunea...

ce sa faci, dom`ne? peste tot numa` nemultumiti!! numa` revoltati! ia mai linistiti-va odata!

Anda spunea...

Nu ai jignit, dar ai vrut sa fii sarcastic(a?), ceea ce mie mi se pare putin aiurea sa incerci sa faci misto undeva si sa te "ascunzi". Sarcasmul functioneaza atunci cand esti mai bun decat cel spre care il indrepti, nu poti sa te ascunzi si sa razi de "dupa usa". Vrei sa ramai cu Anonim? Bine, da` atunci vorbeste normal.

N-am zis ca renunt la prietenii mei care fumeaza, am prieteni fumatori la care tin foarte mult. Dar gestul frumos din partea unui fumator cand sta la o masa cu un nefumator este sa ceara voie sa-si aprinda tigara. Un alt gest frumos cand mergi undeva sa mananci, este sa te abtii de la tigara o ora sau doua, pentru ca nu mori. Si daca nu faci chestiile astea, poate nu imi esti un prieten atat de bun daca nu prea iti pasa de faptul ca eu nu suport fumul.

Legislatia a obligat localurile ca de anul acesta sa delimiteze foarte bine spatiile fumatori/nefumatori, nefumatorii sa aiba cel putin 50% spatiu... dar asta doar daca este un local destul de mare. Pentru localurile mici trebuie sa fie ori de fumatori, ori de nefumatori si sa scrie clar pe usa. Ia ghiceste din 3 ce scrie pe toate barurile?

Asta e alegerea mea? Sa ma duc la McDonald's (eu n-am Spring in oras) sau alte fast food-uri, in timp ce toti fumatorii pot sta linistiti in baruri si cafenele?

Cineva mi-a spus ca din cauza ca nu exista cerere pentru locurile de nefumatori se fac toate de fumatori. Pai daca trebuie sa-mi insotesc intotdeauna "prietenii" la fumatori cum sa mai existe cerere?

Nu am zis nimanui sa se lase de fumat, fumati cat vreti voi, nu e responsabilitatea mea sa ma ocup de sanatatea altora. Tot ce cer e sa respectati faptul ca nefumatorii sunt nefumatori pentru un motiv. Si poate ii mai intrebati din cand in cand daca ii deranjeaza ca fumati pe langa ei. Sau poate nu-si doresc de fiecare data cand iesiti la o cafea sa mergeti undeva la fumatori.

P.S. Mie mi s-a intamplat sa ies cu un grup de 9 oameni din care 8 eram nefumatori. Ne-am asezat bineinteles la nefumatori si acea singura persoana din grup care era fumatoare s-a suparat pe noi si a plecat.
Cred ca de 23 de ani de cand exist mi s-a intamplat de vreo 2 ori in viata sa ma intrebe cineva daca ma deranjeaza ca isi aprinde o tigara langa mine.

Chiar crezi ca fumatorii sunt cei dezavantajati aici?

Anonim spunea...

Departe de a vrea sa am ton de cearta, as dori sa clarific niste lucruri. :)
1. E blogul tau, poti sa stergi oricand posturile care te deranjeaza.
2. Nu se ascunde nimeni. N-am cont Google si nici blog ca sa postez ca altcineva.
3. Sarcasmul nu are niciodata rolul de a indrepta pe cineva, iar daca cineva pretinde ca il schimba - sa zicem in bine - pe celalalt, atunci esueaza lamentabil. In plus, nu trebuie sa fii o persoana stralucita sau cu un punct de vedere superior celuilalt pentru a fi sarcastic: exista tare multi prostani, analfabeti etc. care sunt sarcastici.
4. Mi s-a parut amuzanta vehementa (poate e un cuvant cam tare) cu care protestezi impotriva nefumatorilor si, daca nu ma insel, din postul tau reiesea ca fumatorii sunt niste oameni care se victimizeaza, carora le place sa ii manipuleze pe altii, fara personalitate, chiar ipocriti (din moment ce nu recunosc adevaratul motiv pentru care s-au apucat de fumat). Iar daca tot ziceai ca nu iti pasa daca se va simti cineva ofensat, nu te va deranja o mica ironie :)

