De ce ne place sa fim negativisti?

Nu stiu ce ganduri pozitive au altii, pentru ca eu le aud doar pe cele negative. Din lunga mea experienta pe taramuri internautice am observat o trasatura comuna a tuturor forumurilor, blogurilor, etc. Cu totii ne exprimam doar cand avem ceva negativ de spus.

Pentru ca contextul o cere, o sa vorbesc despre bloguri. Sa incepem de la autorul articolelor: ha ha, ce naspa sunt aia, nu inteleg de ce...., haideti sa luptam impotriva a... bla bla bla.
Problema nu se opreste aici. Intra in joc vizitatorii. In primul rand ca oricum doar articolele astea negativiste se citesc, iar apoi de comentat se comenteaza doar cand cineva nu e de acord cu tine. Mai ales daca faci greseala sa lasi sa se posteze cu anonim, cum am facut-o eu. Pai daca oricum nu stie nimeni cine esti, poti sa zici ce vrei tu.

De fiecare data cand bag un articol imi pun intrebarea: este constructiv? Constructiv nu inseamna sfaturi cu "nu face aia", ci sfaturi cu "mai bine faci asta". Poate in unele articole se observa aspectul asta mai bine decat in altele, poate nu stiu eu sa ma exprim. Cu toate astea, tot gasesti oameni sa nu fie de acord cu tine. Intr-un fel aproape ca nu-mi pare rau, pentru ca cei care "ma sustin" nu zic niciodata nimic. Oare chiar e asa greu sa faci o remarca pozitiva? Ne-am dezobisnuit total?

Nu vreau neaparat sa ma leg de blogul meu, sunt si alte contexte. Am intrat pe un forum, unde daca cumva ziceai ceva "impotriva curentului", lumea incepea sa se simta ofensata si sa te atace personal. In loc sa porti o conversatie matura incercand sa ajungi la o intelegere sau macar un compromis. Acum tot ce vrem e sa avem ultimul cuvant, sa fim "aia rai" si sa spunem cat mai multe rautati gratuite. Pentru ca intr-adevar, e super cool sa te urasca lumea. Mai ales ca nu te cunoaste.

Sunt curioasa daca un articol impotriva negativismului va fi luat ca negativ =)) Dar sper totusi ca lumea sa nu il inteleaga ca "nu fi negativ!", ci mai degraba ca "fii pozitiv!"

Deci daca din cand in cand mai ai si pareri pozitive despre ce ma chinui sa scriu eu aici, daca am strecurat vreo idee cu care esti de acord, nu-tie fie frica si zi "sunt de acord". Serios ca nu ma supar. E un inceput. Sa invatam sa mai dam si feedbackuri pozitive (stiu ca ma repet).

14 comentarii:

e-Lari spunea...

Chiar imi place cum gandesti.Ai mare dreptate in tot ce spui.Deci...sunt de acord!:)

Si...altceva.Vroiam sa-ti cer permisiunea sa scriu pe blogul meu(este nou...are 3-4 zile) despre acest articol si sa-mi exprim parerea.Cu link catre el bineinteles:).

Anda spunea...

Sigur :)

Bogdan spunea...

Anelle, e mult mai simplu sa distrugi decat sa critici. E mult mai simplu sa nu risti, decat sa risti... get my point?

Anda spunea...

Da... dar intrebarile mele erau mai mult retorice :) Ideea blogului meu este sa fie constructiv, iar prin postul asta incerc sa spun si altora ca e bine sa fim constructivi.
Cateodata chiar nu conteaza care cale e mai grea sau mai usoara, cateodata conteaza doar care e cea corecta.

e-Lari spunea...

Multumesc!:)...Tocmai l-am terminat.Poate arunci o privire si poate iti spui si parerea.Accept si critici.:D

Leilana spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Leilana spunea...

"Am intrat pe un forum, unde daca cumva ziceai ceva "impotriva curentului", lumea incepea sa se simta ofensata si sa te atace personal. In loc sa porti o conversatie matura incercand sa ajungi la o intelegere sau macar un compromis."

- interesant, şi mie mi s-a întâmplat la fel, şi tocmai pe forumul tău. şi postul cu pricina mi-a fost şters, pe urmă toată lumea mi-a sărit în cap că am scris ce am scris, inclusiv tu, în condiţiile în care am spus în repetate rânduri că nu vreau să jignesc pe nimeni.
poate că nu ar fi rău să şi aplici în viaţa reală (sau mai bine zis în viaţa forumistă) ce scrii aici.
oricum, să ştii că sunt de acord cu ce ai scris. asta ca să nu mă acuzi că sunt o negativistă shoulders to toes, care nu vrea decât să se certe şi atât.

Anda spunea...

