Cinema, cinema, cinema

Daca pana acum toate campaniile mele erau impotriva a ceva (cersetori, violenta, fumat), m-am gandit sa fac si o campanie in care sa sustin ceva. Acest ceva este mersul la cinematograf.

Daca traiesti in Romania, probabil esti obisnuit sa-ti downloadezi filmele cele mai recente de pe torrente sau DC++. Pana la urma de ce nu? Sunt gratis, mai nou apar chiar in calitate dvd (gen dupa o saptamana dupa premiera la cinema), si stand confortabil in pat cu sticla de 2,5l langa tine si mancand...ce vrei tu, iesi mult mai ieftin decat iesi cu sucul la 6 lei din mall si portia de nachos sau popcorn care te seaca de bani (desi daca e sa fim perfect cinstiti, nachos cum sunt la cinema Odeon nu mai gasesti nicaieri :-D ).

Cu toate astea, hai sa intelegem putin cum merg lucrurile. Un film costa sute de milioane de dolari sa fie facut. De unde vin banii astia? Din castiguri. Cinematografele cumpara filmul si producatorii scot profit (mai ales daca ne gandim cate cinematografe sunt in toata lumea care cumpara un anumit film). Cinematografele isi scot banii din bilete. Asa ca daca ne gandim acum la reactia in lant: mergi la film => cinematograful cumpara filme => filmul este produs, nu putem decat sa deducem logic ca daca nu mergem la cinema, in curand nu vor mai exista filme de downloadat pe gratis. Pentru ca nu vor mai exista filme.

Cum ziceam, sunt constienta ca nu e ieftin. Dar nu zice nimeni sa mergeti in fiecare zi. Insa poti renunta intr-un weekend la o iesire in club si sa mergi O DATA PE LUNA. Un bilet e 13-15 lei (iesi la 11 daca ai carnet de student si daca alegi un cinematograf clasic, nu unul din mall, poti iesi si la 5 lei). Iti mai iei un suc, o portie de popcorn... eu zic ca nu treci de 20-25 lei (asta daca nu mergi la un film 3D, unde e 21 lei biletul). O daca pe luna, 20-25 lei nu mi se pare mult.

In plus, e total alta experienta, pe care dvd-urile si home system-urile nu o sa o egaleze prea curand. Si asa te gandesti ca poate nu se vor desfiinta prea curand cinematografele in Romania.

2 comentarii:

RoTrip spunea...

Cat am stat in Suceava, nici nu era deschis cinematograful.

In Craiova, nu iti da drumul la film daca sunt 2-3 oameni doar, da-i in pula mea, i-am si filmat cand ma refuzau sa ii dau la televizor pe cacati.

Nu prinzi decat in prima zi cand vin vreo 7-8 oameni si da drumul...

Anda spunea...

Eu in cinema-urile astea din mall am patit de multe ori sa fim doar doi-trei in sala... nu am avut niciodata probleme sa nu ne lase sau ceva.

Voi n-aveti mall-uri pe acolo? In Suceava au parca un Iulius, n-au cinema?

Trimiteți un comentariu