In general, cred ca totul se rezuma la o problema de bun simt. Daca te astepti sa se remedieze problema raportului localuri de nefumatori/localuri de fumatori, poti sa astepti mult si bine pentru ca fumatorii sunt oarecum mai rentabili decat nefumatorii, tocmai din motivul pe care l-ai invocat. E dreptul lor democratic sa isi vanda serviciile cui vor ei, fara sa dea socoteala nimanui, asa cum eu nu pot alege ce chiriasi se muta langa mine.
Referitor la insotitul prietenilor fumatori, fie nu iesi cu ei, fie ii convingi sa mearga la nefumatori. Sunt fumator si n-am marait cand am mers cu altii la nefumatori, iar daca mi-a trebuit sa fumez, am iesit frumos pe usa, mi-am fumat tigara si m-am intors (a propos, daca amicul ala al tau s-a suparat, atunci e un magar). Pe de alta parte, chiar ma deranjeaza sa imi fumeze cineva la nas cand mananc si da, chiar ma grabesc sa termin primul sa nu isi aprinda cineva tigara la nasul meu; dar este alegerea mea sa stau la aceeasi masa cu un fumator intr-un spatiu unde se fumeaza si de aceea nu ma revolt.
In fine, pot sa o lungesc cu argumente si probabil ca nici pe tine te plictiseste atata vorbarie. Mi se pare ca exagerezi cu ticalosia fumatorilor si atat.

Anonim spunea...

*ca si pe tine te plictiseste

Anonim spunea...

Am impresia ca individul ce posteaza anonim e un troll si ca singura lui placere in viata e suferinta altor. Urat din partea ta domnule!
Apropo punctul 4. "Mi s-a parut amuzanta vehementa (poate e un cuvant cam tare) cu care protestezi impotriva _fumatorilor_ si,....."

Anda spunea...

:)
Anonim, acolo unde scrie "Selectati profilul" poti alege doar sa pui un nume (optiunea Nume/Adresa URL, adica penultima). Nu e nevoie de nici un cont pentru asta.

Sa-ti raspund intai la problema concreta a blogului:
"Referitor la insotitul prietenilor fumatori, fie nu iesi cu ei, fie ii convingi sa mearga la nefumatori."

Asta era si ideea. Am incurajat nefumatorii sa aiba curajul sa le ceara prietenilor lor sa mearga la nefumatori. Asta e tot scopul. Stiu din proprie experienta ca ani la randul mi-a fost rusine sa le cer asta prietenilor mei fumatori, de frica sa nu se supere. Incurajez pe altii sa nu imi repede greseala.

Si acum la cele mai putin importante:
1. Nu mi-a placut niciodata sa sterg posturi, mai ales daca ma contrazic, sau sa pun oamenii pe ignore. Cum ai zis si tu, atata timp cat nu ai jignit pe nimeni, nu vad de ce ti-as strege posturile. Atata doar ca as prefera sa stiu cu cine vorbesc.

2. Ti-am raspuns in primul paragraf.

3. Am spus in ce mod e sarcasmul reusit, nu care e scopul lui initial.

4. Nu ma deranjeaza ironia, m-a deranjat doar ca nu am stiut cine a spus ironia :) Vehementa mea impotriva fumatorilor este motivata de faptul ca eu, ca nefumatoare m-am simtit marginalizata toata viata din cauza asta. Cu toate astea am rezistat tentatiei, si acum, ca am crescut, am realizat ca poate nu trebuia sa accept toate porcariile doar pentru ca nu fumez. Pentru ca o tigara nu defineste pe nimeni.