:))))

Tocmai mi-ai inveselit ziua :) Mersi.

Se pare ca e o treaba chiar importanta pentru tine postul ala :) Eu nu ti-am sarit in cap pentru ce ai scris ca nici macar nu l-am vazut vreodata. Pe mine m-a interesat doar ce am vazut, si anume ca nu ai intrebat niciodata de ce ti-a fost sters postul, ai trecut direct la acuzatii. Uite atitudine negativista :)

Trebuia intai sa ne intrebi de ce ti l-am sters, si daca nu erai multumita de raspuns, erai libera sa treci la ce concluzii vrei.

De data asta chiar am vrut sa-ti sterg postul asta, dar pentru ca chiar m-ai facut sa rad te "onorez" si cu un raspuns :))

Leilana spunea...

[quoting myself] "imi pare rau sa vad ca stergeti posturi numai pentru ca nu va convine ce e scris acolo" = nemulţumire referitoare la un lucru. de ce s-a şters postul, de nece, nu mai contează. era doar o nemulţumire semnalată - o problemă de principiu. şi nu cred că am acuzat pe nimeni aici. am prezentat faptele. sau vrei să negi acum şi că mi s-a şters postul şi să pretinzi că totul e de fapt în mintea mea înfierbântată?
aici spui că nu mi-ai văzut postul, dar pe forum scrii "Si mai e o regula acolo care zice fara dramatisme, si daca chiar vrei sa ne intindem pana acolo, faptul ca ne zici la toti ca suntem falsi pentru ca ne pare rau de niste oameni care au murit, poate fi perceput ca dramatism." nu ţi se pare că sunt nişte mici neconcordanţe aici? (bine, trecem peste faptul că ţi-a scăpat TOTAL ce am vrut eu să spun de fapt în faimosul post).
în fine. nu mai stau acum să-ţi desenez. poţi râde în continuare. vorba aia, viaţa e greu. şi ipocrizia în floare. ;)

Anda spunea...

Done stalking me? :)

Freddy spunea...

Alexiel ti-ai facut curat in dulap?

Eu nu stiu despre ce forum e vorba, dar se pare ca te-a afectat foarte tare. De ce nu postezi pe forumul ala nemultumirile in loc sa vii aici sa aberezi. Eu zic sa-i dai si un mail lu` Anda. Nu! Da-i un SMS. Dar sun-o cu "Unknown Number" ca un adevarat stalker. Si suna, si cand raspunde zici "I know what you did last summer" .."Mi-ai sters postul de pe forum!"

De fapt Alexiel, da-mi adresa ta de acasa. Mi-am facut curat in dulap si am gasit o punga. Sa ti-o trimit. Sa ti-o pui pe cap. <- Asta fu` on-topic.

Leilana spunea...

anda, ţi-ai cumpărat purtători de cuvânt? spune-i lui freddy din partea mea că face o treabă excelentă şi dă-i două acadele.

Anda spunea...

Mersi de sugestie, daca aflu cine e chiar o sa-i dau (doua acadele) :)

Freddy, sa ma anunti sa-ti ridici premiul ;)

Agkelos spunea...

E mai simplu sa faci posturi negative decat posturi pozitive, chiar daca nu e neaparat o solutie fericita. Motivele sunt multe. Iti spun doar doua care m-au determinat pe mine sa renunt la atitudinea pozitiva pe internet si sa adopt una neutra sau negativa in functie de context:

1. Ideile pozitive nu se discuta. Postezi o idee pozitiva si in afara de niste comentarii din categoria "Dragut, asa ar trebui sa facem!" nu te alegi cu nimic. Nu determini omul sa gandeasca pentru ca ceva pozitiv e detectat ca ceva slab, ceva ce nu iti ataca stilul de viata deci, chiar daca se prezinta o idee buna, ceva pozitiv nu te motiveaza sa iti schimbi stilul de viata. Ideile pozitive intotdeauna vor fi ignorate de majoritatea oamenilor.

2. Al doilea motiv pentru care nu mai postez idei pozitive e lipsa de discernamant a oamenilor. Oricat le-ai explica un punct de vedere pozitiv, nu va fi perceput ca un punct de vedere puternic. Nu suntem educati ca sa intelegem puterea lucrurilor pozitive. Cand prezinti o idee pozitiva omul te vede slab pentru ca asa a fost educat sa te vada, fara puterea de a lupta pentru ceea ce stii sau ceea ce crezi. E mult mai bine sa dai in schimb cateva idei negative care in timp sa il determine pe om sa traga singur concluziile pozitive. Cand ideea pozitiva porneste din sufletul omului, nu direct din informatia preluata de pe internet, efectul e foarte mare.

Trimiteți un comentariu