Cum sa conduci o tara

Pe fondul nemultumirilor generale legate de cum e condusa tara asta, mi-am amintit de un joc: Democracy. L-am jucat acum multa vreme si mi-am amintit de el. Pe scurt, esti prim-ministrul unei tari si trebuie sa conduci tara astfel incat sa fii reales.

De cand n-am mai jucat eu, se pare ca a aparut Democracy 2. M-am chinuit ceva pana sa-l gasesc, dar pana la urma am avut succes. Am fost placut impresionata de varianta noua. Cred ca e mai realista. In prima parte puteai sa schimbi legile dupa cum te ducea capul, in varianta asta ai o anumita influenta pe care ti-o poti exercita. Cu cat ai mai multa influenta, cu atat poti schimba mai multe legi sau bugete. In plus, in varianta noua ai si un cabinet de ministri pe care ii mai poti schimba. Oricum, o gramada de modificari, desi, cum ziceam, n-am mai jucat demult si poate am uitat si eu detalii legate de prima varianta.

Dar sa trecem la lucruri mai interesante. De la inceputul jocului am observat ca toate tarile sunt imaginare (in prima varianta erau reale). In plus, o mica descriere cu specificul tarii. M-au tentat multe, pana la urma am ales sa merg cu asta:

M-am gandit ca daca e bogata si capitalista nu o sa am probleme cu banii. M-am inselat.

Cand a inceput jocul am ametit pentru cateva secunde. La prima vedere, pare extrem de complex.
Dar m-am obisnuit rapid. Am inceput direct cu o gramada de crize... se pare ca ultimul guvern i-a lasat pe toti nemultumiti. Oamenii erau pe strazi, isi faceau singuri dreptate, crima organizata in floare, spitalele ultra-aglomerate, chiar si o epidemie a unei boli contagioase, plus o problema cu astmul, tehnologie invechita si profesorii in greva.
Influenta mea asupra electoratului a fost relativ mica si n-am putut sa schimb prea multe. Am facut un singur lucru in prima tura, am bagat bani in politie. Apoi, o gramada de evenimente, am dat legi noi, am schimbat altele vechi... e foarte greu.

Lucrurile functioneaza in felul urmator. Ca sa rezolvi problemele si sa faci lumea fericita, trebuie sa investesti bani in diverse chestii. Problema e ca dupa ce am reusit sa mai scad din rata crimei, am investit in tehnologie si mediu si am eliminat greva profesorilor... am intrat in criza financiara. M-am zbatut destul de mult sa ies din ea. Vedeti voi, problema nu era la alegerile pe care le faceam, ci la timpul de care era nevoie pana ca ele sa aiba efect. Investitiile mele in tehnologie au dat rezultate eventual, dar pe cand am reusit eu sa am Income-ul mai mare decat Expense-ul, mai aveam doar 3 luni de mandat. Am reusit sa-mi cresc popularitatea de la 14% la 26%, dar in nici pe departe de ajuns ca sa fiu realeasa pentru al doilea mandat.

Deci am pierdut.

Acum vorbind in termeni realisti, asta e doar un joc si e al naibii de greu. Daca si in realitate e la fel, inteleg intr-o oarecare masura de ce merg lucrurile asa cum merg. O sa ziceti ca in realitate e mai multa coruptie si alte chestii de genul, dar si jocul prevede aceste lucruri. Nu o sa incerc sa o dau in politica pentru ca oricum nu ma mai intereseaza subiectul asta demult, dar stiu ca ne-am gandit cu totii la un moment sau altul ce treaba buna am face noi daca am conduce tara. Daca te recunosti, iti recomand jocul asta.

Ca si concluzie, nu cred ca as fi un prim-ministru rau, dar cred ca m-as misca prea incet. Pana as castiga increderea oamenilor destul cat sa pot face niste schimbari reale, mi-ar trece mandatul. Plus ca a trebuit sa fac niste schimbari indraznete care i-a enervat pe conservatori si religiosi. Iar apoi cand am vrut sa compensez cu alte chestii, i-am enervat pe liberali. Pana la urma doar socialistii m-au votat in majoritate :D

O sa mai incerc cu alte tari. Pana la urma o sa gasesc eu una pe care o pot conduce :D
Category: 2 comentarii

2 comentarii:

Serginho spunea...

Te votez :D

ionut spunea...

Hm...am sa incerc si eu jocul acesta daca voi avea timp. In alta ordine de idei, cred ca parlamentarii nostiri considera ca de fapt se joaca, si ca oricare joc daca gresesti o poti lua de la capat. Insa in realitate nu mai poti incepe asa de usor de la zero.

Trimiteți un comentariu