Sunt constienta ca nu toti fumatorii sunt la fel si mai mult ca sigur ca exagerez in privinta "unora". Dar cateodata mai trebuie sa exagerezi ca sa te faci inteles :) Si mai ales ascultat.

Dovada ca postul meu de pe blogul asta cu cele mai multe comentarii (si cred ca va fi si cel mai citit) e cel in care am ofensat juma` din cititori :) That's called good PR :-D

JeAnne Dark spunea...

eu sunt de acord cu ce spune anonim. 100%. anda, daca-l dai afara, te ucid :D

Anda spunea...

eu nu dau afara pe nimeni, l-am rugat doar sa se prezinte :D Asa pot posta o suta cu "Anonim" si nu mai stiu cu cine vorbesc :D

Serban spunea...

Uite ca iti dau satisfactia (poate repetam episodul "semiotica"). :)
Am sarit peste cateva puncte pe care le discut, dar ar trebui sa vezi postul JeAnnei Dark, cu care in cea mai mare parte sunt de acord. Rock on!

PS: Nu cred sa existe termenul de "reusit" cand e vorba de sarcasm.

anonim spunea...

"Stiu ca multi fumatori imi citesc blogul si probabil o sa se simta ofensati de postul asta, dar tot ce pot raspunde la asta e: "nu prea imi pasa :-D""

pai. nici mie. sau nici noua. stii ceva? atunci cand o sa mergi in vreun loc unde din cei 10 unul este fumator, dar cu toate astea se merge la un loc unde fumatul este acceptat, sa le spui tuturor ca tu vrei intr-un loc pentru nefumatori. si la fel sa faci si atunci cand din grupul celor 10 unul vrea sa faca sex, iar tu faci parte din grupul celor care nu fac sex, tu sa spui ca vrei sa mergi intr-un loc unde nu se face sex. sa spui asta. ca nu vrei sa mergi acolo, pentru ca nu vrei sa faci sex [ cercetatorii britanici homosexuali au demonstrat ca sexul cu un partener de sex opus este la fel de nociv ca si fumatul pasiv].
si la fel cand grupul din care tu faci parte o sa vrea sa mearga sa manance o gogoasa iar tu vrei sa mergi la mec. tu sa sustii sus si tare ca vrei sa mergi la mec, pentru ca gogosile sunt nocive. stii ce ai de facut: SA SUSTII SUS SI TARE CA CEILALTI SUNT DEGEABA SI CA DEGEABA ACCEPTA GOGOSILE, PENTRU CA TU VREI MECUL.

punga larga la cumparaturile nenocive pl9ine de plante si de naniţi. şi credit laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarg la cumparaturile sanatoase

Anonim spunea...

Visitors
10
Loading...
Forecast
-4.2%
Loading...
Trend
23
Loading...


dupa cum vezi nu prea are succes discutia. incepe sa-ti scada rating-ul

Anda spunea...

primu anonim, nu mai aveai unde sa aberezi?

al doilea Anonim (uite de asta nu-mi place mie sa posteze lumea cu Anonim), dupa cum observi, subiectul eu l-am schimbat demult. Daca mai sunt inca oameni care se intorc la asta, inseamna ca are mai mult succes decat ma asteptam ;)

Unknown spunea...

Anda, eu fac parte din categoria fumatorilor destul de inraiti. Dar iti dau dreptate 100% in tot ceea ce ai scris. Nu e normal ca eu, daca sunt singura fumatoare dintr-un grup sa ii oblig sa mearga la fumatori. Nu! Daca imi trebuie sa fumez ies afara. Dar pot sa ma abtin. La fel si la masa. Pai nu e buna crestere daca eu fumez in timp ce prietenii sau colegii mei mananca. Sincer, nici mie nu imi place, daca stau la masa, sotul meu sau oricine ia masa cu mine sa imi sufle fumul in nas si vice-versa. :)

Trimiteți un comentariu